Ekonomija

Loukosteri produžili sezonu i povećali prihode

Ilustracija

Niskotarifne, odnosno lou kost avio-kompanije nesumnjivo su podstakle crnogorsku turističku privredu, pozitivno uticale na produženje turističke sezone, prihode i zaposlenost, kao i obezbjeđivanje marketinške “vidljivosti” Crne Gore, kazali su Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Trenutno ka i od Crne Gore letove realizuje devet niskotarifnih avio-kompanija, a prvi letovi obavljeni su prije šest godina.

“Shodno zvaničnim statističkim podacima Monstata, potvrđuje se da je uvođenje niskotarifnih avio-kompanija rezultiralo evidentnim povećanjem broja turista, ostvarenih noćenja, kao i prihoda po istom osnovu”, ističu u MORT-u.

Oni su naveli da povezivanje Crne Gore direktnim letovima sa značajnim emitivnim tržištima predstavlja jednu od najboljih mogućnosti za stabilno povećanje broja stranih gostiju, koji dolaze iz Zapadne, Sjeverne i potencijalno Istočne Evrope.

“Jednako značajan je i generalni uticaj na turističku privredu, kao i uloga niskotarifnih kompanija, kao katalizatora za produženje turističkih sezona kako na jugu, tako i sjeveru Crne Gore”, napomenuli su predstavnici ovog Vladinog resora.

Oni su podsjetili da je zbog velike udaljenosti od većine svojih ciljanih turističkih emitivnih tržišta Zapadne i Centralne Evrope, Skandinavije, kao i svojih reljefnih karakteristika, Crna Gora prepoznata kao pretežno avio destinacija. Takođe, shodno Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije predstavlja jedan od najvažnijih faktora uspjeha turističke privrede.

“Sa ciljem približavanja Crne Gore emitivnim turističkim tržištima Zapadne i Sjeverne Evrope, Ministarstvo turizma je 2011. godine otpočelo aktivnosti na uvođenju niskotarifnih avio-kompanija na crnogorsko tržište, kao i pregovore sa tada vodećim avio-kompanijama. Analiza uticaja uvođenja lou kost aviokompanija na crnogorsko tržište, koju je tada uradilo Ministarstvo, pokazala je da će njihov ulazak dovesti do rapidnog povećanja cjelokupnog tržišta avio-saobraćaja prema i od Crne Gore”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da lou kost aviokompanije u svojim strateškim i planskim dokumentima za razvoj novih tržišta nijesu imale u fokusu pažnje Crnu Goru.

“Međutim, nakon intenzivnih pregovora u kojima su prezentovani znatni potencijali i mogućnosti crnogorskog tržišta i pripremanja i dostavljanja velikog broja analiza i informacija, od strane kompanija Rajner, Izi džet i Viz er iskazano je interesovanje i spremnost da se Crna Gora uvrsti u najuži izbor novih destinacija”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Do 2013. avio-dostupnost Crne Gore bila je zasnovana na poslovanju komercijalnih avio-prevoznika i čarter aviokompanija, koje su avio-saobraćaj dominantno realizovale tokom par mjeseci ljetnje sezone.

“Dolaskom niskotarifnih aviokompanija na crnogorsko tržište otvara se novo poglavlje u boljoj dostupnosti Crne Gore i razvoju kvalitetnijeg turizma sa politikom privlačenja turista sa prioritetnih emitivnih tržišta. U tom pravcu govore i statistički podaci, koji pokazuju da je uvođenje niskotarifnih avio-kompanija rezultiralo evidentnim povećanjem broja turista, ostvarenih noćenja, kao i prihoda po istom osnovu”, naglasili su u Ministarstvu.

Zahvaljujući niskotarifnim avio-kompanijama aerodromi Podgorica i Tivat znatno uvećali su svoj promet, dok je procenat popunjenosti kabine na njihovim letovima veoma visok.

“Pored navedenog, letovi se prema većem broju destinacija realizuju tokom cijele godine, odnosno tokom minimum IATA ljetnje sezone (aprilnovembar) što je od posebne važnosti za smanjenje sezonalnosti, jednog od glavnih problema mediteranskih zemalja”, dodaju predstavnici Ministarstva.

Većina niskotarifnih avio-kompanija koje su prisutne u Crnoj Gori realizuju letove duže od špica ljetnje sezone, pa samim tim pozitivno utiču na produženje turističke sezone.

“Cilj svake destinacije na svijetu je da postane cjelogodišnja destinacija, a jedan od važnih uslova je svakako što veći broj direktnih letova sa važnih emitivnih tržišta, te dobre konekcije tokom cijele godine. Dostupne statistike pokazuju da Crna Gora tokom posljednjih godina bilježi kontinuiran i stabilan rast kada je riječ o broju turista i ostvarenih noćenja van glavne ljetnje turističke sezone, te se tako približavamo strateškom cilju Crne Gore kao cjelogodišnje destinacije”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Trenutno ka i od Crne Gore letove realizuje devet niskotarifnih avio-kompanija, i to: Rajaner, Izidžet, Viz er, Eurovings, Norwegian Air Shuttle, Transavia France, Lauda Motion, Pobeda i Flaj Dubai.

“Od navedenih kompanija, cjelogodišnje letove realizuju Rajaner i Viz er, dok Izi džet i Flaj Dubai lete tokom IATA ljetnje sezone (od prvog aprila do posljednjeg vikenda oktobra)”, ističu u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Planet Apes
Gost
Planet Apes

Kakvi loukosteri.Novinari naucite strane jezike ako neznate onda napisite nisko budzetne kompanije.ne blamirajte se

Giorgio
Gost
Giorgio

Kad je bivsi dir.Djurisic govorio ..kako se isplati lou cost avio kompanijama da voze ovako jefino.. kakav ljakse

lapo
Gost
lapo

Ima vise putnika i to je dobro, ali je infrastruktura losa. Podgoricki aerodrom je kao losija autobuska stanica, nemaju ljudi gdje ni sjest dok cekaju let ako je vise letova u priblizno slicno vrijeme.

Monteniger
Gost
Monteniger

Tako je, zastidje sto se infrastrukture tice…aerodrom je prvo mjesto dje se gost srijece sa Crnom Gorom..prvi utisak je veoma los

Send this to a friend