Ekonomija

MA značajan generator razvoja ekonomije

Montenegro Airlines

Doprinos nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA) crnogorskoj turističkoj privredi je, prema rezultatima istraživanja tržišta, između 150 i 200 miliona eura na godišnjem nivou, saopštio je komercijalni direktor, Dragan Popović i dodao da kompanija predstavlja značajan generator razvoja ekonomije.

“Rezultati istraživanja tržišta pokazuju da je doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi samo u periodu ljetnje sezone od 1. juna do 30. septembra blizu 120 miliona eura, a kada je riječ o godišnjem nivou, onda ukupan doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi iznosi između 150 i 200 miliona eura”, rekao je Popović u intevjuu agenciji Mina-business.

MA je za svoje potrebe angažovao referentnu kompaniju, koja je od 1. jula do 30. septembra prošle godine sprovela istraživanje tržišta na reprezentativnom uzorku putnika/ispitanika na crnogorskim aerodromima.

“Takođe na bazi tog istraživanja kao najveći motiv putovanja putnici/ispitanici su naveli ‘turističku posjetu’, dok su kao opredeljujući faktor pri odlučivanju da putuju sa nacionalnim avio-prevoznikom MA naveli cijenu naših karata”, objasnio je Popović.

Kada je riječ o stepenu zadovoljstva kompanijom 94,5 odsto ispitanika je zaokružilo odgovor ‘veoma dobro’ i ‘odlično’. A njih 96 odsto je odgovorilo da bi ponovo letjeli sa Montenegro Airlines-om.

“MA je u prošloj godini prevezao ukupno 568,59 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, u redovnom, čarter i code share saobraćaju, uz ostvareni nalet od 10,38 hiljada blok sati, odnosno 6,96 hiljada letova, sa flotom od pet aviona”, precizirao je Popović.

On je podsjetio da je postignuti rezultat približno isti kao u 2015. i 2016. godini, kada su u floti imali šest aviona, a ne odstupa značajno u broju prevezenih putnika ni u poređenju sa ranijim godinama, kada je u floti bilo sedam aviona.

“Biznis planom za prošlu godinu, planirali smo da prevezemo 550 hiljada putnika, međutim cjelokupnim angažmanom menadžmenta i zaposlenih, optimizacijom reda letjenja, boljom popunjenošću putničke kabine i brižljivim planiranjem komercijalne tarifne politike taj plan je značajno premašen”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, osim angažmana menadžmenta i zaposlenih u nacionalnoj kompaniji presudna je bila i podrška resornog Ministarstva i Vlade, pa se uprkos brojnim izazovima, uspješno završila poslovna godina i ugovoreni aranžmani.

“MA je tokom cijele prošle godine saobraćao ka osam destinacija, odnosno Beogradu, Beču, Frankfurtu, Cirihu, Ljubljani, Rimu, Parizu i Moskvi, a tokom ljetnje IATA sezone je obnovio i linije kao što su London, Kopenhagen, Sankt Peterburg, Dizeldorf i Lion”, naveo je Popović.

Tokom cijele godine, MA je imao seriju čarter letova ka Bariju i Napulju, dok su u toku ljetnje sezone realizovane i serije letova ka Bratislavi, Nantu, Ajaču, Lincu i Salzburgu, i prvi put od osnivanja i serije čarter letova za Tel Aviv i Helsinki.

“Samo u periodu visoke sezone od 1. juna do 30. septembra, Montenegro Airlines je prevezao blizu 300 hiljada putnika, ili preciznije 297,73 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, redovnom, čarter i kod šer”, naveo je Popović.

Najveće faktore popunjenosti putničke kabine na redovnim linijama imali su ka Londonu 86 odsto, Ljubljani 79 odsto, Moskvi 78 odsto, Sankt Peterburgu 77 odsto, Frankfurtu i Lionu 74 odsto, Parizu 72 odsto. Prema Beogradu taj faktor je iznosio 84 odsto.

“Interesantno je pomenuti i da je 37 odsto od ukupno 267,38 hiljada prevezenih putnika u redovnom saobraćaju tokom perioda visoke sezone doputovalo sa tržišta Zapadne Evrope”, rekao je Popović.

MA će, kako je najavio, kao i do sada, kontinuirano i posvećeno raditi na unaprijeđenju avio dostupnosti zemlje, dovođenju što više stranih gostiju, a sve u skladu sa potrebama turističke privrede.

“Podatak da je u prošloj godini MA prevezao više od četvrtine od ukupnog broja prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima kojih je bilo 2,18 miliona, jasan je pokazatelj da nacionalni avio prevoznik predstavlja značajan generator razvoja crnogorske turističke privrede i da čak u eri snaženja niskobudžetnih kompanija i u okruženju konstantno rastuće konkurencije uspijeva da sačuva svoju poziciju na tržištu”, zaključio je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

Neznam mozda nesto i doprinosi alisam siguran da vise steti.Mada danas male kompanije nemogu opstati same bez pomoci toje jasno ko dan.Drugo niko od velikih kompanija nema ama bas nikakav interes da uzme pod svoje MA.Tako dase sami iz dugova nece nikad iscupati.Domacinsko poslovanje toje vec prica za sebe.

Feedback
Gost
Feedback

Zokica sad ima 35m, a M.A je ostavio sa skrivenim gubitkom i ogromnim obavezama.Generacije poslije njega ce sanirati tu stetu.A Popovic je konacno isplivao, nakon nesposobnog Markovica…I jeste generator razvoja, i zaista ima indirektni uticaj od 150 miliona, jer imucni turisti ne dolaze niskobudzetnim kompanijama.To vam je kao ona cuvena Budvanska paralela kao izmedju plateznog gosta i “paradajz turiste”.

Pogba
Gost
Pogba

A ti si neki revizor koji je sve to utvrdio a i izgleda si ocjenjivao koliko je Markovic sposoban? A śedi vrano jedna pokrij se usima i ne lupetaj gluposti o stvarima i ljudima koje ne znas i u koje se ne razumijes!

Ema
Gost
Ema

Umjesto “generator” , bolje da ste napisali “stator”

Feedback
Gost
Feedback

Ti bi sa jednosmjerne, mogla da predjes na naizmjenicnu koja odavno postoji.Pravi si otpornik.

Ivica
Gost
Ivica

Priča mi drug koji radi na našem aerodromu da imaju popust na karte od Serbia Airways-a, a od ovih naših nemaju. A sto se tiče generisanja, bolje bi nam bilo da nam strane niskobudzetne kompanije dovedu te putnike jer nam ne stvaraju dugove koje ćemo otplaćivati.

Feedback
Gost
Feedback

Ovi sto imaju para da trose – nece niskobudzetnim, jer nemaju komoditet.Radije ce da plate pa da imaju siguran let koji se nece otkazati(ako ne bude dovoljno putnika), da ne razmisljaju o prtljagu, da ne moraju u inostranstvu da idu po 60-100 km dalje na aerodrome za niskobudzetne, itd, itd…Takvi gosti nisu “paradajz turisti”, nego ostavljaju pozamasna sredstva.

Ivica
Gost
Ivica

Turista koji dođe iz npr. Skandinavije niskobudžetnom kompanijom je za nas visokobudžetni gost. Ako misliš da nam milionere dovozi MA, probudi se prijatelju, probudi se.

Gost 11
Gost
Gost 11

A sto ne kaze ovaj Popovic ko placa prazna sjedista na letovima ka evropskim gradovima…ono kad letite za Rim, a u avionu ima 90 praznih mjesta. Tu nesposobnost njihovu placaju gradjani…a ovi uzimaju bonuse i razne budalastine za nerad. Samo je za BG uvijek puno pa 35 minuta leta kosta 180 eur u prosjeku. Gulikoze nesposobne. Tako i baba moze… Više »

Yug
Gost
Yug

Kao I do sad, nastavili da se sprdaju sa nama!

samuel
Gost
samuel

Jedan od rijetkih dobrih momaka sto je ostao u Montenegro Airlines ovaj Dragan Popovic

Virus
Gost
Virus

Hahahaha

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Mala zemlja i ne mnogo vazna destinacija u zimskim mjesecima gledana iz ugla profesionaliza .generator nije ma nego aerodromi koje treba unaprediti i napraviti jos jedan na sjeveru .a ako ne moze barem sa nulom da posluje ma sto bih iskreno volio treba napraviti dil sa najjacim kompanijama da pokrivaju te bitne destinacije

Ćotek
Gost
Ćotek

Ovaj generator nas košta više nego što generiše. Ključ u bravu.

Ce-tinje
Gost
Ce-tinje

svakome je jasno da je ovo glupost. da nema MA dolazili bi jos jeftinijim letovima I ostavljali vise novca

Nikolina
Gost
Nikolina

Kad bi ovo bilo istina pa da se radujemo ovako suplja prica da se opravdaju gubitci koji su mnogo veci no sto je i sad prikazano

Đedo
Gost
Đedo

Fino je MA sredio Đurišić,ali se niko na to ne okreće! Te otuđene pare treba kofiskovati i vrnuti MA!

Send this to a friend