Ekonomija

Njemačkoj fali sve više IT stručnjaka

Foto: dpa

Sve veći nedostatak stručnjaka u digitalnom sektoru prijeti u narednim godinama da postane kočnica za njemačku privredu, upozorio je u najnovijem istraživanju Institut njemačke privrede IW.

Institut je u studiji naveo da bi do 2026. Njemačkoj moglo da nedostaje nešto manje od 106.000 kvalifikovanih radnika u digitalnim djelatnostima. Dosadašnji maksimalni manjak bio je 100.000 u 2018. godini. Matematički, tri od pet radnih mjesta možda će ostati prazno.

“Digitalne profesije su vitalne za uspjeh digitalne transformacije i za digitalni suverenitet Njemačke,” zaključuje se u studiji.

IW zato traži hitne mjere – na primjer lakša pravila za imigraciju stručnjaka.

Ukupno je, prema podacima IW, u 2021. godini u Njemačkoj na nekom poslu vezanom za digitalni sektor radilo 2,64 miliona zaposlenih, od stručnjaka za građevinsku elektriku, pa do programera.

Prema prognozama stručnjaka, taj broj će, ako se nastave dosadašnji trendovi, do 2026. da poraste za 11,2 odsto, na gotovo tri miliona.

Rast je podstakla potražnja za IT stručnjacima, koji čine približno trećinu svih zaposlenih na digitalnim poslovima. Sve ukazuje da će do 2026. posebno velik biti broj dodatno zaposlenih visokokvalifikovanih stručnjaka za softver i IT konsultanata, kao i stručnih informatičkih radnika sa strukovnim obrazovanjem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komentator
Gost
Komentator

Izvolite, strucnjaka za izvoz 🫡

Alienware
Gost
Alienware

U Njemackoj se mora radit, a nasi mladi oce u politiku…san svakog mladog gradjanina!

Burin
Gost
Burin

Povuci ce Njemacka sa brdovitog Balkana sve sto je napredno. Nikad srece na nasoj vjetrometini.

Send this to a friend