Ekonomija

Novac od prodaje karata ide u nečije džepove?

Željeznička stanica Podgorica

Na šalterima Željezničke stanice u Podgorici prodavane su karte bez žiga blagajne i datuma važenja, što stvara sumnju u zloupotrebe zbog mogućnosti njihove ponovne prodaje ili višestrukog korišćenja od strane putnika. Iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽGTCG) potvrdili su Danu da je inspektor Ministarstva saobraćaja i pomorstva kontrolisao prodaju karata u tom preduzeću.

Prema saznanjima Dana, nepravilnostiu prodaji karata otkrili su i revizori vozova i inspektor Ministarstva saobraćaja. U izvještajuu koji je Dan imao uvid, revizor je konstatovao da je tokom kontrole voznih karata naišao na karte na kojima nije bilo žiga blagajne, stanice izdavanja i datuma za koji važe te karte.

Kako saznaje Dan, kontrolom je utvrđeno da su te karte kupljene na šalterima Željezničke stanice u Podgorici.

Prema riječima izvora tog medija iz ŽPCG, problem sa prodajom nepravilnih voznih karatau ovom preduzeću traje više godina. Nije poznato da li je utvrđena šteta koju zbog neregularnih voznih karata trpe Željeznički prevoz i država i da li je za to neko odgovarao.

Međutim, kako navodi njihov izvor, kontrola prodaje voznih karata bila je pojačana za vrijeme mandata izvršnog direktora Predraga Popovića. Prema nezvaničnim podacima, prihodi od prodaje karata u tom periodu rasli su i do 50.000 eura u odnosu na vrijeme prije početka kontrola, što je 600.000 eura na godišnjem nivou.

Iz ŽPCG su Danu kazali da prodaju listne vozne karte, a da je blagajnik obavezan da na svakoj listnoj karti utisne žig blagajne.

“Ukoliko to nije učinio, kondukter postupa po propisima koji važe u ŽPCG. U takvim slučajevima se vodi disciplinski postupak protiv blagajnika koji je izdao voznu kartu na kojoj nema žiga blagajne. Broj vozakondukter upisuje ručno u vozu”, pojasnili su iz ŽPCG.

Napominju da je inspektor iz Ministarstva pored ostalih aktivnosti kontrolisao i prodaju karata.

Iz Ministarstva saobraćaja nijesu odgovarali na pitanja Dana, poslata 5. avgusta, u vezi sa nezakonitom prodajom karata, pa nije jasno koliko je taj resor spreman da zaštiti državne resurse i budžet, s obzirom na postojanje sumnje u zloupotrebe. Prema saznanjima Dana, inspektor tog resora je otkrio nepravilnosti, ali javnosto tome nije obaviještena.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanja da li je tačno da je njihov inspektor kontrolisao način prodaje karata u ŽPCG i šta je tom prilikom utvrđeno. Iz tog resora nijesu pojasnili ni kakve podatke mora da sadrži karta za željeznički saobraćaj kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje u malverzacije i eventualna zloupotreba.

CŽI: Veliki propust ŽPCG

Iz Centra za željeznička istraživanja (CŽI) su kazali da su usljed prodaje karata bez podataka o broju putnika, bez žiga blagajne i dugšikata kojim se potvrđuje da je novac ostao u blagajni moguće zloupotrebe, te da se radi o velikom propustu ŽPCG.

“Poznato je odranije da su pojedinci vršili zloupotrebe i nalazili razne načine da novac od karata uzimaju za sebe, a za to nijesu kažnjavani. Jedan od njih koji je koristio olovku koja se mogla obrisati kako bi se naknadno mogao upisati drugi iznos kasnije je bio postavljen na rukovodećim poslovima transportno-komercijalne djelatnosti”, naveli su iz CŽI.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brajo pošteni
Gost
Brajo pošteni

Ima ji ijedan Crnogorac-Velji patriota da nije ogulio svoju firmu i voljenu Crnu Goru?

Stole
Gost
Stole

Samo ostrašćeni idioti malverzacije ove vrste povezuju sa nacijama, politikom, strankama, religijom i slično. Kriminalci svake vrste takve budale samo koriste i podstiču a u pozadini mirno nastavljaju da pljačkaju gradjana ne poznajući ni granice ni nacije ni vjeru.

🇲🇪CG🇲🇪
Gost
🇲🇪CG🇲🇪

U CG se za najvece patriote predstavljaju oni koji su je najvise opljackali.

Milan
Gost
Milan

Ne da nije istina nego neodgovoeni pojedinci i tzv. NVO izmisljaju i prave buku, kako bi pravdali svoje postojanje i namaknuta novcana sredstva. Ove karte se izdaju otkad je zeljeznice.,razlogj je taj da vikendom kad naidje guzva na salteru za kupacki voz se brze vrsi izdavanje kartata kako bi svi putnici usli sa kartama u voz.

mojsilović
Gost
mojsilović

Stavite se malo u njihovu kožu, od plate ne mogu preživjet a Firma krš. A glasali svi za DPS al’ ne ide, nije im krenulo ahahaha

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve je moguće u Cg

Primjer koSarke
Gost
Primjer koSarke

Imam prijatelje casne konduktere na zeljeznici i jednostavno da kažem i da ne ,,duljim”: Ovo nije istina !

Артур
Gost
Артур

Да подсјетим оне краћег памћења.2006. је ЖЕЉЕЗНИЦА донирала ПОКРЕТУ ЗА НЕЗАВИСНОСТ чини ми се 50000.Мјесец дана касније “ВОЗ НЕПРЕБОЛА” се сурвао у провалију што је довело до смрти 42 путника и 200 повређених.Узрок су биле неисправне кочнице јер није било пара за поправку?Једино је на робију отишао машиновођа који је ускочио у воз у покрету покушавајући да га заустави.Био сам… Više »

Zećo
Gost
Zećo

NIJE KRIV SAMO MAŠINOVOĐA.
TAJ VOZ NIKAD NIJE SMIO DA SAOBRAĆA NA TOM USPONU I TO JE REGILUSANO PRAVILNIKOM Br.243.TREĆINA BCR-ova JE BILA NEISPRAVNA.
MNOGO IMA KRIVACA I ZNA SE KO SU DOBRO.
47 POGINULIH-UBIJENIH.

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Ček da provjerim…Ne,u mojim nijesu!

Obicni tuzni gr
Gost
Obicni tuzni gr

Tamo je kondukter jos devedesetih vozio mercedesa slona 🙂

Sogo M
Gost
Sogo M

Ne postoji grdja i gora zeljeznica od crnogorske, ali nidje nije bolje bit nekav direktor nego u crnogorskoj zeljeznici !!!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ovo je neka greska – to se ne desava u monte karlo > mi smo lideri u regionu..Ne znam koliko je Putin dao Srbiji za zeljeznicu ja mislim milijardu a kod nas sve iz Titovog vremena..

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Pa ajde ti za srbiju, provozaj se putinovom zeljeznicom, ali se nemoj vraćati, tamo je mnogo bolje.

ole
Gost
ole

Eto u Srbiji su karte regularne pa se od Beograda do Novog Sada putuje tri sata. DPS pokrao?

Mrki
Gost
Mrki

Evo 30 god novac od nasih karata u buducnost je otisao u necije dzepove…i stanove…i kredite skoro bezpovratne…da zive bolje,sigurnim korakom

Živimo bolje.
Gost
Živimo bolje.

Evo mi živimo bolje svaki dan,a za tebe ne znam?

Mrki
Gost
Mrki

Kako mislis da zivis bolje kad ti je svaki dan malo i bi da ugrabis od drugoga jos…vidis da si siromasan iako kao imas sve

Srećko
Gost
Srećko

Željeznica je prije trideset i kusur godina bila propala firma a mogu misliti što je sad….

Haris
Gost
Haris

Normalno, zna se, u džepove konduktera.

Prč
Gost
Prč

Zna se ciji je kadar na celu zeljeznice,sve jasno dje idu pare

Brajo pošteni
Gost
Brajo pošteni

Za skupove u Ramadi, odmotava se klupko.

Send this to a friend