Ekonomija

Nevladine organizacije napustile sastanak zbog agresivnog ponašanja Perunovića i Adžića

Foto: Facebook, Marko Perunović

Predstavnici organizacija KOD, Green Home, Dr Martin Schneider-Jacoby Association, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), Naša akcija i Eko Korijen, koje su jutros bile pozvane na sastanak u Ministartvo kapitalnih investicija povodom bušenja prve istražne bušotine na južnom Jadranu napustile su sastanak nakon neprimjernog i agresivnog ponašanja državnog sekretara, Marka Perunovića i v.d. direktora Agencije za ugljovodonike, Marka Adžića, saopšteno je iz organizacije KOD.

“Nažalost, novo rukovodstvo Ministarstva je nastavilo sa starom praksom neuvažavanja drugačijeg mišljenja i bahatog odnosa prema civilnom sektoru. Mada smo pozvani samo dva dana prije planiranog prvog istražnog bušenja, zvaničnici su nastupili sa pozicije da se radi o spasonosnom rješenju, koristeći rječnik koji se prije vezuje za krupne korporativne kapitaliste, a ne nosioce vlasti. Sa žaljenjem konstatujemo da danas prisutni čelnici, prema onom što su saopštili, ne razumiju koncept održivog razvoja Crne Gore”, navode u saopštenju-

Ističu da ako su tačni medijski navodi, raskid ugovora bi ih mogao koštati oko 35 miliona eura.

“I ako znamo da prihod od turizma prije pandemije premašuje millijardu eura godišnje, onda je jasno da bi raskid tog ugovora bio jednak svega nekoliko dana prihoda od turizma, dok bi šteta od potencijalnih negativnh posljedica bila mjerena decenijama – kolika bi mogla biti niko ne zna, jer istraživanja koja je trebalo da budu sprovedena prije početka ove aktivnosti nijesu bila dovoljno temeljna. Umjesto da se Vlada fokusira na diverzifikaciju u oblasti turističke privrede, s fokusom na Covid-bezbjedan turizam, i onlajn djelatnosti, ona “spas” vidi u bušenju Jadrana”, rekli su oni.

Prema njihovim tvrdnjama, organizacije koje su napustile današnji skup su to učinile nakon samog poziva rukovodioca da napuste skup ako su nezadovoljne – što su njihovi predstavnici potom i učinili.

“Ovim putem apelujemo i da se ministarstva usaglase između sebe, jer su juče ministri finansija i ekonomskog razvoja saopštili da Crna Gora treba da “bude zemlja čija je ekonomija bazirana na zelenoj osnovi”, dok smo danas slušali agresivan nastup zagovornika bušenja Jadrana, koji opravdavaju bušenje potrebom za obezbjeđivanjem sredstava za saniranje “crnih tačaka” u Crnoj Gori, što znači da bismo pravili novu rupu da bismo “krpili” postojeće. Umjesto da fokus bude na preispitivanju dokumentacije, koja je donešena na ovu temu u posljednjih šest godina, oni koriste gotovu identičnu argumentaciju prethodnog ministarstva, čime nova uprava daje legitimitet prethodnoj”, zaključuju u saopštenju.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Greda
Gost
Greda

A vas tzv “nevladine organizacije”treba pod hitno ukinuti.Znate li zasto u Rusiji nema nevladinih organizacija?E pa zato sto su to sve strani spijuni.Covjek vam je naveo lijepo primjere 10 zemalja koje su u samom vrhu turistickih destinacija kao i i proizvodnji nafte.I nema nikakvog uticaja na turizam.Nego vi samo nesto onako cisto da kazete da bi opravdali postojanje i silni… Više »

Slavko
Gost
Slavko

zivot nam je ugrozen

Mina visevise
Gost
Mina visevise

Sto to znaci agresivo ponosanje?

ludak
Gost
ludak

traszite naftu jer gorivo poskuplje vise puta

Jolpaz
Gost
Jolpaz

A viđeli kako im se premijer ponaša i koliko je uljudan, pa ni oni neće da se izdvajaju

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

busi tu naftu i plin da imamo para da nista ne radimo …a ovi zeleni i nvo neka nam cuvaju sinjajevinu

Kurjak
Gost
Kurjak

Morate se naviknuti na ovu novu Crnu Goru…još malo će početi da nas biju ko ne sluša…

Dardanela
Gost
Dardanela

Cudo je kako se ljudi nadju prozvanim da se vazda nesto bune a nemaju pojma o cemu pricaju,koliko zaboga

Boris
Gost
Boris

a svaku nvo bih ukinuo!!!!! samo pare uzimate!!

JackSparrow
Gost
JackSparrow

I otpor je sređen. Nova vlast pokazuje tvrdu ruku… ali vazda je to nekako loše završavalo u CG.

leti soko
Gost
leti soko

Neka vas jašu jer se živi ne čujete
Do juče ste pljuvali po staroj vladi, sad bas nidje nema, tako vam i treba

Dosta više!
Gost
Dosta više!

NVO samo čine štetu Crnoj Gori.

Del boj
Gost
Del boj

Nije od juče aktuelno traženje nafte. Nevladine organizacije su samo tu da se protive što odluči bilo koja vlast, jedino tako dobijaju pare, pa udri po svemu…

Naroz
Gost
Naroz

Ništa ne brinite NVO, neće to dati URA, ona je zelena partija, ne u smislu mladosti i neiskustva, nego rekoše da su članica evropskih zelenih; a nafta je noćna mora svakog zelenog.

....
Gost
....

U cemu se ogledala ta agresija. Ako je bilo fizickih kontakata treba da prijave policiji, a ako je rasprava zustrija, argumentima je treba kanalisati. Ne moze se bjezati sa dijaloga koliko god on bio zustar.

Mugambe
Gost
Mugambe

Neka osvježi i ovima u NVO

Old star
Gost
Old star

Gdje su bile sve te NVO kad su se potpisivali ugovori i kada je italijanska kompanija otvorila kancelariju u PG zbog ispitivanja podmorja prije nekoliko godina?

marius
Gost
marius

Posle akcije “sacuvajmo Sinjajevinu “, evo nam sad jos jedne, “sacuvajmo more”. Ono sto me interesuje je, kako ce satore rasirit na pucinu, plavog mora.

Send this to a friend