Ekonomija

Najveći profit u Telekomu, a zarade u Jugopetrolu

Analiza prošlogodišnjeg poslovanja osam privatizovanih kompanija pokazala je da je lani najveći profit ostvario Crnogorski Telekom od 7,2 miliona eura, dok je najgore poslovao Tosčelik koji gazduje nikšićkom željezarom, a koji je u 2018. bio 4,2 miliona eura u minusu. Najviše radnika zapošljava Crnogorski Telekom 548, dok je Uniprom KAP, koji upravlja elektrolizom u Podgorici, prijavio jednog zaposlenog, piše Pobjeda.

Tosčeiik zapošljava 311 ljudi, čije su zarade i ostali lični rashodi ukupno 3,5 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada zaposlenih lani je bila 361 euro. Turska kompanija Tosjali je kupila imovinu željezare u stečaju za 15,1 milion eura.

Barska kompanija Port of Adria takođe je lani bila u minusu i to 662.000 eura. Ova firma ima 306 zaposlenih, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su četiri miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada zaposlenih bila je 608 eura. Kompanijom većinski gazduje turski Global ports, koji je krajem 2013. godine kupio 62 odsto kapitala tadašnje firme Kontejnerski terminal i generalni tereti za oko osam miliona eura.

Crnogorski Telekom lani je imao 7,2 miliona eura profita. Ova firma imala je 548 zaposlenih, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 11,9 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada u prošloj godini bila je 1.083 eura.

Predstavnici Vlade, Zavoda za zapošljavanje i Mađar Telekoma potpisali su u martu 2005. godine ugovor o prodaji 51,12 odsto akcija Telekoma Crne Gore toj mađarskoj kompaniji, koja je dio Dojče telekoma grupe. Država je za svoj paket akcija dobila 114 miliona eura ili 4,7 eura po akciji.

Jugopetrol je prošlu godinu završio sa profitom od 6,7 miliona eura. U 2018. ova firma imala je 102 zaposlena, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 3,6 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada bila je 1.305 eura. Grčki Helenik petroleum je 2002. godine kupio 54 odsto državnih akcija u ovoj firmi za 65 miliona eura.

Hercegnovska kompanija Pomorski saobraćaj, koja obavlja trajektni prevoz preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, lani je ostvarila profit od 1,9 miliona eura. Kompanija je imala 91 zaposlenog, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 1,4 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada lani je bila 730 eura.

Podgorička kompanija Pro haus postala je većinski vlasnik preduzeća Pomorski saobraćaj 2004. godine. Pro haus je tada za 1,2 miliona eura kupio na berzi 54 odsto akcija Pomorskog saobraćaja koje je prodao Fond penzijskog i invalidskog osiguranja.

Budvanska kompanija Bepler i Džejkobson Montenegro koja gazduje budvanskim hotelom Avala i kolašinskom Bjankom u 2018. je ostvarila neto dobit od 1,5 miliona eura. Kompanija je imala 93 zaposlena, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 1,33 miliona eura.

Prosječna mjesečna neto zarada lani je bila 798 eura. Ugovor o prodaji hotela i vila Avala je zaključen 2004. godine sa britanskom kompanijom Bepler i Džejkobson na iznos od 3,2 miliona eura. Za taj iznos Bepler je dobio u vlasništvo stari i novi dio hotela Avala, vile, zatvoreni i otvoreni bazen, te nekoliko pripadajućih objekata. Kompanija Bepler je od 2003. godine vlasnik kolašinskog hotela Bjanka, koga je platila 1,56 miliona eura.

Podgoričko preduzeće Hotel Crna Gora, čiji je osnivač kompanija UTIP Crna Gora, lani je zabilježilo gubitak od 245.000 eura. Ovo preduzeće u prošloj godini imalo je 145 zaposlenih, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 1,37 miliona eura. Prosječna mjesečna neto zarada lani je bila 529 eura.

Vlasnik ove kompanije je biznismen Žarko Burić, a njegova kompanija Normal turs je 2006. kupila 51 odsto akcija UTIP-a Crna Gora za 4,7 miliona eura, dok je hotel Podgorica ova kompanija kupila 2004. za 860.000 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mark
Gost
mark

U zeljezaru je prosjecna plata 361e, a u kap elektrolizu 1 zaposleni radnik! Bravo za uspjesnu privatizaciju nekad nosilaca crnogorske privrede!

Musa
Gost
Musa

E ove parametre treba iznositi a ne presrecni smo i nagradjujemo firme koje plate porez, kao da to nije obaveza. Kvalitet firme se mjeri prosjecnom platom i iznosom najmanje i najvece plate. Takodje treba i praviti listu drustvene odgovornosti tj. koliko su firme pojedinacno ulagale u drustveno korisne projekte a u kojima se nisu reklamirali (ozelenjavanje, pomoc ugrozenima, ciscenje otpada..)… Više »

Osa
Gost
Osa

Uniprom prijavio jednog zaposlenog? To vlasnik osigurao sebe bice… Bruka

Max
Gost
Max

Ovo je katastrofa. Port of Adria ima 306 radnika i posluje sa gubitkom(bice da je tako).Respekt za Telekom,Jugopetrol. Ko su revizori za provjeru poslovanja pa dozvoljavaju lazne podatke.

Ferari
Gost
Ferari

Veliko postovanje za vlasnike Telekoma i Jugopetrol. Daju bas velike plate, Telekom prosjecnu 1083 eura a Jugopetrol prosjecnu 1305 eura. Svaka cast !

Vlad Tepes
Gost
Vlad Tepes

Prijjacljen jedan zaposleni… i to je sva analiza… bravo

alo
Gost
alo

” dok je Uniprom KAP, koji upravlja elektrolizom u Podgorici, prijavio jednog zaposlenog” – je li ovo realno? Propalo se kad mu moze bit

Animus
Gost
Animus

Prodale se firme za onoliko koliko ostvare kao profit kroz godinu, dvije, tri…malverzacije ili sta?

Pumpaš
Gost
Pumpaš

Ovo je cista laz za jugopetrol. Radnici na pumpama imaju 300e platu. Mozda direktori Grci imaju po par desetina hiljada,pa vade prosjek. Lako provjerljiva informacija za plate. Ajmo CDM,istrazivacko novinarstvo,izadjite malo iz skuta Dps

Send this to a friend