Ekonomija

Medojević: Siromaštvo opasnije od korone

Nebojša Medojević ( Lider PzP)

Crna Gora se suočava sa eksplozijom siromaštva kao posledicom slabog “imuniteta” ekonomije i bolesne strukture privrede, tvrdi predsjednik PzP Nebojša Medojević.

“Privreda bez industrije i velikih preduzeća, proizvodnje i izvoza, sa velikim brojem malih firmi koje se bave uslugama i turizmom, bila je lak plijen ekstremnog šoka izazvanog pandemijom”, poručuje Medojević.

Prema njegovim riječima, poslodavci su vrlo brzo trošak krize prebacili na zaposlene, samnjivanjem plata i otkazima.

“Male kapilarne firme zavisne od uvoza i potrošnje stanovništa nijesu imale rezerve niti prostor za fleksibilno usklađivanje sa promjenama na tržištu. Očigledno da su nam za ekononski oporavak neophodne velike fabrike koje će koristiti naše resurse i proizvoditi za izvoz”, smatra Medojević.

Kako dodaje, potrebni su nam veliki razvojni projekti koji će stvarati novu vrijednost, zapošljavati naše ljude i proizvoditi.

“Zato je prvi zadatak priprema takvih investicionih projekata i privlačenje stranih investitora koji će otvarati fabrike i proizvoditi. Posebno je to važno za sjever Crne Gore koji krije ogromne razvojne potencijale”, ističe predsjednik PzP.

Napominje da razvojni projekti povezano sa dekrbonizacijom, zelenim energijama i klimatskim promjenama mogu biti početak nove ekonomije zasnovane na radu, tehnologiji i proizvodnji.

“Sad je vrijeme da se napravi hrabri zaokret. Pametne i hrabre akcije u ovoj oblasti mogu pokrenuti ekonomiju, ali i stvoriti resurse i instrumente za održivo refinasiranje ogromnog spoljnog duga. Umjesto pranja novca od droge i šverca i umrtvljavanja kapitala u nekretninama, potrebne su nam fabrike. Politiku rasprodaje nacionalnih resursa i eksloatacije i pljačke zemlje, treba zamijeniti politikom razvoja, ekonomske, institucionalne i moralne obnove”, napisao je Medojević na Facebook-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Pa napravite više 5 mjeseci ste vladt

Pile
Gost
Pile

Varas se korona ubija i bogate i siromasne.

Send this to a friend