Ekonomija

Medicinski alkohol biće jeftiniji, privremeno ukinuta akciza

Foto: CdM

Ministarstvo finansija danas je saopštilo da je, u skladu sa preporukama Vlade datim u cilju zaštite zdravlja građana, data privremena mjera oslobođenja od plaćanja akcize za medicinski alkohol koji se stavlja u slobodan promet i ona se primjenjuje od 18. marta.

<<<Nestašica dezinfekcionih sredstava, cijene medicinskog alkohola duplirane<<<

<<<Vlada pokrenula proceduru oslobađanja plaćanja akcize na medicinski alkohol<<<

Iz Vlade su ranije saopštili da bi oslobađanje od plaćanja akcize na medicinski alkohol rezultiralo smanjenjem cijene i njegovom boljom dostupnošću dok traje opasnost od širenja novog koronavirusa.

U Ministarstvu objašnjavaju da je, shodno odredbama Zakona o akcizama, propisano da je oslobođeni korisnik akciznih proizvoda osoba ili kompanija koja dobije akciznu dozvolu carinskog organa da, u okviru svoje djelatnosti, vrši nabavku akciznih proizvoda bez plaćanja akcize.

“Bliži uslovi u vezi sa zahtjevom oslobođenog korisnika akciznih proizvoda, kao i vođenja evidencije, propisani su Pravilnikom o primjeni Zakona o akcizama. Upotreba etil alkohola u medicinske svrhe, shodno navedenom zakonu, oslobađa se plaćanja akcize ukoliko ga nabavljaju zdravstvene institucije kojima se izdaje dozvola od strane nadležnog organa”, naveli su.

Dozvolu oslobođenog korisnika akciznih proizvoda može zatražiti kompanija, osoba, odnosno preduzetnik koji ispunjava uslove Zakona.

“Navedenu dozvolu carinski organ izdaje na osnovu pisanog zahtjeva na period do 12 mjeseci, koja se može obnoviti na način i pod uslovima iz tog zakona. Napominjemo da je carinski organ, shodno navedenim zakonskim rješenjima izdao četiri dozvole ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva ili koje imaju zaključen ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje”, naglasili su u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja sam
Gost
Ja sam

A dati možemo alkohol proizvesti da ga ne uvozimo

Mia
Gost
Mia

Juce ga je bilo u Tea medica apoteka u centru, 1/2 70% alkohola 11,20€. Nisam kupila.

Stiv
Gost
Stiv

1 euro litar alkohola

Yoyo
Gost
Yoyo

Kolika me iznosila akciza? Je li tacno da je 17eura po litru?

Prč
Gost
Prč

Nova apoteka 11 e kad ga imaju dok apoteka u bul ivana crnojevica kod skoliere 22e.ja sam narucio dvije flase iz srbije po 6e al su u medjuvremenu zabranili izvoz iz srbije,cisto informacije radi

Mikavica
Gost
Mikavica

Zasto se ne pokrene proizvodnja 70% alkohola kod nas? Proizvodnka ke jednostavna i lako bi se mogla napraviti mini fabrika alkohola. Pa to je najobicnija destilacija!

Markoza
Gost
Markoza

A sto je bolhe kad ga nidje nema dacse kupi

Send this to a friend