Ekonomija

Od boravišne takse 102.000 eura više nego lani

Sutomore

Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvom kvartalu 2018. godine bilježimo rast prihoda od turizma 8,5 odsto. Kada je u pitanju naplata boravišne takse, prihodi budžeta, zaključno sa 15. avgustom, iznose oko 933.000 eura što je za oko 102.000 više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Posjeta tokom jula je kao prošle godine, dok je u avgustu zabilježen rast od dva odsto.

Da je pored obale turistima sve interesantnija ponuda centralnih i sjevernih krajeva naše destinacije, između ostalog, govore podaci o posjeti nacionalnim parkovima Crne Gore, koji su u periodu od početka godine do 12. avgusta zabilježili oko 258.000 posjetilaca, što je za oko 28 odsto više nego lani.

Kada govorimo o strukturi stranih turista, iz Ministarstva turizma i održivog razvoja ističu da su najbrojniji turisti iz Srbije, zemalja regiona i Rusije, ali je evidentan rast broja gostiju iz Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije.

“Veliki turoperatori poput TUI-a, Thomas Cooka, FTIja, DerTouristika, Thomsona, First Choicea, Monarcha, Cosmosa, Kuonija, Biblio Globusa u svojim programima imaju Crnu Goru, što je dovelo do raznovrsnije strukture gostiju, kao i znatnog rasta turista sa određenih tržišta koja ranije nijesu bila toliko prisutna u Crnoj Gori”, kažu u MORT-u.

Takođe, broj destinacija sa kojima su povezani naši aerodromi iz godine u godinu raste, pa su tako trenutno Tivat i Podgorica ukupno povezani sa preko 50 destinacija svijeta, što je jedan od ključnih faktora za otvaranje tržišta i raznovrsniju strukturu turista.

“Pored toga što iz godine u godinu bilježimo veći broj gostiju iz zemalja Zapadne, Srednje i Sjeverne Evrope, predstavlja nam zadovoljstvo što sve više turista sa tržišta Kine, Japana, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata otkriva našu destinaciju”, naglašavaju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Coa
Gost
Coa

To je na nivou države kao kad jedan zaposleni dobije euro na platu.

Doktor
Gost
Doktor

Turista vise nego lani, zarda od baravisnih taksi vise nego lani, prihoda od turizma vise nego lani, ali i politicari trose drzavne pare vise nego lani, pa onda to dodje na isto, mozda cak i gore.

Baranin
Gost
Baranin

Je li moguće da ovoliko laži od strane jedne države može da se izgovori,pa i maloj djeci je jasno da je ovo najgora sezona u predhodnih,da ne kažem više ali 10 godina….258000 turista?????Drzavo oa tu spadaju i oni u tranzitu sigurno…alo dosta nam je laži kad sve ide u prilog tome da je sezona potpuno omanula i tačka,možete vi da… Više »

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Braranin, nijesam bio u Baru odavno, pa ti ne mogu reć, ali u Podgorici srijećem svakog dana po ulicama dosta stranih turista. Po mojoj slobodnoj procjeni ima ih nekoliko puta više nego prethodnih godina.

Bokez
Gost
Bokez

Odlično . Zašto onda Plate ne porastu bar 5€ kad je svake godine prihod veći 10%?

Baranin
Gost
Baranin

Odlična ti je procjena kao i ovima iz vlade i ministarstva….

Send this to a friend