Ekonomija

Novi model razvoja ovčarstva: Uzmi-vratićeš

Foto: CdM

Da je poljoprivreda jedna od glavnih razvojnih grana u Mojkovcu i da je treba podsticati na jedan nov i moderan način govore mnogobrojne aktivnosti koje je Opština Mojkovac preduzela početkom 2018. godine.

“Posebno izdvajamo novu mjeru za podsticaj razvoja stočarske proizvodnje, odnosno ovčarstva jer smo analizirajući dosadašnja iskustva zaključili da ova grana može više i bolje, ali naravno drugačijim pristupom”, saopšteno je CdM-u iz Opštine Mojkovac.

Kako naglašavju podrška je obezbijeđena kao vid bespovratnog granta za nabavku jagnjica i ovnova romanovski rase koja sve više budi pažnju stočara u Crnoj Gori, i to uglavnom zbog visokog stepena reprodukcije, pa je još nazivaju i ruska carica. Najviše je zastupljena u Rusiji, ali je ima i u drugim evropskim zemljama. Od 100 ovaca dobija se u prosjeku 200-250 jagnjadi, a ukoliko se jagnje dva puta godišnje od 100 ovaca dobija se i do 350 jagnjadi.

Romanovska ovca ima i dosta dobru proizvodnju mlijeka. Tokom laktacije od oko 100 dana, ovce u prosjeku proizvedu 100-150 kg mlijeka, a neka grla i do 200 kg. Ova rasa ima izraženu otpornost prema bolestima, a takođe ima skromne zahtjeve oko smještaja i dosta je otporna na
vremenske uslove.

Pravo na podršku su imala nezaposlena lica i poljoprivredni proizvođači koji se ne bave ovčarstvom, a posjeduju adekvatne uslove za bavljenje ovom granom poljoprivrede.

“Devet poljoprivrednih proizvođača je krajem prošle sedmice dobilo četiri jagnjice i jednog ovna romanovske rase, a za uzvrat su dužni da brinu o njima po kodeksu dobre poljoprivredne prakse i da u roku od tri godine iz prve generacije potomaka (u periodu ne dužem od tri godine) vrate opštini isti broj grla koja su dobili grantom, a koje će biti ustupljene drugim zainteresovanim proizvođačima po unaprijed određenim uslovima. Na ovaj način poljoprivrednim proizvođačima stvaramo novu vrijednost, obzbjeđuje se održivost kao i kvalitet koji zadovoljava tržište poljoprivredne porizvodnje”, zaključili su u Opštini Mojkovac.

6 Komentara na "Novi model razvoja ovčarstva: Uzmi-vratićeš"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend