Ekonomija

Minimalna provizija za podizanje gotovine tri eura

Ilustracija

Podizanje novca sa bankomata banaka čiji niste klijent može da vas košta minimum tri do četiri i po eura za podizanje minimalnog iznosa novca, koji se u zavisnosti od banke kreće od deset do 20 eura, pokazuju podaci koje je Dan dobio od šest banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Iz Erste banke su kazali da je podizanje gotovine Erste masterkard debit platnom karticom besplatno na bankomatima Erste banke u Crnoj Gori, kao i na bankomatima u mreži Erste i Sparkase banaka u regionu. Provizija za podizanje gotovine na bankomatu drugih banaka u Crnoj Gori je 2,5 odsto, minimalno 3,5 eura.

“Podizanje gotovine debitnim karticama naše banke na našim bankomatima je bez naknade, dok podizanje gotovine debitnim karticama naše banke na bankomatima drugih banaka iznosi dva odsto po transakciji”, saopštili su za Dan iz Prve banke.

Adiko banka, kako su pojasnili, ne obračunava naknadu za podizanje novca na bankomatima unutar Adiko mreže bankomata, dok prilikom podizanja sredstava na bankomatima drugih banaka provizija iznosi tri odsto, minimum tri eura.

Ista situacija je i kod Hipotekarne banke.

“Provizija za podizanje gotovine na bankomatima Hipotekarne banke je besplatna za sve korisnike debitnih kartica izdatih od strane HB, dok je provizija za podizanje gotovine sa bankomata drugih banaka tri odsto, minimum tri eura”, naveli su iz Hipotekarne banke.

To bi značilo da je na podignutih 100 eura, provizija tri eura, a isto toliko je provizija na svaki iznos koji je manji od 100 eura.

Podizanje gotovine CKB karticama na CKB bankomatima je besplatno, dok provizija za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Crnoj Gori iznosi 1,99 eura plus dva odsto.

Od ovih šest banaka najveća provizija je kod Podgoričke banke.

“Za podizanje gotovine debitnim karticama Podgoričke banke sa bankomata drugih banaka u zemlji provizija iznosi dva i po odsto, minimalno 4,5 eura jednokratno”, naveli su iz Podgoričke banke.

CKB i Podgorička banka su u procesu spajanja.

Korišćenje bankomata, odnosno podizanje novca sa bankomata čiji niste klijent bilo je besplatno do skoro. Većina banaka je oslobodila klijente plaćanja provizije za podizanje novca sa bankomata drugih banaka u periodu od 15. marta do 16. juna, zbog posljedica korona krize. Neke su tu povoljnost nudile znatno kraći period.

Različite naknade za e-banking

Kada su u pitanju provizije na plaćanja preko elektronskog i mobilnog bankarstva tu je različita situacija od banke do banke. I ova usluga je u većini banaka bila oslobođena provizije tri mjeseca, od marta do juna.

“Interni nalozi za transakcije među fizičkim licima su bez provizije, kao i na blagajni, dok su provizije za ostale transakcije niže do 50 odsto u odnosu na one na blagajni. Iznos provizije zavisi od vremena uplate, vrijednosti transakcije i od toga da li je transakcija interna u okviru Erste banke ili nije. Na primjer, za uplatu visine do 500 eura, naknada je pet centi po nalogu ako je realizovan elektronskim bankarstvom i ako kompanija kojoj plaćamo ima otvoren račun u Erste banci. Ako nema otvoren račun kod nas, naknada je 28 centi po nalogu”, istakli su iz Erste banke.

Iz Prve banke su kazali da su interna plaćanja putem e-banking i m-banking servisa bez provizije, dok provizija za međubankarska plaćanja iznosi 0,2 odsto po transakciji.

Adiko banka naplaćuje i prenos sredstava prema drugom fizičkom ili pravnom licu u okviru banke sa tri centa, dok je provizija za eksterne novčane transakcije 0,2 procenta.

Plaćanja unutar sistema Hipotekarne banke su besplatna za fizička lica.

“Provizija za plaćanje u domaćem platnom prometu putem CKB GO servisa iznosi 0,12 eura za interne transakcije, što je 20 odsto jeftinije nego za istu vrstu usluge na šalteru. U Podgoričkoj banci provizija na elektronska i mobilna plaćanja u domaćem platnom prometu je 0,2 odsto minimalno 0,30 eura kada su u pitanju plaćanja ka računima u drugim bankama, dok su elektronska plaćanja ka računima u Podgoričkoj banci besplatna”, naveli su iz te dvije banke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VeMa
Gost
VeMa

BANKARSKE MAFIJE LOPOVLUK

Nikšić
Gost
Nikšić

I vi hoćete u Evropu? Sa ovim provizijama, samo se udaljavate od Evrope! Nigdje u Evropi nema da ti uzmu proviziju kada dižeš novac na bankomatima druge banke, pod uslovom da imaš račun u nekoj od banaka u EU.

Rondom
Gost
Rondom

Pogledajte samo kako nas deru.Moram da idem kroz grad da drazim bankomat svoje banke. Zbog ovog bankarskog lobija nije dosao PayPal u Crnu Goru.

PATRIOTA
Gost
PATRIOTA

Ovo je stvarno bezobrazluk, kako Vas nije sramota!! Cesto puta bankomati CKB (ciji sam ja klijent) ne rade ili nema novca pa smo prinudjeni da uzmemo na bankomate drugih banaka .. i zbog takvih primjera treba da nam uzimate to crkavice, 3,50 ili 4,00 eura. Uzimate nam od bijednih malih plata, mislim da nema zaposlenog sluzbenika koji nema kredit na… Više »

Gost
Gost
Gost

“Naknada” za “održavanje” računa 1.19 eur mjesečno, a moram da imam račun zbog jednog priliva godišnje + “provizija” za isplatu gotovine. Zbog dividende od 20-30 godišnje (a bilo je slučajeva da je ponekad nije bilo uopšte) naplaćuju “održavanje” računa 1.19 mjesečno, a za ovu svrhu su otvarani žiro računi bez prethodnog pristanka stranke na osnovu zloupotrebe matičnog broja.

Starac Kočo
Gost
Starac Kočo

Ckb banka je instalirala post terminal u poštu i kad platiš racune karticom oderu te sa provizijom jos ti piše da si podigo keš. Kako moze pisat da si podigo keš kad si platio karticom. Sve go lopovluk. A svak moze da provjeri i da se uvjeri u to

Aa aaa
Gost
Aa aaa

Zato sto nisi platio karticom, nego si kupio uslugu postanskog radnika da ti podigne novac sa kartice i tim parama plati racun. Dio para ide pošti. Problem je pošte sto šalterski radnik ne kaže da ta usluga se naplaćuje i koliko. Ovo isto moze da se provjeri.

Jokaš
Gost
Jokaš

Zašto se plaća servis usluga e-bankinga kada i dalje imamo provizije na transakcije?

Fridoom
Gost
Fridoom

Ovo vam je gradjani “Dranje koze”.

Joksim
Gost
Joksim

A na NLB banku???…je 3% po transakciji, a minimum je 5 eura🤔

Slavko
Gost
Slavko

Skupo!!!

Mladen
Gost
Mladen

Za EUR plaćanja unutar EU provizija je 0 EUR. Zašto mi nijesmo usaglašeni s tim propisom EU, treba pitati CB.

S ovakvim provizijama za kartice, otvara se mogućnost ulaska na tržište nezavisnih pružaoca usluga podizanja gotovine u CG. Tada će se provizije vratiti na realni nivo.

Marko
Gost
Marko

Ne otvara. Otvara se samo mogucnost da nas jos neko krade a CB boli briga za gradjane i njihov standard. Godisnje nam otmu 50 miliona eura.

Starac Kočo
Gost
Starac Kočo

Koje su ovo lazi.
Svaka banka dere kožu narodu. Zato su najpametniji ljudi u island iscerali su sve strane banke i stali na noge i dok god se kod nas ne uradi isto da bude drzavna banka a ostali sikter oni ce da deru narodu kožu sa ledja

Zbun
Gost
Zbun

Sto nema nista za NLB?

Nikad dosta
Gost
Nikad dosta

Moderno zelenašenje.

Rade
Gost
Rade

Na deset eura lopovi-banke uzmu 3 i više eura
Što je preko 30 posto vrijednosti, i da je države za to bi neko odgovarao. Takođe u Budvi hipotekarna ima samo jedan ispravan bankomat koji često šteka i onda vas primoravaju da koristite druge. Banke su lopovi a država im pomaže

Toni
Gost
Toni

Kakva je ovo pljačka!

EU
Gost
EU

Brate pa u eu dje god da podignem kes nikad mi ne skinu proviziju to samo kod nas .

Božidar
Gost
Božidar

E ali zato smo pamet free država.

Send this to a friend