Ekonomija

Na crno radilo 2.000 zaposlenih

Ilustracija

Najviše inspektora fali Tržišnoj, Turističkoj i Inspekciji rada, kazao je u intervjuu za „Dan” direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta. On je naglasio da su svi kadrovi koji rade u Upravi zaposleni isključivo na osnovu profesionalnih kvalifikacija i da je njihovo političko opredjeljenje individualna stvar.

Govoreći o (ne)adekvatnoj zaštiti radnika u Crnoj Gori od strane Inspekcije rada, Košuta je kazao da je problem što zaposleni usled straha od otkaza ne smiju da prijave poslodavca koji uspijeva da sprovodi određene neregularnosti pokrivajući ih papirološki. Košuta upozorava da je inspekcija prošle godine na radnom mjestu zatekla 2.122 osobe bez ugovora o radu.

“Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su u 2018. godini obavili skoro 65.000 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno preko 25.000 nepravilnosti. U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti inspektori su donosili preventivne mjere ukazivanja, rješenja o otklanjanju neravilnosti, ali i novčane kazne u iznosu od preko pet miliona eura, aukupni ostvareni finansijski efekat inspekcijskog nadzora zajedno sa spoljnotrgovinskim prometom iznosi blizu šest miliona eura”, kazao je on.

Košuta je istakao da, pored ostalih nadležnosti, inspekcije su se posebnim akcentom usmjerile na suzbijanje sive ekonomije koja direktno onemogućava lojalnu konkurenciju i usporava rast društvenog standarda.

“Moramo napomenuti da je 2017. godine jedan broj inspekcija prešao u druge institucije Poljoprivredna, Ribarska, Veterinarska i Fitosanitarna inspekcija, Građevinska, Urbanistička i Inspekcija zaštite prostora u druge organe. I pored toga, lani je utvrđeno 900 nepravilnosti više nego u 2017. godini. Ovu činjenicu možemo objasniti time da se poslednjih godina konstantno uvećava broj privrednih subjekata, pa samim tim i broj utvrđenih nepravilnosti, iako revnosnim nadzorom naših inspekcija u znatnoj mjeri utičemo da što više privrednih subjekata svoje poslovanje uskladi sa zakonskim normama”, naveo je on.

Od kako je Košuta na čelu uprave zaposlena su 64 službenika.

“Kada sam došao na njeno čelo ukupno je bilo 257 službenika, a trenutno ih je 275. Ove cifre ne treba da zbunjuju jer su u novembru 2017. godine 27 inspektora iz Građevinske, Urbanističke i Inspekcije zaštite prostora prešli u Ministarstvo održivog razvoja i turizma, neki su penzionisani, a neki prešli u druge državne organe”, objasnio je on.

Kako je istakao, Inspekcija rada revnosno i u kontinuitetu kontroliše zakonitost zapošljavanja i trudi se da kroz svoja ovlašćenja što je moguće više zaštiti zaposlene.

“Međutim, često je problem što zaposleni usled straha od otkaza ne smiju da prijave poslodavca koji u određenim slučajevima uspijeva da sprovodi neregularnosti pokrivajući ih papirološki. I pored toga, u prošloj godini Inspekcija rada je, ipak, ostvarila dobre rezultate u sprečavanju angažovanja radnika na crno”, naglasio je Košuta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ada cus
Gost
ada cus

Da smijete obici podobne biznismene,bilo bi mnogo vise kazni!

Upuceni
Gost
Upuceni

Prosvjeta krsi zakon drze ljude na ugovore a davno su trebali da ih prevedu na neodredjeno.I to je vrsta rada na crno.Sto se ne umijesa inspekcije gospodine Kosuta?O privatnicima da ne pricamo penzionere drze da rade umjesto mladuvradnu snagu da zaposle,uplacuju po pola plate samo na racune itd itd…

Bez prenemaganj
Gost
Bez prenemaganj

Da se ne lažemo. Privredi ponajviše smeta ogromna administracija, zbog čijih plata i doprinosa porezi i takse rastu iz godine u godinu. Ne štite poreznici privredu (hvala, ne treba), nego štite svoje redovne plate.

KLM
Gost
KLM

A pola plate preko banke ostalo na ruke jeli to na crno ili nije.

Send this to a friend