Ekonomija

Devastirane trafostanice u Kolašinu

Četiri trafostanice su devastirane u Kolašinu i tom prilikom je iz njih ukradeno mineralno ulje koje služi transformatoru za nesmatan rad, saopštili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

U pitanju su trafostanice Bare Kraljske, Drndari, Sunga i Drcka, pa je područje kolašinske opštine koje se napaja sa pomenutih trafostanica bez struje.

Sve trafostanice pripadaju dalekovodu 10 kV Skrbuša. Slučajevi su sinoć prijavljeni Upravi policije – Centru bezbjednosti u Kolašinu.

“Kako sinoć nije moglo biti ustanovljeno da li su transformatori zbog ovog nedjela u cjelosti havarisani to će biti urađeno danas. Napominjemo da transformatori stradaju ako trafo ulje nije u potpunosti ispražnjeno ili ako on radi duže vrijeme bez njega. Takođe, učestali slučajevi otuđivanja elemanata sa energetskih objekata od strane nepoznatih lica, često prouzrokuje duže prekide u napajanju električnom energijom”, navode iz CEDIS-a.

Kako ističu, svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno je rizično.

“Zbog, često ne velike materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit”, tvrde oni.

Kako dodaju iz ovog preduzeća, i na području opštine Podgorica, kao i ostalih opština, gotovo svakodnevno se kradu zaštitna vrata i ostali zaštitni elementi sa trafo-stanica, zbog čega trafostanice pod naponom ostaju neobezbijeđene do evidentiranja krađe, što, kako objašnjavaju,  predstavlja izuzetnu opasnost po građane, naročito u urbanim, gusto naseljenim zonama.

“S obzirom na učestalost krađe elemenata sa energetskih objekata od nadležnih institucija očekujemo da u ovkiru svojih nadležnosti preduzmu sve aktivnsoti u cilju otkrivanja i sankcionisanja počinioca ovih djela. Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, ali konstantan nadzor nad oko 5000 trafostanica i preko 20 hiljada kilometara nadzemnih vodova u Crnoj Gori nije moguće sprovesti. Šteta za CEDIS zbog ovakvih nedjela mjeri se desetinama hiljada eura. Međutim, veći je problem što se na ovaj način mreža devastira i što korisnici ostaju bez napajanja električnom energijom duži vremenski period”, naglašavaju iz ove kompanije.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Budimo realniPrinc od KonikaBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Prvo me cudi da neko moze bit toliko lud da udje u trafostanicu I krade uprkos opasnostima od visokog napona. Kao drugo cudi me da trafostanice toliko cesto budu pokradene, krade se: bakar, aluminium, evo I ulje sad, a Niko Jos nije stradao tokom kradje. Kao trece zanima me za sta nekome moze posluziti to ulje?

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Neko natočio u golfa, šta ćeš kad nam je gorivo luksuz.

Bnjj
Gost
Bnjj

Policija ne radi svoj posao, imamo najviše policajaca u Evropi na 100000 stanovnika ali i loš rad policije

Send this to a friend