Ekonomija

Nema snijega, pa nema ni turista

Nakon novogodišnjih i božičnih praznika nastupilo je zatišje na Žabljaku, nema snijega pa nema ni turista. Turistički privrednici se žale i smatraju da hitno treba preduzeti mjere i modernizovati skijalište. Turisti uveliko otkazuju dolaske, a Žabljačani čekaju najavljeni snijeg za kraj mjeseca kako bi se sezona koliko toliko “izvadila”.

Direktorica Turističke organzacije Žabljak Vanja Krgović Šarović kazala je za Pobjedu da su za novogodišnje praznike imali relativno dobru posjećenost od 80 odsto i da je taj trend trajao tri dana, a nakon toga se desio osjetni pad.

“Glavni razlog je nedostatak snijega. Iako su skijališta spremna, nemoguće je pustiti sve staze u rad. Tako skijalište Javorovača raspolaže samo sa stazom za početnike, a skijalište Savin kuk samo bording stazom i bebi stazom gdje se realizuje škola skijanja za najniži uzrast, dok ostale nijesu u funkciji. Očekivanja su tek da krajam mjeseca imamo ozbiljnije padavine i eventualnu mogućnost da se produži sezona i da imamo veću posjećenost”, kazala je Krgović Šarović.

Što se tiče svih smještajnih kapaciteta popunjenost je, kazala je, negdje na nivou do 25 odsto, a u dane vikenda imaju blagi porast do 30 odsto.

“U odnosu na prošlu godinu broj turista je u znatnom padu, posebno kada govorimo o školskom raspustu koji je za nas najvažniji jer u tom periodu imamo i najbolju posjećenost, tako da u ovom trenutku za nekih 27 odsto je manja posjećenost u odnosu na prošlu”, istakla je direktorica TO Žabljak.

Sada su gosti uglavnom domaći i iz regiona.

“Najviše ih je iz Srbije, BiH, iz Hrvatske, posebno iz Dubrovnika koji od prošle godine dolaze u većem broju. Ove godine, međutim, zbog nedostatka snijega otkazuju rezervacije”, kazala je Krgović Šarović.

Kako je objasnila u zimskom periodu imaju kasni buking. Ljudi rezervišu smještaj na dva tri dana prije dolaska tako da ne znaju da li će u skorije vrijeme biti neke veće grupe turista.

“U ovom periodu imali smo dosta otkazivanja bukinga. Veliki broj kapaciteta koji su bili unaprijed rezervisani su otkazani”, kazala je Krgović Šarović.

Na pitanje imaju li strategiju ako i narednih godina ne bude snijega ona je istakala da je samim formiranjem institucije Skijališta Crne Gre strategija države da se što više uloži novca za unapređenje skijališta.

“Već su urađeni projekti za nove žičare, sisteme za osnježavanje. Prošle godine je urađena vodena akumulacija koja će služiti snabdijevanju topova vodom kako bi se proizvodio vještački snijeg. U ovom trenutku ta investicija stopirana je zato što se očekuje saglasnost Uneska s obzrom da se skijalište nalazi u trećoj zoni nacionalnog parka i potrebno je dobiti odobrenje za njegovu rekonstrukciju”, kaže ona.

Krgović Šarović najavljuje da se očekuje da tu neće biti problema i da će se investicija “odraditi” nesmetanim tokom i da će Žabljak sljedeće godine sezonu dočekati sa modernim sijalištem.

Izvršni direktor Turističkog centra Durmitor i skijališta Savin kuk Milutin Tomić kazao je za Pobjedu da su skijalište otvorili 28. decembra dok su zvanično zimsku sezonu započeli 5. januara i da su uspjeli sa minimalnom količinom snijega da puste stazu u dužini od 600 metara i uspijevaju da je održavaju pomoću jednog topa za vještačko osnježavanje koji su prošle godine dobili na poklon od Olimpijskog centra Jahorina.

“Skijalište Savin kuk za novogodišnje i božične praznike imalo je dobru posjećenost. Žabljak je bio pun, a sada u radnim danima imamo slabiju posjećenost, ali zadovoljni smo koliko imamo snijega na skijalištu”, kazao je Tomić.

Imaju ski-školu gdje su sada učenici iz 30-ak nikšićkih osnovnih škola.

“To kod nas još nije zaživjelo ali idemo ka tome da skijanje uvedemo kao obavezno znanje u osnovnim školama tako da sva djeca nauče da skijaju”, kazao je Tomić.

Krajem mjeseca po najavama meteorologa očekuju se nove padavine pa se, ističe on, nadaju da će kompletno skijalište biti u funkciji.

“Nadam se da ćemo sljedeće sezone ući u projekat vještačkog osnježavanja jer već imamo idejno rješenje i projektni zadatak. I skijališta u regionu koja imaju najsavremenije sisteme za vještačko osnježavanje imaju probleme ove godine jer nema dovoljno-niskih temperatura”, kazao je Tomić.

Dodaje da ulaze u modernizaciju skijališta i da to čekaju dugi niz godina jer su imali administrativne probleme.

“Novi projekat uključuje šestosjednu novu žičaru u dužini od 1.380 metara tako da se nadam da ćemo da budemo konkuretni”, smatra Tomić.

On napominje da su i za vještački snijeg potrebni određeni uslovi.

“Važna je vlažnost vazduha, ako je visoka pravi se lošiji snijeg, a ako je niža kvalitetniji je i više snijega se može napraviti”, objašnjava on.

Prethodne tri sezone su im, kaže, bile idealne. Polovinom decembra se otvori skijalište i skijanje je trajalo do 1. aprila.

“Uspješna zimska sezona je najmanje 100 skijaških dana. Osim domaćih gostiju ove godine je bilo dosta Dubrovčana koji su veoma dobri gosti, na našu veliku radost, visokoplatežni. Njima je Žabljak najbliže skijalište i potrebno je razraditi promocije za to tržište”, kaže Tomić.

Sa druge strane u Nacionalnom parku Durmitor se ne žale, direktor Tomo Pajović kazao je Pobjedi da im je ova godina dobro počela i da je od januara posjećenost veća 112 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Ovo su za nas povoljni klimatski uslovi kada je vedro. Toplo je za ovo doba godine, a rad restorana učinio je svoje tako da imamo posjetu iznad prosjeka, odnosno mnogo veću nego prošle, a ona je bila rekordna. Prvih 15 dana u januaru nacionalni park posjetilo je 4.300 turista”, kazao je Pajović.

Što se tiče ponude za ovu sezonu planiraju kada padne snijeg dapromovišu šetnju sa krpljama od Crnog jezera do Savinog kuka.

“To je naša promotivna staza duga 6,7 kilometara”, kazao je Pajović dodajući da pored administrativnog posla rade i na terenu na uređivanju staza.

“Desi se često da drvo padne na stazu pa to uklanjamo, desi se da je negdje put neprohodan, tako da uklanjamo snijeg oko Crnog jezera i okruženja da staze prilagodimo potrebama turista”, kazao je Pajović.

Smatra da je nacionalni restoran, koji otvoren prošle godine, upotpunio turističku ponudu.

“Turisti dolaze najviše iz Kine, Rusije, Albanije, a od nove godine i iz okruženja. Najviše je Kineza koji povećavaju prisustvo, sve više i više. Imali smo rekordnu prošlu godinu sa 270.000 turista. Ostvarujemo najveće prihode i imamo najbolju ponudu. Za ljeto imamo najava koje su na nivou prošle godine, i sigurno je da ćemo ostvariti i više od toga”, kazao je Pajović.

Njegove procjene su da će ove godine Durmitor posjetiti 300.000 gostiju ako se gleda po početku godine koja je uspješnija od bilo koje prethodne godine.

“Kada vremenski uslovi budu dozvolili radićemo na poboljšanju infrastrukture. Radićemo na izgradnji suvenirnica, popravljanju objekataza polazak splavova na unapređenju unutrašnjosti Centra za rafting na Žugića Luci, izradnji naplatnih punktova po terenu, uređivanju planinarsko pješačkih staza, postavljanje informativnih tabli, mobilijara, panoramskom putu oko Durmitora”, kazao je Pajović.

47

avatar
1000
29
18
0
 
39
МладенBeraneJovanBojanMirko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Младен
Gost
Младен

А што очекивати од лоповске власти. Неспособност. Поробили народ осиромашили га. За своју неспособност увијек је неко други крив. Треба стати томе на пут. Ослободити народ од бијеле.

Berane
Gost
Berane

140 miliona eura.. A nemamo masine za vjestacki snijeg.. Hahahahahaha

Jovan
Gost
Jovan

Postoje topovi koji izbacuju vještački snijeg.Kopaonik,Jahorina i svi centri u SFRJ to već imaju godinama.Ne mogu da vjerujem da lideri u regionu u evroatlanskim integracijama, multikulturalna, multivjerska, multinacionalna CG, CG sa najvećom prosječnom platom…NEMA UREĐAJ ZA VJEŠTAČKI SNIJEG!

Bojan
Gost
Bojan

Reče mi jedan čoek da postoje nekave mašine za pravljenje vještačkog snijega, da li vjerovat u to? :)))

Vizija
Gost
Vizija

Treba jos ulagati u ski center?

Prcko
Gost
Prcko

Ma što će im snijeg kad organizuju dobre koncerte na skijalištima…

Svetlana
Gost
Svetlana

Ubi jeftinoca tih koncert majstora iz okruženja

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Puno pozdrava od Crnogoraca koji su okupirali Kop. Onima kojj nikad nisu bili tamo toplo preporucujem ovu destinaciju. Prije svega mislim na skijase. Da vidite kako funkcionise uredjen sistem i kako se iz godine u godinu unapredjuje. Kl i Zb ce pravim zimskim turistima iz CG uvijek biti vikend opcija, ali nikad 7-10 dana zimovanja. I nijedan od ova dva… Više »

Hajduk
Gost
Hajduk

Tužno, u jednoj TV emisiji reče čo’ek valjda je predstavnik vlasti da je tamo svaki dinar s razlogom uložen i da je to za Crnu Goru najbolja investicija. 140.000.000 (stočedrdest miliona) eura. I reče na pitanje drugog gosta iz te emisije (Reflektor) da bi i on da ima te pare isto tu uložio jer će se brzo vraćat(pare). U svijetu… Više »

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Lideri u regionu – je li i ove godine 14% vise turista nego u isti period prosle godine..Da se pripremimo za ljeto sad jer ce opet vise % da bude turista % ne znamo dje cemo sa milijardu turista nemamo ih dje vise… 🙂 2023god kazu da ce biti citava platena u CG na ljetovanje. 🙂

Vinka
Gost
Vinka

To kad kaže neko iz Pg svi se onako zamislimo baš 🤣🤣🤣🤣🤣 Śedi nula!

brkoo
Gost
brkoo

Najbitnije je da ovi iz TO primaju plate kao i iz direkcije skijališta CG,
sve uhljeb do uhljebs

Bnjj
Gost
Bnjj

Tačno, zaslužni građani Dpsovci

Mirko
Gost
Mirko

A na čemu si danas?

Ski
Gost
Ski

Sve plate preko hiljadu eura.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Nema ni para

mujo džeger
Gost
mujo džeger

taman da je i snijega metar ipo, šta to ima na žabljaku i kolašinu što če privuči turiste da provedu ugodno postskijaško vrijeme, nema ama baš ništa. ima pura i cicvara i to je to , jednom dođeš i nkad više, provod kakav imaju kop i zlatibor to niđe nema, skijanje radi samo skijanja to je stara planina,,,,,,,,ali šta uveče,… Više »

mujo džeger
Gost
mujo džeger

a zaboravih, ko nije bio nek provjeri……………….serpska jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahooooooooooooooooooooooooohohhhhhhhhhhhhhoooooooooooooooooooooooooooohhhhhhhhhhhhhrinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Cedomire pa ti ne znas ni sta su soft bindunge, nemoj ti da nam pricas o skijanju Riste ti .

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Trebali ste crkvu da izgradite, odje samo crkve i Blazove elektrane posluju pozitivno.

Roro
Gost
Roro

Pa što ćemo?

Mirko
Gost
Mirko

Sve stručnjak do stručnjaka

Send this to a friend