Ekonomija

Minimalna potrošačka korpa u oktobru iznosila 645,10 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645,10 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 269,20 eura, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375,90 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

To znači da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u oktobru u odnosu na septembar  zabilježila je rast od 0,4 odsto.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u oktobru u odnosu na septembar, zabilježili su pad od 0,4 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na septembar 2019. godine, zabilježili rast od jedan odsto.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lily
Gost
Lily

Glad kuca na crnogorska vrata! Plate stabilne il sve manje, a troskovi sve veci. Valjalo bi se zapitat dokle se moze trpjeti, jer sit gladnome ne vjeruje.

Nagual
Gost
Nagual

Gospođo dajte mi 6 grama bureka i gutljaj jogurta

Bnjj
Gost
Bnjj

A plate 200,300e.Nevjerovatno je da smo jedina država koja nema neoporezivi dio zarade, znači 200e neto poslodavac plaća još 130e poreza. Radnici iz državnih firmi žive na račun privatnog sektora. Cg ima niske stope na dobit preduzeća ali ima ogromno opterećenje na rad, to je država socijalne pravde koja čini bogate još bogatima a siromašne još siromašnima

Rivijera
Gost
Rivijera

Čas pričaš jedno, čas drugo, ali konstantno negativno.

Bnjj
Gost
Bnjj

Rivijera koliki ti je IQ, jesi li na budžet

Send this to a friend