Ekonomija

Moračica će biti spojena do aprila iduće godine

Most Moračica

Gradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica, najzahtjevnijeg objekta na prvoj dionici auto-puta Bar Boljare, biće završena do aprila iduće godine, rečeno je Dnevnim novinama iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation CRBC.

<<<Pogledajte kako iz vazduha izgleda most Moračica<<<

Do sada je izliveno prvih desetak od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije, čija se gradnja izvodi u vazduhu, po segmentima. Za spajanje se, umjesto uobičajenih skela na zemlji, koriste takozvane krletke.

“Zbog visine, raspona, upotrebe oplate, most se spaja u vazduhu. Vršićemo konzolnu izgradnju glavnog nosača i trenutno imamo deset aktivnih krletki, na svakom stubu po dvije. Sa obje strane stubova radi se istovremeno betoniranje, sve mora da bude uravnoteženo”, kazala je Ivana Maksimović iz odjeljenja tehničke pripreme na Sekciji 1.

<<<Novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare<<<

Na svim stubovima mosta, njih pet, završen je prvi segment radova na rasponskoj konstrukciji. Most, koji će biti najveći na prostoru bivše Jugoslavije, trenutno grade 152 kineska radnika. Njima je za jedan segment radova, koji podrazumijeva betoniranje od tri do 4,5 metra, armiranje i pomjeranje otplate, u prosjeku potrebno oko 14 dana.

“Najčešće se betonski radovi počinju predveče i rade noću, zbog visokih temperatura. Na oplatamo imamo noćno osvjetljenje. Ostali radovi, poput izvođenja armature, obavljaju se redovno tokom dana”, navodi Maksimović.

Za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biće utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će u nju biti ugrađeno 5.200 tona armature. Kada se završi izvođenje nosača pomoću krletki, spajanje mosta radiće se sa posebnom oplatom. Nakon toga uslijediće izvođenje hidrolacije, asfalta, postavljanje ograda i zaštite od vjetra.

“Na mostu ćemo imati klasičnu pješačku ogradu, takozvanu elastičnu ogradu za vozila i ogradu za zaštitu od vjetra, visine 3,8 metara. Trenutno je ona u procesu odobravanja jer za svaki materijal koji upotrebljavamo moramo dobiti dozvolu”, ukazuje Maksimović.

Most je, kako naglašava, projektovan za maksimalnu brzinu vjetra od 30 metara u sekundi. Visina stubova Moračice je 160 metara, dok će raspon od samog dna korita rijeke Morače do gornje tačke mosta iznositi 202 metra.

“Most je projektovan tako da zadovolji sve standarde. Mi prestajemo da izvodimo radove kada brzina vjetra pređe određene vrijednosti. Na svim oplatama i skelama radnici smiju da rade samo ako je brzina vjetra do 17 metara u sekundi. Imamo mjerače brzine vjetra i neka dva sata unaprijed krećemo sa pripremom za zaustavljanje radova kada je brzina vjetra veća od dozvoljene”, kaže Maksimović.

Na trasi dugoj 41 kilometar, osim Moračice, biće izgrađeno još 19 mostova.

Na gradnji Moračice, najzahtjevnijem poslu na prvoj dionici auto-puta Bar Boljare, trenutno su angažovani samo kineski radnici koji, kako tvrde u CRBC-u, imaju iskustva u sličnim projektima.

“Ovo su izuzetno specifične konstrukcije. Dovedene su kineske kompanije koje imaju iskustvo sa ovakvom vrstom radova, posebno sa ovakvom vrstom oplate. Tako je bilo i kada su izvođeni stubovi. To je u ovim slučajevima jako važno jer oni moraju da znaju kako da barataju sa skelom, koja se prvi put primjenjuje kod nas”, ističe Maksimović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sales
Gost
Sales

Eto bemaxu 2.5 mil samo za prodati beton za konstrukciju mosta a nije ga kostao ni 250.000

Piroska
Gost
Piroska

Ko ce da odrzava ovaj most sledecih 30-40 godina??? Evo citam juce da je projektant Djenovskog mosta koji se srusio jos prije 30 godina rekao da se most mora stalno odrzavati , skidati rdja koja se stvara zbog blizine mora i zbog zagadjenosti vazduha jer je u blizini bila zeljezara. Da li ce ovaj most izdrzati udare vjetra , velike… Više »

dali
Gost
dali

Pa neznam oće li kinezi plaćati što kasne ili će im kao u Porto Montenegro biti oprošteno.Naš stručnjak za turizam Radulović iz Splendida vjerovatno očekuje da mu autoputem dodju turisti u hotel ,umjesto da su se renovirali tačnije rekonstruisani aerodromi pa bi normalno uz jeftinije karte turisti dolazili u Crnu Goru a vidimo da u zadnjem periodu najviše platežnih turista… Više »

komso
Gost
komso

Najbolje je avinjonom

Gost
Gost
Gost

Boli mene briga za turiste da li njima treba autoput ili avion. Meni treba autoput, jer necu svog mjeseca po 2 do 4 puta da prolazim kroz Moracu, a tebi ako ako trebaju hoteli, napravi jedan za sebe, pa dovodi turiste niskobudzentnim avio kompanijama, a meni ostavi autoput da se ja vozim.

Brko
Gost
Brko

Zar ne treba autoput u maju da bude citav gotov?!

Razmisli malo
Gost
Razmisli malo

Trebao je ali posto im gradjevinske dozvole nisu na vrijeme izdate kasnilo se sa pocetkom radova godinu dana tako da su poceli u maju 2016 umjesto da su poceli u maju 2015 od kada im tece rok id 4 godine. Da su kinezi krivi moglo je da se naplati do 5% penala od ukupne vrijednosti ove dionice tj. 40 miliona… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

E pocrkaste jutros od autoputa. Kako ćete preteć, kad ga pušte, nije mi jasno. Trebalo bi ozbiljno da se zapitate što se sa vama dešava. Kad pročitate da se u Africi gradi auto put ili most, treba da vam je milo. A put, samo polako. U maju ili decembru, nije važno. Samo vi viđite što vi je.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Stari nije ga ni trebalo gradit !

Viva E libertas
Gost
Viva E libertas

Lijepo je to zamisljeno da se foteljasi iz vlasti isti dan skijaju po Kolasinu a zatim posle do mora na kupanje… Razvijaju turizam u pravom smislu… Sjever napusti vecinom omladina od 20g do 40g a penzioneri im podizu BDP koji je u konstantnom rastu…. Saucesce gradjanima MNE..

justitio
Gost
justitio

Zar nije reka Milas da cemo se mi vec u tom periodu voziltl autoputem? Ili laze predsjednik Crne Gore ili lazu Kinezi😛

requiem
Gost
requiem

niko nikada nigdje nije rekao da cemo se u aprilu 2019 voziti autoputem. rok je na startu postavljen kao maj 2019. i bice vjerovatno probijen, ali to sto si rekao svakako ne stoji.

Baranin
Gost
Baranin

Kada ono beše rok za završetak auto puta….sto bi sada ovo”završeno desetak od 960 metara MOSTA,završetak radova april iduce godine”kako vas nije sramota,pa sve je prešlo granice zdravog razuma,igrate se i sprdate sa narodom dokle više dps,dokle više vaših laži i obmana????

Kole
Gost
Kole

Ajde ti polako u Srbiju, pa tamo se vozikaj Grdeličkom klisurom.

Baranin
Gost
Baranin

Alo buzdovanu crnogorski

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Baraninu lazni srbine kako zeludac jutros? Sve li ti smeta sto je napredag za Crnu Goru mrzitelju stari serebaljski. Ne brini, alternativa ti traktorijada za sumsku. Aj natoci goriva da nebudes s’vremenom.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ti barski servine ne pripadas narodu odje – oa po tome sta smeta tebi? Aj na traktor malo pa da pocnemo u CG.

konik
Gost
konik

a onaj kukavac sto poginu na mos kida je sarafe sto mu drze skelu toliko o strucnosti

Send this to a friend