Ekonomija

Nije teško raditi posao koji voliš

Tokom ljetnjih mjeseci elektrodistributivni sistem na sjeveru Crne Gore se intenzivno priprema za rad u zimskim uslovima. Dalekovod “Šaranci” je u remontu već nekoliko dana.

Ekipe Održavanja iz Šavnika i Žabljaka, koje čine Radun Aleksić, Zoran Kasalica, Dalibor Stijepović, Luka Baranin, Blagoje Bojović i Ranko Knežević, mijenjaju dotrajale drvene stubove označene tokom obilaska dalekovoda, a mijenjaju se i oštećeni provodnici i izolatori. To je jedna od njihovih svakodnevnih obaveza u nastojanju da ne bude prekida u napajanju električnom energiom tokom zime.

Zatekli smo ih na jedva prohodnoj lokaciji, gdje su tog dana podizali novi drveni “A” stub. S njima su i pomoćni radnici koji im asistiraju pri iskopavanju rupa. Kazali su nam da rade vrlo detaljan remont tog objekta, jer je riječ o području gdje zimi gotovo da nije moguće doći ni motornim sankama.

“Do te lokacije dio puta mora se preći pješke pa, pored opreme, nosimo vodu i hranu jer ostajemo dok padne noć kako bismo završili planirano”, kaže elektromonter Regiona 7 Radun Aleksić.

Rade složno, kao braća. Radun kaže da oni i žive kao braća. Međusobno se pomažu, razumiju jedan drugog. Ne pada im teško da priskoče u pomoć gdje je to potrebno, da se udruže u cilju što bržeg otklanjanja kvara i rješavanja problema sa napajanjem.

“Posao je težak. Radi se o razuđenom, planinskom terenu gdje se snijeg dugo zadržava, pa su česti kvarovi. Svi od sebe dajemo maksimum. Na prijavu da je negdje nastao kvar odmah se polazi. Još nije bilo slučaja da je neko odbio da ode na teren i po najgorim vremenskim uslovima i popne se na stub. To zahtijeva hrabrost, brzinu, snagu i prisebnost. Mala smo ekipa, ali odabrana. Uz asistenciju naših inženjera nema situacije na terenu koja je nerješiva ili nemoguća. Od kada su došli u našu firmu dva izuzetna i sposobna inženjera Živković i Kotlica, više se radi na rekonstrukciji mreža i dalekovoda. Ali, sve nam to ide lakše sa njima. Valjda je ključ u njihovom profesionalnom i ljudskom pristupu i odnosu prema nama radnicima”, dodao je Aleksić.

I pored svih teškoća i opasnosti, posebno zimi, ističu da ipak vole posao kojim se bave. Za njih je dan bez rada izgubljen, bez smisla. A oni takvih dana i nemaju. Vole svoju kompaniju koja im je, kako su rekli, najbolji prijatelj. A prijatelji moraju činiti sve jedni za druge. Jer su prijatelji.

Sačuvan ptičji dom

Monteri rade sigurno jedan od najtežih poslova u CEDIS-u, sli nikad nemaju dilemu kada treba uložiti dodatni trud i zaštititi one kojima je pomoć potrebna. Nedavno su se monteri Branko Đurišić, Islam Mustafić, Slobodan Hajduković, Bešim Čejović i Milenko Obradović susreli sa nesvakidašnjom situacijom prilikom izvođenja radova na niskonaponskoj mreži u Virpazaru. Na stubu koji je trebalo zamijeniti naišli su na ptičije gnijezdo. Njihova humanost, briga o životnoj sredini i pticama pokazala se na djelu kada su na veoma domišljat i kreativan način sačuvali jedan ptičiji dom. Oni su dio starog stuba koji je trebalo da mijenjaju, a u kojem je bilo gnijezdo, trajno pričvrstili za novi stub. Veliko “bravo” za ove momke i neka budu primjer svima kako se sve može kad se hoće.

Send this to a friend