Ekonomija

Kruzeri promijenili Kotor

Foto: Ranko Maraš

Stari grad u Kotoru ostao je bez brojnih osnovnih sadržaja, knjižara, maloprodajnih objekata, zanatskih radnji jer to nijesu sadržaji koje konzumiraju turisti. Tako da osim što se privreda mijenja, mijenja se i demograska slika Starog grada jer veliki broj mladih nema način i mogućnost, osim ukoliko nijesu uključeni u turizam, da ovdje ostvare bilo kakvu biznis ideju i poslovanje, pišu Dnevne novine.

Vijest da je Kotor i ove godine izglasan među pet najpopularnijih kruzing luka u istočnom Mediteranu, ostavivši iza sebe Veneciju, Santorini i Rodos, obradovala je turističke privrednike, ali i pokrenula pitanje na koji način se odnosimo prema ovom vidu turizma, te koliko je on izmijenio ovaj primorski grad.

Dolazak kruzera u Kotor u proteklih deset godina dominantno je uticao na brojne promjene, prije svega na strukturu privrede u Starom gradu koji je postao sjedište suvenirnica, kojih je trenutno oko 70-ak, i ugostiteljskih objekata.

Sagovornici Vikend novina saglasni su da je neophodno planski i sistemski odnositi se prema ovom segmentu turizma, te da situacija nije zadovoljavajuća, bez obzira na korist koju grad i svi u tom lancu imaju od dolaska kruzera.

Najveću korist svakako ima Luka Kotor, čiji direktor Branko Kovačević kaže da su u ovoj godini rezervisana 412 kruzera, a ukupni prihodi iznose 1.024.181,34 eura.

“Postavlja se pitanje kako na najbolji način iskoristiti potencijal, koji se odnosi na činjenicu da je prošle godine u Kotor kruzerima došlo preko 500.000 putnika i 250.000 posade, znači 750.000 kruzer turista. To je potencijal koji treba iskoristiti, mnogo toga bi trebalo mijenjati, unaprijediti, rješavati brojne probleme koji su vezani za ovaj segment, poput bolje organzacije turističkih izleta, saobraćaj-
nih gužvi, ali to su pitanja za nekog drugog ko se bavi tom djelatnošću”, smatra Kovačević.

Direktorica TO Kotor Ana Radović ističe da je ipak ključna korist od dolaska kruzera u Kotor promotivna.

“Činjenica je da veliki broj kruzer putnika, koji inače ne bi došli ne samo u Kotor već i u druge gradove, na tim kruzing maršrutama dođu u naš grad i na taj način znaju da postoji Kotor. Znatan dio njih ima želju da ponovo dođe ili ponovo dolazi u naredoj godini, tako da je ta promotivna komponenta ključna i najveću korist donosi u tom smislu”, navodi ona.

Koliko novca kruzing turisti ostave direktno gradu nezahvalno je procjenjivati jer svi gosti sa kruzera ne ostaju u Kotor, već odlaze na izlete na Lovćen, Cetinje, Budvu, Herceg Novi.

Prema podacima TO Kotor, prosjek dnevne potrošnje jednog kruzing turiste je 35 do 40 eura i ona uključuje ulaznice za obilazak bedema, muzeja, katedrale i ostalih znamenitosti, kupovinu suvenira, najmanje jedno piće i uslugu vodiča koja se naplačuje grupno.

Kada je u pitanju struktura kruzing turista i njihovih navika u smislu trošenja, ona varira jer kruzing putovanja više nijesu luksuz koji sebi mog priuštiti samo bogati ljudi.

Komentarišući koliko je kruzing doprinio da se struktura privrede u Kotoru drastično promijeni, što neminovno izaziva nezadovoljstvo lokalnog stanovništva jer u gradu više nema sadržaja koji su njima potrebni, Radović ističe da je uticaj vidljiv, te da je potrebno odlučiti šta dalje.

“Stari grad je ostao bez brojnih osnovnih sadržaja, knjižara, maloprodajnih objekata, zanatskih radnji jer to nijesu sadržaji koje konzumiraju turisti. Tako da osim što se privreda mijenja, mijenja se i demograska slika Starog grada jer veliki broj mladih nema način i mogućnost, osim ukoliko nijesu uključeni u turizam, da ovdje ostvare bilo kakvu biznis ideju i poslovanje”, zaključuje Radović.

I vlasnik pomorske agencije Boka Adriatik i predsjednik Udruženja pomorskih agencija Ivo Begović, koji je u direktnom kontaktu sa brodarskim kompanijama, kaže da su oni nezadovoljni jer vide da se godinama ne rješavaju neki problemi.

“Što se tiče brodara oni su nezadovoljni, godinama se ništa nije uradilo po pitanju veza, sidrišta su problematična, a i velike su dažbine koje oni ovdje plaćaju. Plaćaju cijene kao da uplovljavaju u bilo koju evropsku metropolu, a ne dobijaju taj nivo usluge koju imaju u drugim nekim lukama. Ono što je ključno je da Luka Kotor nema sistem sigurnosti, ali to je pitanje koje ne može sama da riješi već tu treba država da se uključi. Sporan je i parking na rivi, benzinska pumpa, parkiranje autobusa, pitanje pasarele problemi koji godinama vise u vazduhu, a nikako da se riješe”, kaže Begović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
JAAA
Gost
JAAA

Moj grade Kotore…..Volim te i dalje jer ja sam tu ….a tebe nema kao nekad…Nema *graje* djecije po tvojim ulicama…Nema grade moj igara spanja…lastika…cica mace i dr… Obilazim Skaljare od tunela prema kruznom toku…Tu smo rodjeni ja i moji drugari….Nema vise Rivijere…Bokeljke…Jugooceanije…a pogled mi uporno ide prema hotelu Fjordu…i sjetih se velike BOVE do koje smo se trkali ko ce… Više »

milika
Gost
milika

za sve vam je podgorica kriva a vi isti čim malo para dofatite,trk u deltu i da se kupi stan u torinu kod baće radovića ili neku drugu modernu favelu…neka,valjaće,zlu ne trebalo

Skaljari
Gost
Skaljari

Kakvi kruzeri to je unistilo ovaj grad. Turizam se gradi od hotela, puteva, setalista sto mi nazalost u Kotoru nemamo. Neko se dobro opario o Luci Kotor jer su tu u pitanju velike pare a niko ne zna dje odu. U Kotor ocigledno ne idu jer se nista nije uradilo 10 godina. Kotoru treba zaobilaznica. Setaliste od policije do starog… Više »

Hop
Gost
Hop

Cus ko Ranko i SDP!

sa morske obale
Gost
sa morske obale

Kotoru trebaju kotorani kojih nažalost sve manje ima! Cijeli sjever Crne Gore je sišao u Kotor. Grad sigurno nebi bio kakav je sada, da su mještani ostali dominantni u gradu. Ko bolje zna od domorodaca šta Kotoru fali i kako da se isti usmjeri?

Animus
Gost
Animus

Kotoru fale radna mjesta…a u ponudi su samo butici, suvenirnice, kafane i kladionice…te pozicije popunjava sirotinja sa sjevera, a mladi sa fakultetom odlaze u Pg ili Bg.

KLM
Gost
KLM

Unistenjem Jugooceanije Kotor je unisten.

Blaki
Gost
Blaki

O čemu tolika priča i hvalisanje . Treba regulisati saobraćaj i to ukinuti parking na potezu id Bokinog parkinga do kružnog toka .Tako se dobija prostor za cirkulaciju vozila prema tunelu . Hvalisanje da imate 1 od 25 najlepših zaliva je laž .Imamo jednu veliku septičku jamu . Glib i otpaci oko nas . Komunalci i policija ne radi svoj… Više »

Hop
Gost
Hop

Podelio bi ja tebi sto niko uzet nece! Ostani u svojoj stali do vijeka

Animus
Gost
Animus

Ne moze saobracaj cirkulisati, jer imas sporedne ulice, koje se ukljucuju na glavnu magistralu i tu se najvise pravi guzva…a jos imas i pjesacke prelaze. Nista ne moze regulisati guzve, osim zaobilaznice. Kad se napravi zaobilaznica, stavit rampe na prilazu gradu, pa da samo stanovnici Boke mogu u grad autom. Za sve goste i turiste obezbjediti 2 velike garaze, dje… Više »

Autra
Gost
Autra

Bravo majstore! Kazes samo da mjestani mogu u Kotor autom, to sto zivis u Kotor ne znaci da je on tvoja privatna prcija, no je Kotot tvoj koliko i onog iz Pluzina, po toj tvojoj logici Termoelektrana u Pljevlja je samo onih iz Pljevalja, Perucica Danilovgrađana, Autoput onih kroz ciji grad prolazi. Ti si jedan obicni fasista, to je klasican… Više »

Animus
Gost
Animus

Brkas malo loncice. Normalno bi dosao u Ko, ali kombijem. Kotorani zive odje, trpe guzve i haos, troskovi zivota su najveci u CG, a nemaju se dje parkirat niti mogu s kraja na kraj grada za manje od 45 min. Sto to dobijaju Kotorani zauzvrat, dje je tu komoditet zivota da opravda visoke cijene koje se placaju? Tako su i… Više »

Animus
Gost
Animus

Kotor je dobro zivjeo od turista i prije ove “senzacije” sa kruzerima. Kotor je vazda vise zaradjivao od Bokelja, jer su imali dje da rade pa su i mogli potrosit pare. Unisteni su hoteli, uvaljen nam je apartmanski i izletnicki turizam, firme ugasene ili prebacene u Pg, zamalo i turisticki fax da odnesu….to malo radnih mjesta sto je ostalo dobijaju… Više »

@Ан(им)ус
Gost
@Ан(им)ус

Ајде што написа “живјео” и што не знаш да је Котор у Боки то је опростиво јер доста неписмених коментарише по порталима. Али оптужит за све лоше у ЦГ уз политичаре и СПЦ може само неко ко је осим што је глуп и кваран као шупаљ зуб. Да си оптужио све вјерске вође то би прошло иако се не би… Više »

Hop
Gost
Hop

SPC JE NAJVECE ZLO U CG! Dijeli narod i otima od naroda! Milione iznose iz Cg, grade hotele, hidroelektrane…. i NE PLACAJU POREZ!!

Animus
Gost
Animus

Dje su ti zarezi, pismeni gospodine?

Alija Ex Alexan
Gost
Alija Ex Alexan

O kakvom Kotoru pricate? To vise nije Kotor. To ie istanbul, svi gulenvi fanovi se preselise na top destinacije CG. Taj grad treba preimenvati u Mali Istanbul a cijelu CG u NIV (novi islamski vilajet). Pa neka nam je sa srecom.

aneksija 1918
Gost
aneksija 1918

Kuku nama bez Nemanjića ili onoga Miloša Kobilićakoji nikad nije ni postojap PREZIME HREBLJANOVIĆU NEZNADETE JER NIJESTE BILI PISMENI A JELI STE PIRUNIMA I OŽICAMA A DANAS JEDETE RUKAMA 90%OBROKA I JELA, ili tako nekako. Živip mit i Kosovo ali nije u vašijem rukama što ste tražili dobili ste.

Edin
Gost
Edin

Alija,moraćeš na sunet,prije nego nam pristupiš,brate naš,inovjerni.Jedino neznam,što ćemo s ljubavlju,kojom zračiš.Aj prti u Ćićevac🚜🚜🚜

Moreplovac
Gost
Moreplovac

Radim na kruzeru i bio sam u Kotoru s brodom. 75% clanova posade, koji obicno trose vise nego putnici nisu mogli da izadju jer su “restricted nationalities” moraju da plate vizu ako oce da izadju. Ove godine su promijenili Kotor za Bar. Super organizacija, kompaniji se isplati vise nego Kotor jer su masu para uzeli na ekskurzije do Kotora ali… Više »

Ekskluziva
Gost
Ekskluziva

To je to sto i ja pokusavam da objasnim. Nijedan brod ne bi trebao da predje Verige a zaliv bi trebao da je ekskluziva do koje vode ekskurzije. Idealno manji brodovi na solarni ili neki drugi odrzivi pogon kao i autobusi.

pero
Gost
pero

doći će mo do toga samo me strah da će bit kasno

Cedeem
Gost
Cedeem

Po definiciji, to nisu turisti, vec izletnici. Da bi neko bio turista, jedan od uslova je da ostvari nocenje, tj. da se zadrzi 24 h. Direktorica TO je koristila termin “kruzer putnici”, ali novinari kod nas ocigledno nisu prosli sve faze obrazovanja.

Sezonac
Gost
Sezonac

Biznis ideja.Uzmite taj kamenjar i prebačite međe đe je širi prostor može doći više kruzera.Koju bi biznis ideju na moru osim turizma,da sade krtolu možda?…

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Bolje da svoj skučen mozak ne promovises po portalima.

MACA
Gost
MACA

A neka MAŠALA , biće para da se grade bazeni u Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Velji potok, Lisičiji Do, Budecevicu ….neka ve , ene …

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Pored svega negativnog a i pozitivnog što je došlo s ktuzerima najveća tuga je što mislim ni 20% novca od njih ne ostane u Kotoru nego ga nosi država-Pg, lopovi, i … samo ne ko treba a to je Kotor zbog kojeg i dolaze.

Zarija
Gost
Zarija

Gro novca ovog urnisanog grada uzima Vesko Barović (Fjord), Milov sestrić (Kamp), Acovi ljudi (Miško, Forca) i klanovi (opet država). Kako od njih skoro niko ne živi u Kotoru, taj grad nema budućnost. O gradnji je izlišno govoriti, pretvorio se u rupu od Budve, samo sa neuporedivo većom gužvom.

Hop
Gost
Hop

Dok su ovi iz opozicije izdali Turcima svoje lokale, al ajde sad ce Vlado Jokic sa Mandic otvorit parking cisto da ne bude da sav novac ide za Pg- neka malo i u Berane

Gost
Gost
Gost

Ma sve prosto bilo, ali naplacivanje ulaza u Crkvu sv. Tripuna. Xaxaxaxa

cistac
Gost
cistac

bas je smijesno. Ko je malo svijeta vidio, zna da se u skoro sve evropske katedrale placa ulaz…

Pjer
Gost
Pjer

Mladi Kotora i biznis ideje jado moj nije salaJedina biznis ideja otvori kafic i guli gosta a oceli ikad vise pozeljeti doci koga briga.

Bomi
Gost
Bomi

Izmjenio je mnogo….a najveca tuga je skupoca….prilagodjavamo se turistima za kratku sezonu a nama unistena cijela godina…

Bokez
Gost
Bokez

Kruzeri -luka Kotor 1,024 mil€
Morsko dobro-budva 2,66 mil€

Send this to a friend