Ekonomija

NATO države uložile u Crnu Goru 230 miliona, Rusija i Kina 170 miliona eura

Tokom prošle godine, uprkos pandemiji korona virusa, u Crnu Goru se slilo 663 miliona eura direktnih stranih investicija. U istom periodu iz naše države se odlilo 195,5 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Ubjedljivo najviše novca u Crnu Goru uložile su NATO članice i to 230 miliona eura.

Pojedinačno, prvo mjesto po investicijama ubjedljivo drži Rusija iz koje je u Crnu Goru uloženo 99 miliona eura za 12 mjeseci.

Slijedi Kina sa ulaganjem od 71 miliona, te Švajcarska sa nešto više od 63 miliona eura.

Rusi su u sektor domaća preduzeća i banke uložili 22 miliona, a u interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koja ne povećavaju osnovni kapital, 53 miliona eura.

Kada je u pitanju Kina, gotovo cjelokupni iznos od 71 milion eura je uložen u sektor interkompanijskog duga.

U isti sektor su i Švajcarci najviše ulagali 47,9 miliona, dok su u sektor domaća preduzeća i banke investirali pet miliona, a u prodaju nepokretnosti u Crnoj Gori 10 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija iz Italije je iznosio 45 miliona, Sjedinjenih Američkih Država 29,4 miliona, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 28 miliona, a Srbije 27,8 miliona eura.

Ulaganja iz Njemačke iznosila su 26 miliona eura, dok su po 18 miliona eura investirale Turska i Holandija.

Kada su u pitanju države regiona, pored Srbije je uložila najviše novca Hrvatska, koja je investirala pet miliona, Kosovo 4,5 miliona, Bosna i Hercegovina 3,1 miliona, Albanija nešto više od milion eura.

Najmanje novca od država regiona uložila je u Crnu Goru Sjeverna Makedonija 653.000 eura.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u decembru je iznosila 467,5 miliona eura, što je 53,2 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 14,8 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 28,5 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 167 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 240,9 miliona eura, što čini 36,2 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 116,4 miliona eura, a u preduzeća i banke 123,8 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 389,9 miliona eura, što je 21,1 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
Nato zatpAtlas1985PetarSeferovicBokeljBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Atlas1985
Gost
Atlas1985

Malo i jedni i drugi i treći.

PetarSeferovic
Gost
PetarSeferovic

A dje rece da su te pare sad ?

Bokelj
Gost
Bokelj

Kad se šteluje za Natovce…

Bnjj
Gost
Bnjj

Đe su ta ulaganja. Stanove koje kupe računate u ulaganja. Koliko je radnih mjesta otvoreno

Logicno
Gost
Logicno

I gdje su sad svi ti milioni?

sdadada
Gost
sdadada

Švajcarska nije u Nato, tako da vam ova cifra iz naslova nije dobra.

Nato zatp
Gost
Nato zatp

Nato uložila ha ha zbog ovoga vas narod ne voli mislili ste da je narod naivan dobiçete odgovor 14marta u y Nikšiću za sve vaše laži prevare i kradje proteklih 30godina

Send this to a friend