Ekonomija

Kvadrat u novogradnji jeftiniji oko 80 eura

Ilustracija

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u drugom kvartalu ove godine na crnogorskom tržištu je niža za 81 euro nego u prva tri mjeseca, kada je u prosjeku iznosila 1.162 eura. Prema preliminarnim Monstatovim podacima, prosječna cijena kvadratnog metra u glavnom gradu je od aprila do kraja juna iznosila 1.021 euro i bila čak 122 eura niža nego u prvom kvartalu.

Razlike u prosječnim cijenama kvadrata stana u novogradnji u znatnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje, koja je namijenjena potrebama crnogorskih državnih institucija, organizacija i preduzeća i podrazumijeva prodaju po povoljnijim uslovima.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti znatno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti viša”, objašnjavaju u Monstatu.

Od aprila do kraja juna, za kvadrat stana na Crnogorskom primorju trebalo je da se izdvoji 1.433 eura, dok je u prvom ovogodišnjem kvartalu ta cijena bila niža 78 eura.

“U središnjem regionu kvadrat u novogradnji je u drugom kvartalu u prosjeku koštao 560 eura, dok je na sjeveru njegova cijena bila 900 eura”, istaknuto je u preliminarnim podacima Monstata.

Prema zvaničnoj statistici, cijene po kvadratu su na sjeveru u prvom kvartalu bile povoljnije čak 228 eura, dok su u središnjem regionu, tačnije na Cetinju, u Danilovgradu i Nikšiću, u prosjeku bile više 192 eura.

Stanovi u kategoriji solidarne stambene izgradnje u prvom kvartalu nijesu bili zastupljeni na primorju i u središnjem dijelu države, dok se u drugom tromjesečju nijesu prodavali na sjeveru.

“Kvadrat u toj kategoriji u prosjeku je, na nivou cijele države, u drugom kvartalu koštao 602 eura. Njegova cijena je u Podogorici iznosila 674 eura, na primorju 850, dok je najniža bila u središnjem dijelu države i to 547 eura po kvadratu”, navodi statističari.

Prosječna cijena kvadrata u solidarnoj stambenoj izgradnji na crnogorskom tržištu u prvom kvartalu je u prosjeku iznosila 633 eura. U glavnom gradu prosječan kvadrat u toj kategoriji je koštao 674, dok je na sj everu bio 460 eura.

Vlasnik jedne od vodećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori, Zetagradnje, Blagota Radović kaže da njegova kompanija do kraja godine neće snižavati cijene po kvadratu u novogradnji.

“Standardna cijena po kvadratu u Zetagradnji je od 1.000 do 1.400 eura i do kraja godine je nećemo snižavati”, rekao je Radović Vikend novinama, dodajući da u ponudi trenutno imaju 600 do 700 stanova u raznim fazama gradnje.

Glavni grad je i dalje najatraktivnije mjesto za stanovanje, pa se, prema Radovićevim riječima, u podgoričkom naselju City kvart, u blizini Delte, proda najviše stambenih jedinica. On je kazao i da su najzainteresovaniji kupci crnogorski državljani.

Prosječna tržišna cijena kvadrata u novogradnji u kategoriji privrednih društava, a na nivou cijele države, u drugom kvartalu je bila 1.219 eura. U Glavnom gradu, u toj kategoriji kvadrat je u prosjeku koštao 1.038 eura, dok je na primorju bio 1.492 eura.

“Najniža prosječna cijena kvadrata u kategoriji privrednih društava u drugom kvartalu bila je na Cetinju, u Danilovgradu i Nikšiću, gdje je iznosila 825 eura”, navodi se u Monstatovim preliminarnim podacima.

Što se tiče sjevera, u tom dijelu države kompanije su kvadrat stana u prosjeku prodavale po 900 eura.

Kvadrat u kategoriji privrednih duštava u prvom kvartalu je bio jeftiniji nego u prvom, pa je koštao 1.176 eura.

“U kategoriji privrednih društava na primorju, u prva tri mjeseca ove godine, prosjek je bio 1.355 eura, u središnjem dijelu Crne Gore 752, dok je na sjeveru u prvom kvartalu koštao 746 eura. U Glavnom gradu njegova cijena bila 1.155 eura”, navode u Monstatu.

Govoreći o trećoj fazi projekta Hiljadu plus, za koji su se građani mogli prijaviti do 13. avgusta, Radović navodi da je veoma zadovoljan odzivom.

“Što se tiče projekta Hiljadu plus, za sada sam potpuno zadovoljan. Vaučere za stanove očekujemo do kraja septembra, nakon čega će krenuti reali zacija kupovine”, ističe je Radović.

Cijene stambenih jedinica u novogradnji, a u okviru projekta koji je realizovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, bile su najviše u glavnom gradu, gdje će građani za kvadrat plaćati od 950 do 1.100 eura.

Najjeftiniji kvadrat u okviru Hiljadu plus nalazi se u Nikšiću i košta od 650 eura. Prema podacima sa sajta projekta, kvadrat stana koji gradi kompanija Čelebić košta od 1.060 do 1.100 eura, dok su stanovi u Zetagradnji, bez obzira na strukturu, površinu i spratnost 1.100 eura po kvadratu.

Najpovoljnije kvadrature stanova na sjeveru, koji su uključeni u projekat, mogu se kupiti u Bijelom Polju i koštaju od 860,52 do 919,22 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Che
Gost
Che

Zjape prazni stanovi.Krenite jedno vece u obilazak PG da vidite

Berlin
Gost
Berlin

Kvadrat stana u ovoj sprdnji treba da košta najviše 400-500€. To je realno na osnovu primanja većine Crnogoraca koji si na
Nivou somalije. Ovdje u Njemačkoj M2 stana moze da se nadje za 1300€, a Plate po 3000€.
A u Somaliji (cg) Plate 250-300€ a M2 15000 hahhaha sprdnja

Traktorijada
Gost
Traktorijada

Bolje vise ne salji komentare, ako vide njemacke vlasti koliko si nepismen ukinuce ti socijalu pa ces ti nazad u “Somaliju” 😂

Bokelj
Gost
Bokelj

A nasmija me jutros . Jesi ga pospremio svaka ti cas.

Send this to a friend