Ekonomija

Marković: Bilježimo rekorde, Crna Gora postaje prestižna destinacija

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je na otvaranju kompleksa “Holiday Village Montenegro” na Velikoj plaži u Ulcinju,  kazao da je ovaj projekat pobjeda savremene vizije turizma i ukupne crnogorske ekonomije.  Poručio je da da će Velika plaža, ali i Ada Bojana biti nova i kvalitetna turistička destinacija.

“Vjerujem da će ovaj hotel sa hotelom Ruža vjetrova, i sa novim planovima u 2018. obezbijediti 500 novih radnih mjesta i 1800 ležaja, kojim će Karisma upravljati. Sa ovakvim pristupom Crna Gora postaje prestižna turistička destinacija ne samo na ovom prostoru već i šire. Tome doprinose poznati hotelski brendovi koji su danas u Crnoj Gori”, kazao je Marković.

On je istakao da novi rizorti poput Holiday Villages Montenegro pozicioniraju Crnu Goru u vrh svjetskog turizma, i dodao da vjeruje da će ovaj primjer koji obezbjeđuje stotine novih radnih mjesta biti podsticaj za nove uspješne projekte.

“Oplemenjujući ovaj prostor podigli smo sa koljena posrnuli Hotel Belvi i podigli ga na nivo od četiri zvjezdice izgradivši Hotel Villages Montenegro“, rekao je premijer čestitajući na poduhvatu jednom od suvlasnika Grupe Karismaa Hotels Ljubu Krstajiću.

“Čestitajući Vam želim da podsjetim na trenutak kada smo u Podgorici u mom kabinetu razgovarali o Vašoj viziji razvoja i Ulcinja i crnogorskog turizma. Sjećam se da je to bio trenutak velikih očekivanja i nade, ali i trenutak kada smo se pitali da li i kada ćemo realizovati jedan povako zahtjevan investicioni poduhvat. Kada smo objavili naš dogovor pretvoren u ugovor o dugoročnom zakupu bilo je dosta sumnjivaca, bilo je dosta onih koji nijesu vjerovali, koji su kritikovali, koji su pitali: ‘šta se to dolje radi?’ i ‘ko to radi?’. Ali naravno bilo je veoma teško i zahtjevno snaći se u administrativnom vrtlogu sumnji kako će sve na kraju izgledati. Ovaj projekat je pobjeda savremenene vizije razvoja turizma, i ne samo turizma nego i ukupne crnogorske ekonomije“,  rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je podsjetio da iza projekta stoje renomirana Grupa Karisma Hotels i jedan od vodećih operatera u svijetu – Tui.

“Radeći na ovom projektu sa partnerom TUI-em mi smo Crnu Goru, vjerujem, trajno uveli u katalog ovog najmoćnijeg svjetskog operatera. Sa ovakvim pristupom Crna Gora postaje prestižna turistička destinacija, ne samo na ovom prostoru nego i šire“, kazao je Marković dodajući da tome doprinose poznati hotelski brendovi koji su danas u Crnoj Gori kao što su Aman, Iberostar, Regent, Hilton i Ramada, a uskoro One & Only, Ritz Carlton i Chedi.

Premijer je istakao da se danas u Crnoj Gori realizuju investicije od više od tri milijarde eura i to najveći investicioni poduhvati na Mediteramu.

“Mi smo zahvaljujući ovakvom pristupu, zahvaljujući ovako kredibilnim partnerima u prošloj godini ostvarili rekordnu turističku sezonu, premašili smo onu iz 1987. godine, preko dva miliona turista je bilo u Crnoj Gori. Ostvarili smo i rekordne finansijske rezultate. Ali ono što je veoma važno je da obezbjeđujemo kontinuitet i da prvi kvartal ove godine pokazuje da imamo rast u turizmu od 20 odsto, da smo 4. maja ove godine imali 40.000 turista, što je 111 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Turizam je, dakle, u prošloj godini opredjeljujuće uticao na naš rast od 4,4 odsto što je jedna od najvećih stopa rasta u Evropi. Vjerujem da ćemo u prvom kvartalu ove godine možda imati rast od 4 odsto čemi će takođe doprinijeti turizam“, rekao je premijer.

Dodao je da je Crnoj Gori ostavljena nova vrijednost i nova ljepota.

“Danas možemo reći i ovima u Ulcinju i onima u Podgorici, i onima koji nam nijesu vjerovali i onima koji su sumnjali da smo uradili dobru stvar za Crnu Goru, da smo uradili veliku stvar za crnogorski turizam, da smo uradili ozbiljne stvari za nova radna mjesta i nove prilike za naše mlade ljude. Vjerujem da će ova investicija biti podsticaj novim i da će ovakvih prilika i u ovoj i u narednim godinama biti još više“, zaključio je on.

Ugovor o zakupu Kompleksa HTP „Ulcinjska rivijera” AD zaključen je 25. septembra 2017. godine izmedu Crne Gore i HTP „Ulcinjska rivijera” AD, u svojstvu Zakupodavca i Konzorcijuma „Karisma Hotels Adriatic Montenegro DOO, Karisma Hotels & Resorts Corporation LTD, Karisma Resorts International S.A, Karisma Operating Holding S.A. de C.V. ,Karisma Hotels & Resorts de las Americas LTD”, Hotel Holiday Village Montenegro je porodični hotel koji imati u ponudi po četiri restorana, bara, i bazena od kojih je jedan glavni, namijenjen za vodene sportove i rekreaciju, splash bazen sa vodenim atrakcijama namenjen mališanima i tihi bazen za odrasle.

TUI Grupa u svom portfoliju drži 1.600 turističkih agencija i vodećih portala, šest turističkih aviokompanija sa oko 150 aviona, više od 300 hotela sa 214.000 kreveta, 16 brodova za krstarenje i veliki broj turističkih agencija. Integrisana ponuda opslužuje 20 miliona u 180 regija.

U finansijskoj 2015/16. godini TUI Grupa, sa 67.000 zaposlenih, ostvarila je prihod od 17,2 milijarde eura i operativni rezultat od milijardu eura.

M.Dušević

Send this to a friend