Ekonomija

Ministarstvo i IFAD ulažu 14 miliona eura za razvoj sela

Ministarstvo poljoprivrede i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), u narednih šest godina uložiće oko 13,5 miliona eura u podršku i razvoj ruralnih krajeva u sedam opština na sjeveru Crne Gore. Ideja je da se kroz unapređenje poljoprivrede i infrastrukture zadrži stanovništvo na selu.

Da je život na selu u 21. vijeku bez asfalta i vode veoma težak zna dobro Mileva Matović iz Velimlja koja se prilično obradovala što do kuće više neće ići lošim makdamskim putevima. Vjeruje da asfalt donosi neke bolje dane za njenu porodicu i mještane ovog kraja.

“To su bili kanali po putu, autom se nije moglo. Treba da odeš za dijete kad kiša pada, kad je snijeg, kad je ružno. Znači nam mnogo, mnogo”, kaže Matović.

Sanaciju i asfalitranje puteva dugo čekaju i u industriji mesa Miljanić. Ova fabrika sagrađena u bezvodnom banjskom kraju, hrani 50 porodica, i otkupljuje praktično sve što proizvedu mještani sa ovih prostora.

“Nažalost, loša je infrastruktura do sad bila. Znači svaki metar asfaltiranog puta, a nadamo se u budućnosti i neko rješavanje vodosnabdijevanja bilo bi od ogromnog značaja za ovaj kraj”, kaže Pero Miljanić, vlasnik Indutrije mesa Miljanić.

Kroz projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih zajednica, koji resorno ministarstvi i IFAD realizuju u sedam crnogorskih opština, u narednom šestogodišnjem periodu biće uloženo oko 13,5 miliona eura za unapređenje poljopriovredne proizvodnje, te razvoj putne i vodovodne infrastrukture.

Manje poljoprovredne proizvođače povezujemo, pravimo im bolje tržišne uslove sa dobavljačima, trgovcima, sa davaocima određenih usluga u vidu skladištenja, transporta, do finalnog kupca. Ideja je da se u tom lancu vrijednosti akcenat stavi na manjeg poljoprivrednog proizvođača, kako bi on postao konkurentan.

Povratak na selo i zadržavanje postojećeg stanovništa zapravo je suština projekta čije će benefite, vjeruju mještani, svi osjetiti.

“U zadnje vrijeme imao slučajeve da se par domaćinstava vratilo da živi ovdje, znači sa solidnom infrastrukturom vjerujemo da bi se taj broj povećao”, kazao je Miljanić.

Projektom je planirana izgradnja oko 70 kilometra seoskih puteva i tidesetak objekata za vodosnabdijevanje.

Send this to a friend