Ekonomija UPRAVA ZA NEKRETNINE PREDSTAVILA PORTAL E-KATASTAR

Notari i javni izvršitelji mogu elektronski preuzimati dokumenta

Dragan Kovačević

Uprava za nekretnine predstavila je unaprijeđeni portal e-Katastar koji će u velikoj mjeri uticati na ubrzanje i smanjenje broja procedura.

“Korišćenje web aplikacije e-Katastar sa novim servisima za direktno, on-line preuzimanje zvaničnih dokumenata iz katastarskih evidencija u elektronskog formi koji će”, kazao je direktor Uprave Dragan Kovačević, imati istu pravnu valjanost kao i dokumenta koja se mogu dobiti na šalterima Područnih jedinica Uprave počelo je 22. jula.

Pristup i korišćenje podataka eKatastar, obezbijeđeno je putem LINKA.

Elektronskoj evidenciji o nepokretnostima Uprave za nekretnine, kako je kazao, registrovani korisnici se prijavljuju preko kvalifikovanih digitalnih certifikata, izdatih od registrovanih nadležnih certifikacionih tijela u Crnoj Gori.

“U okviru I faze implementacije ovog projekta, krajem 2018. godine pripremljena je web aplikacija koja je omogućila preuzimanje lista nepokretnosti/posjedovnog lista, odnosno uvjerenja elektronski potpisanog dokumenta, za potrebe rada notarskih kancelarija i javnih izvršitelja. Nakon obezbjeđivanja svih uslova, saglasno zakonskoj regulativi od 22. jula web aplikacija e-Katastar je zvanično puštena u rad za potrebe notarskih kancelarija i javnih izvršitelja”, rekao je Kovačević i objasnio da oni sada mogu preuzeti elektronski List nepokretnosti i Posjedovni list koji imaju istu pravnu valjanost kao i zvanična dokumenta koja se mogu dobiti na šalterima Područnih jedinica Uprave za nekretnine.

U narednom periodu, kako je najavio, korišćenje ovog servisa biće omogućeno državnim organima i organima lokalne samouprave.

“Implementacija servisa podnošenja zahtjeva od strane Notara/lzvršitelja kao elektronski potpisanog dokumenta koja imaju potpuno istu važnost kao dokumentacija koja se sada predaje u Područnim jedinicama Uprave uz zahtjev za nekretnine, planirano je za IV kvartal 2019, odnosno I kvartal 2020. godine”, najavio je Kovačević. On je dodao da su u toku veoma značajni projekti Osnivanja katastra nepokretnosti na nepremjerenom dijelu teritorije Crne Gore; uspostavljanje Adresnog registra; implementacija e-Arhiva Uprave za nekretnine; ažuriranje digitalne topografske baze podataka, uspostavljanje baze podataka državne niz kapitalnih za granice, priprema podataka i eksproprijacija infrastrukturnih projekata kao što su auto-put Bar Boljare, podvodni kabl i mnogi drugi.

Fali 109 službenika

Uprava za nekretnine suočava se sa nedovoljnim brojem zaposlenih. Prema postojećoj sistematizaciji koju je usvojila Vlada u Upravi za nekretnine, kazao je Kovačević, trenutno ima 109 slobodnih radnih mjesta od kojih je, zbog povećanog obima posla, između 50 i 60 radnika angažovano po ugovoru o djelu do Nove godine.

“U Upravi za nekretnine trenutno radi nešto više od 370 radnika. Dobili smo saglasnost da do kraja godine 32 službenika zaposlimo na neodređeno”, odgovorio je Kovačević na novinarsko pitanje.

Završeno 95 odsto zahtjeva za legalizaciju

Od više od 30.000 zahtjeva za legalizaciju koliko je predato Upravi za nekretnine završeno je 95 odsto.

“Jedan dio nije završen jer su privatnim geogetskim firmama elaborati vraćani više puta na doradu, jer nisu bili stručno odrađeni”, odgovorio je Kovačević na novinarsko pitanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrinnn
Gost
Montenegrinnn

Kakva budalaština. Neko drugi može da preuzme online dokumenta koje se tiču mene,a ja ne mogu. Važno je držati toliko radnika na šalterima,jer se ne može glas bačit u vodu. Kad ću ja drugovi npr moći da obnovim pasoš,ličnu ili vozačku preko online kao sav normalan svijet,da ne stojim po čekaonica i gledam namrstene face(cast izuzecima)?

Svjefol
Gost
Svjefol

Zasto i gradjani ne mogu preuzeti ta ista dokumenta, putem interneta? Ova Uprava je najneuredjeniji dio drzavne uprave. Nikako da shvate da je njihova osnovna uloga “evidencija stanja u prostoru”…bez ikakve filozofije. Strasan haos

Anonimni
Gost
Anonimni

Klasicna dezinformacija, jeftini politicki poeni i obmana jacnosti. Odgovorno tvrdim. Poceto je nesto oko toga, ali notari nemaju tehnickih mogucnosti, a ni znanja da izvedu ovo, nego traze da im se donose original listovi sa saltera.

Božo
Gost
Božo

Veliki broj elaborata je stručno odrađen, ali zapošljeni izmišljaju propise, geometri se igraju pravnika, pravnici glume geometre… planovi imaju greške zbog kojih ponekad katastar odbija zahtjeve za pregled i ovjeru. Karastri NEĆE da isprave greške… Ima svega.
Za e-Katastar – svaka čast. Kad će pristup podacima dobiti geodetske agencije?

Božo
Gost
Božo

zapošljeni u katastrima izmišljaju propise

Send this to a friend