Ekonomija

Od grešaka se ne vide projekti vrijedni 55 miliona eura

Tehnopolis

Državna revizorska institucija DRI je utvrdila da upravljanje projektima izgradnje i adaptacije objekata obrazovanja i nauke, koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta Direkcije javnih radova, ne obezbjeđuje efikasnu realizaciju.

U reviziji, koju su sačinili senatori dr Branislav Radulović i dr Milan Dabović, pregledana je dokumentacija za osam projekata: OŠ Mrkojevići-Bar, Dječiji vrtići iz kredita CEB-a, Srednja stručna škola u Golubovcima, Tehnopolis Nikšić, fiskulturna sala Nikšić, rekonstrukcija Tehničkih fakulteta UCG -Podgorica, OŠ Bač u Rožajama i projekat školska sportska hala u Gusinju. Objekti su ukupno vrijedni 55 miliona eura, piše Pobjeda.

“Revizijom su konstatovani problemi u planiranju kapitalnog budžeta, kašnjenje u obezbjeđivanju urbanističko-tehničkih uslova, duga procedura javnih nabavki, nedostatak metodologije za procjenu vrijednosti projekta, kao i nepostojanje dugoročnog pristupa u realizaciji, te nedostaci u postojećem modelu upravljanja kapitalnim projektima direkcije. Posljedica je kašnjenje u realizaciji, pa se u planiranom obimu ne koriste sredstva kapitalnog budžeta”, konstatovano je u izvještaju.

Revizijom je, kako se navodi, identifikovan rizik da i u drugim oblastima kapitalnog budžeta postoji neefikasno upravljanje projektima. DRI je zbog nepravilnostiu dala niz preporuka Direkciji, ministarstvima finansija i prosvjete i Državnoj komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki.

Pregledana dokumentacija za osam projekata OŠ Mrkojevići i „Bač“, dječije vrtiće iz kredita CEB-a, srednju školu u Golubovcima, Tehnopolis, fiskulturnu salu u Nikšiću, sportsku halu u Gusinju i Tehničke fakultete u Podgorici

Za rekonstrukcije OŠ Mrkojevići i izgradnje srednje škole u Golubovcima državnom revizoru nije dostavljena dokumentacija na osnovu koje bi se moglo utvrditi da je zahtjev za dodjelu budžetskih sredstava dostavljen Ministarstvu finansija do 31. marta tekuće godine. U prijedlogu kapitalnog budžeta Ministarstva prosvjete za 2012. nema informacija da li ovaj projekat ispunjava uslove za kandidovanje niti podataka o ispunjenosti kriterijuma na osnovu kojih se određuju prioriteti navode državni revizori.

Za izgradnju vrtića iz kredita CEB-a u podgoričkim naseljima Stari aerodrom, Blok šest, Tuzi i Zagorič, u Ulcinju, Pljevljima i Baru revizijom je utvrđeno da prijedlog kapitalnog budžeta Ministarstva prosvjete za 2014. i 2015. nije dostavljen Ministarstvu finansija do 31. marta i da nema informacija da li ovi projekti ispunjavaju uslove za kandidovanje kapitalnih projekata, niti podataka o ispunjenosti kriterijuma na osnovu kojih se određuju prioriteti.

Za Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću, rekonstrukciju Tehničkih fakulteta, fiskulturnu salu u Nikšiću revizorima nije stavljena na uvid dokumentacija na osnovu koje bi se moglo utvrditi da ga je kandidovalo Ministarstvo nauke, niti ima informacija da li ispunjavaju uslove za kandidovanje, niti kriterijume za određivanje prioriteta, a ista konstatacija važi za OŠ Bač i halu u Gusinju.

U poglavlju utvrđivanje vrijednosti projekta naveden je slučaj SSŠ u Golubovcima, gdje je Vlada zadužila Ministarsvo turizma Direkciju javnih radova da sa 400.000 eura iz kapitalnog budžeta isplate bivše vlasnike. Vlada je dala saglasnost zaštitniku imovinskopravnih interesa za zaključenje poravnanja prema procjeni procjenitelja, ali državni revizor nije mogao utvrditi da li je ovaj budžetski izdatak bio obuhvaćen procijenjenom vrijednošću projekta ili je predstavljao vanredni izdatak.

Izvještaj DRI o upravljanju projektima izgradnje i adaptacije objekata obrazovanja i nauke proslijeđen je skupštinskom Odboru za ekonomiju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luk
Gost
Luk

Sta je cudno kad projekte vode pravnici, ekonomisti i lijeni inzenjeri koji odrade copy-paste nekog projekta ili samo stave potpis na projekat koji im se da? Uvedite neke kazne za takve stvari, pa ce biti mnogo manje gresaka.

Send this to a friend