Ekonomija JEDINA UREĐENA PODZEMNA PRIRODNA CJELINA U CRNOJ GORI NALAZI SE KOD CETINJA

Lipskoj pećini divili su se i Njegoš i kralj Nikola

Lipska pećina

Jedina valorizovana pećina u Crnoj Gori Lipska pećina nadomak Cetinja, koju čini dva i po kilometara dug sistem prolaza, dvorana i galerija, jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija. Prolazak samo jednim njenim dijelom onim koji je predviđen za turističke ture predstavlja neponovljiv doživljaj.

Na tridesetak kilometara od Budve i Podgorice, a na samom ulasku u Cetinje iz pravca glavnog grada, pored poznatog vidikovca Belveder, nalazi se ulaz u Lipsku pećinu. Direktorica marketinga i prodaje Milena Raičević za Dnevne novine podsjeća da je riječ o lokalitetu u koji već vijek i po dolaze i istraživači i turisti.

Lipska pećina

“Njena ljepota je poznata od davnina. Posebnu pažnju poklanjali su joj Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola, velike ličnosti crnogorske istorije. Naime, Lipska pećina je otkrivena u vrijeme koje je prethodilo Njegošu. Čak i tada su posjete pećini bile moguće. Poznati istraživači i naučnici iz 19. vijeka ostavili su pisane dokumente o svojim istraživanjima, o pećinskim ukrasima i motivima”, ispričala je ona i podsjetila da su ispitivanja nastavljena tokom prošlog i ovog vijeka.

Danas je za turističke posjete osposobljen cijeli kilometar glavnog pećinskog hodnika. Uređena staza sa osvjetljenjem dugačka je oko 600 metara, dok ostatak čine netaknuti pećinski djelovi u koje zalazi mali broj posjetilaca. Postoje dva tipa organizovanih tura ovim čudom prirode, a sve počinju vožnjom vozićem od parkinga do ulaza u Lipsku pećinu.

Lipska pećina

“Sve grupe prate obučeni vodiči, specijalizovani za ture u pećinama, koji posjetioce upoznaju sa njenim istorijatom i nastankom. Cijene karata zavise od tipa ture i uključuju: vožnju vozićem, pratnju turističkog vodiča, osiguranja i parking, a u okviru pojedinih tura i neophodnu opremu”, ističe Raičević.

Posjete pećini počinju u aprilu, kada su na raspolaganju dva termina za ture u podne i 14 časova. Od maja do oktobra ture počinju u 10, 11, 13, 14 i 16 časova.

“Posjetioci imaju priliku da se opredijele za Pećinsku turu u dužini od 600 metara i Ekstremnu turu namijenjenu avanturistima. Naši posjetioci su najviše zainteresovani za prvu, u trajanju od 60 minuta. S obzirom na to da nije zahtjevna, preporučujemo je i porodicama sa djecom. Takođe, uvijek napominjemo da je temperatura u pećini od osam do 12 stepeni Celzijusa, pa da posjetioci sobom ponesu lagane jakne i adekvatnu obuću poput patika. Posebna oprema za osnovnu turu nije potrebna”, precizirala je sagovornica Dnevnih novina.

Lipska pećina

Cijena karte za odrasle je 10.90 eura, za djecu do pet godina jedan, a do 15 godina 6.90 eura. Paket sa porodične posjete je 29,90 eura.

“Ekstremnu turu potrebno je unaprijed zakazati. Osnovna razlika ove ture sastoji se u činjenici da ona počinje tako što se posjetioci spuštaju u pećinu na konopcu i obilaze dužinu od oko jednog kilometra pećinskih kanala i prolaza. Oprema za Ekstremnu turu dobija se na našem info pultu prije polaska”, dodala je Raičević.

Profesionalni vodiči i ovdje prate grupu na obilasku od dva i po sata, za koji je potrebno izdvojiti 50 eura po osobi, odnosno 25 za djecu od pet do 15 godina.

“Bezbjednost posjetilaca je na prvom mjestu. Od otvaranja nije bilo nikakvih nezgoda u Lipskoj pećini, zahvaljujući činjenici da je njen dio koji se koristi za turističke ture, valorizovan u skladu sa najnovijim svjetskim standardima u uređenju speleoloških objekata”, naglašava ona.

Osim organizovanih tura, posjetioci Lipske pećine mogu uživati i u drugačijoj ponudi. Za najavljene grupe unutar same pećine priređuju se degustacije vina i domaćih sokova na Pećinskom baru, kao i kratki koncerti klasične muzike u jednoj od najvećih prostorija pećine Njegoševoj dvorani.

“Na našem parkingu, pored info pulta za prodaju karata, otvoreni su suvenirnica i kafe bar u kome se posjetioci mogu osvježiti prije polaska ture”, preporučuje Raičević, te podsjeća da se zainteresovani mogu informisati o detaljima posjeta na sajtu www.lipacave.me i društvenim mrežama.

STRANCI NAJČEŠĆI GOSTI

Lipska pećina radi je četvrtu sezonu zaredom, a svake godine bilježi sve veći broj posjetilaca. Od kada je otvorena, u julu 2015, imala je više od 60.000 gostiju. Najčešći posjetioci su stranci, a najviše je onih koji dolaze iz Rusije, Italije, Francuske, Turske i Izraela.

“Za kratko vrijeme Lipska pećina se našla na listi nezaobilaznih atrakcija u našoj zemlji. Tako se na stranici Trip Advisor, na osnovu utisaka posjetilaca, nalazimo na prvom mjestu kao glavna atrakcija na Cetinju, a jedna od pet prvih u Crnoj Gori. Ovo je za nas uspjeh od velikog značaja, kojim ne samo da potvrđujemo kvalitet naših usluga, već opravdavamo očekivanja naših posjetilaca, čije nam je zadovoljstvo na prvom mjestu”, zaključila je Raičević i izrazila nadu da će se odličan trend posjete nastaviti, jer je u pitanju specifična turistička atrakcija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

To je taj mentalitet, kao na moru. Dignu cijene u nebo pa ako koga prevare, da žive od toga cijele godine. Da se obogate preko noći. Niko nema mjeru, kao do prije 10 godina kada se mogao naći krevet za 5 evra. Sad 50. Ne računaju ako se ne obogate. I onda kukaju što je pukla sezona. Pa pucaće još… Više »

Crven
Gost
Crven

Smiče direktor dobar kajmak, čuš 11 eura???

Dejo1000miliona
Gost
Dejo1000miliona

Ne bih ja ođe ušao nema para da mi pane nešto na glavu.

Uku
Gost
Uku

Skupo je , za nas standard. Ranije je bilo 7 €, podigli cijenu 60 %. Sramota.
Niza cijena, veca posjeta, veci obrt novca.
Da je i 5 eura, bilo bi mnogo. Lakomoscu se ne izgradjuje povjerenje u prodaji turistickog proizvoda. Povjerenje se stice, gradi i cuva.

Wladd
Gost
Wladd

Skupo, brale mili, 11 evrova da uđeš u pećinu. A pošto nikada ne ideš neđe sam, računaj da daš još 11 eura makar. E mnogo pa da unutra daju i sendvič.

i bačit ključ
Gost
i bačit ključ

Što se ne bi napravila vrata na ulazima, pa ubačit unutra pucače i duvače cetinjske i zaključat vrata?

Fuksa
Gost
Fuksa

Lijepo ali stvarno PRESKUPO za domace !

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Sve je to lijepo,ali………..11 eura je stvarno mnogo.Zato i ne cudi sto su vecinom stranci.Poredjenja radi,skoro smo porodicno obisli jednu isto tako uredjenu pecinu u regionu,malo manju,sto se tice dijela za vecinu posjetilaca,sa vodicem…….ispod 10 eura za svo cetvoro!!!

Send this to a friend