Ekonomija

Nezadovoljan turista ove godine – dva manje naredne

Foto: EPA

Prvi maj nagovještava i početak ljetnje turistike sezone. Ako je suditi prema slikama sa juga i sjevera – biće ovo uspješna sezona…. No, prvo pitanje koje postavljaju turistički poslenici je – ko će služiti goste? I ove godine kubure sa radnom snagom. Crnogorci nijesu zainteresovani za poslove u turizmu, a za stranu radnu snagu barijera je administracija. I dok privrednici traže da se hitno odobri ulazak radnika iz dalekih zemalja, iz ministarsva unutrašnjih poslova odgovaraju da im je bezbjednost države na prvom mjestu.

Nova sezona, stari problemi. Gosti dolaze, a radnika u turizmu nedostaje. Odgovornost za to se prebacuje. Nadležni kažu – ugostitelji da daju veće plate, radnika će biti. Hotelijeri i ugostitelji tvrde suprotno.

“Kada su u pitanju plate, kuvaru u Crnoj Gori su duplo veće nego premijeru Crne Gore. Svi bismo najsrećniji bili kada bismo mogli da obezbijedimo radnu snagu iz Crne Gore, ali to je prosto nemoguće. Mi raspišemo oglas, ali se malo ko ili čak niko ne javi”, kaže Aleksandar Jovanović iz NVO Ugostitelji Budve.

Razlog nedostatka radne snage iz Crne Gore je to što oni sve češće priliku zaposao i veću zaradu nalaze u zemljama regiona. Rješenje je, smatraju hotelijeri, strana radna snaga, no, tu ih, navode, usporava administracija, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje izdaje radne dozvole. Desetine radnika iz Nepala, koji su trebali da počnu s radom početkom maja, nijesu ih dobili.

“Imamo desetak hotela koji su odbili značajan broj gostiju i na taj načinugrozili svoju reputaciju, jer nemaju radnike da otvaraju svoje hotele, jer nisu imali dovoljan broj radnika”, ističe Žarko Radulović (CTU).

Da se mora voditi računa o svim segmentima, kada je riječ o inostranoj radnoj snazi, tvrdi ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić.

“Radi se o zemljama koje, na neki način, jesu malo problematične, kada je u pitanju dolazak radne snage, to su zemlje kao što je Indija, Bangladeš, Nepal idruge. Odakle, zaista, radna snaga, u nekom momentu, može zloupotrijebiti svoj boravak u Crnoj Gori, ostati u Crnoj Gori nelegalno, što bi izazvalo značajne probleme za našu zemlju, s obzirom na to da bi, poslije nekog vremena, stekliuslov za spajanje porodice, što ni u nekom momentu moglo da poremeti demografsku sliku, naročito na primorju”, rekao je Adžić.

“Sve to može da bude, ali treba realno da pogledamo stvari. Prvo, oni dolaze preko agencija, čija egzistencija i dalji rad zavisi od toga da šalju radnike, koji će da se vrate kući. Jer, ako budu slali radnike koji ostaju na destinaciji, više niko neće s njima da radi, gube posao”, ocjenjuje Radulović.

Adžić potcrtava da Vlada ulaže sve napore kako bismo imali dobru turističu sezonu:

“Kao ministar unutrašnjih poslova, imam zadatak da brinem o bezbjednosti naše države i to i jeste ključno kada je u pitanje izdavanje ovih dozvola. Takođe, moramo voditi računa i o evropskom putu Crne Gore. Naša država nikako ne smije postati poligon odakle se nelegalno ulazi u zemlje EU i upravo zbog toga, te provjere koje vršimo prema tim radnicima koji dolaze iz drugih država jesu, na neki način, možda malo sporije nego što bi to očekivali poslodavci.”

A hotelijeri i ugostitelji tvrde – nezadovoljan turista ove godine, znači dva gosta manje naredne sezone.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Onogošt
Gost
Onogošt

Prezivjecemo bet to dvoje turista 🙂

Davor
Gost
Davor

A jao, koliko torokanja oko proste stvari….
Pa samo platite ljude!

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Ma malo sjutra – jedan nezadovoljan ove godine znaci izmedju 10 do 20 manje slijedece. Nece to samo ispricati komsiji no citavom okruzenju!!!

Petar
Gost
Petar

A ne remeti demografsku sliku od 90ih hiljade izbjeglica, koje su mahom srbi a koji plediraju da imaju pravo glasa i koje im vi nonsalantno dajete sto nije zabiljezeno na svijetu u populaciji od 500.000 ljudi? Pa Malta sa 500.000 ne da drzavljanstvo da si 70 god tamo jer bi maltezani caskom nestali. Tamo ima 30.000 srba tamo, da im… Više »

Jako
Gost
Jako

“…što ni u nekom momentu moglo da poremeti demografsku sliku, naročito na primorju”, rekao je Adžić.”

Jel ima ko da kaže ovom amateru da je ovo fa*istička izjava?

Danica
Gost
Danica

Svake god ists priča, imaju Cijene evropske a? Plate daju mizerne, većina na minimalac ili malo preko! Cg da proširi areodrome da bi imali goste preko cijele god, uvesti avio linije! Ne smijemo dozvolit uvoz stranih radnika muškaraca, koji narušavaju demorafiju i polnu strukturu CG

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

A srba uvezeno na pretek🥳🥳🥳🥳👏👏👏👏👏 to nije narusilo?😂😂👍👍👍🤣🤣🤣

Realan
Gost
Realan

Zaboravih i prosjacenje mora da se zabrani …na svim mjestima i u cijeloj CG

OnajKojiZna
Gost
OnajKojiZna

Imaš li i neku muzičku želju ?

Realan
Gost
Realan

Smece da se cisti i pored puteva..Vise korpi i obavjestenja i redari da ciste povremeno. Kazne za bacanje i ukidanje plasticnih kesa bar. Zgrade da okrecite u Budvi i Baru posebno i Tivtu, Kotoru itd. Novca imate, pa.okrecite. Puteve naravno i autobuse one sa otvorenim krovom i sl .Bez toga turizma nema..Smece je bas problem ogroman i fasade prljave i… Više »

Realan
Gost
Realan

Ovaj minus neko sto voli smece:). Ko moze da ne voli cisto?

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Neće sadašnja vlast radnu snagu sa daljih destinacija jer hoće samo paradajz turiste, kao one što smo gledali prošle godine na plažama Svetog Stefana i Miločera.

Stipe
Gost
Stipe

Za bogate goste trebaju bogati domaćini, a vi ste sirotinja i beda.

Hogar
Gost
Hogar

Bogati gosti su bili sve češći od obnove nezavisnosti,Živadine tj Stipe.Ima ih još ali sve manje,ide to silaznom putanjom.Postajemo radničko odmaralište za srbijance kao 90-ih..bolje pusta obala,po meni.

OnajKojiZna
Gost
OnajKojiZna

Srbi kao turisti potroše preko 1 MILIJARDE evra godišnje i u proseku ostavljaju veći bakšiš od turista iz Nemačke. 90% hrane koju jedeš dobijaš iz Srbije. Koliko ti trošiš na letovanja, zimovanja, prvomajske i Uskršnje izlete ?

Hogar
Gost
Hogar

E,znaš ono kad su bile zatvorene granice 2020-e zbog korone itd?Śedim ja tako na plaži,slušam talase i galebove i u trenutku pjesničkog zanosa prošaptah stihove: “O,more!More bez srba,najljepše more☝️Tirkizno-plavo,ČAROBNO 🌅🏖️
#šta misliš,je li ovo čemu?

Nera
Gost
Nera

Hotelijeri koji ne mogu da povećaju plate,neka sa svojim porodicama preuzmu taj dio posla za koji nemaju radnu snagu ili prosto neka zatvore.

Send this to a friend