Ekonomija

NVO Green Home traži moratorijum na gradnju malih HE

FOTO: Ilustracija

NVO Green home predala je juče Skupštini peticiju za uvođenje trajnog moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, koju je podržalo 6.300 građana.

Izvršna direktorica Green home-a Nataša Kovačević kazala je da očekuju da poslanici prepoznaju ogorčenje građana Plava, Gusinja, Berana, Bijelog Polja, Nikšića, Kolašina, Savnika i Andrijevice.

“Decenijskom divljem građenju energetskih objekata i otimanju voda od lokalnog stanovništva se mora stati na kraj”, kazala je Kovačević ispred parlamenta prije predaje peticije i ocijenila da je većina dosadašnjih koncesija za mHE dodijeljeno bez odgovarajućih planskih dokumenata, strateških smjernica i preciznih podataka o potencijalima, kao i uticajima realizacije tih projekata na životnu sredinu.

Navela je da je Evropski parlament u novembru prošle godine ocijenio da većina od 80 mHE u Crnoj Gori nijesu planirane, niti su izgrađene u skladu sa međunarodnim konvencijama i evropskim zakonodavstvom.

“EP zahtijeva reviziju svih odobrenih projekata, u odnosu na kriterijume vrijednosti biodiverziteta i suštinski sprovedenih procjena uticaja na životnu sredinu i učešća građana u procesu donošenja odluka. Zbog kršenja evropskih propisa i međunarodnih konvencija postoji pravni osnov da svi ugovori budu raskinuti”, kazala je Kovačević.

Naglašava da najavljeno prelivanje podsticaja za proizvodnju enegije iz mHE sa računa za struju na državni budžet ne može da bude alternativa.

“Subvencioniranju štetnih projekata za životnu sredinu, koji ugrožavaju kvalitet života građana, a ne donose koristi stanovništvu, mora se stati na kraj”, poručila je Kovačević.

U peticiji se traži da se zaustavi dalje davanje i obnavljanja energetskih dozvola po osnovu već podnijetih zahtjeva dok se ne sprovede strateška procjena uticaja na životnu sredinu kumulativnih uticaja svih odobrenih projekata mHE.

Traži se i da se pokrene pravosudni postupak zbog kršenja Zakona o SPU, odnosno nesprovođenja obaveznog procesa izrade strateške procjene uticaja na životnu sredinu za plan korišćenja vodotoka za izgradnju mHE u Crnoj Gori od 2016. godinu, ali i zbog Zakona o koncesijama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vasko
Gost
vasko

Cus Green Home ovo zeli, a zna li vam Darko prodati Pajovic da ovo radite pogani hahahahahahaha

Pitam ja vas
Gost
Pitam ja vas

Opet ove nevladine neko spolja finansira

Send this to a friend