Ekonomija NAKON DECENIJA DEVASTIRANJA DOM REVOLUCIJE U NOVOM RUHU

Od simbola propadanja do atraktivnog mjesta za ulaganje

Nakon četiri decenije propadanja Dom revolucije u Nikšiću konačno se privodi namjeni. Privrednici iz Nikšića, uz podršku opštine, uspjeli su da pokrenu rekonstrukciju zdanja koje je godinama predstavljalo crnu mrlju u centru grada pod Trebjesom, pišu Dnevne novine.

Danas u Domu revolucije uveliko radi najsavremeniji fitnes centar u Crnoj Gori, a već tokom ove godine u njemu će se, prema najavama, naći savremena laboratorija Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis, ugostiteljski i prodajni objekti, kao i lokalna televizija. Kada je prije dvije godine predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović najavio da će početi rekonstrukcija Doma revolucije kroz partnerstvo sa privrednicima, mnogi su bili skeptični da će se konačno naći rješenja na koje se čekalo decenijama. U koštac sa gigantskim zdanjem od oko 22.000 kvadrata, nakon četrdeset godina propadanja, prvi su se uhvatili privrednici koji su na površini većoj od 1.500 kvadrata izgradili najveći fitnes centar u državi.

Dio ruiniranog zdanja Doma revolucije rekonstruisaće i Mesna industrija “Goranović” koja je zakupila, na javnoj licitaciji, oko 1.800 metara kvadratnih i u narednom mjesecima planira da otvori usko specijalizovani maloprodajni objekat. I nikšićka firma “Eventus” kupila je dva poslovna prostora ukupne površine oko 800 metara kvadratnih. Vlasnik Vojin Papović najavio je da će ulaganjem u Dom revolucije proširiti djelatnost firme i ponuditi gradu savremene prodajne i ugostiteljske sadržaje.

Da je Dom revolucije, od simbola propadanja, postao atraktivno mjesto za ulaganje povrđuju i najave predsjednika Grbovića da će se u Domu revolucije tokom 2020. godine otvoriti savremena biohemijska laboratorija, a nove prostorije za rad u tom zdanju dobiće i lokalna radio-televizija.

“Biohemijska laboratorija koja će se realizovati preko IPC Tehnopolisa i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstvom nauke gdje će na prostoru od preko 1o0o kvadrata biti najmodernija laboratorija na ovim prostorima i zaista će to biti pun pogodak. Zahvaljujemo Tehnoplisu budući da je on preko IPA projekata uspio da obezbijedi milion eura, a čitava investicija će biti između 1,2 i 1,5 miliona eura. Takođe prostor, koji je prema starom projektu, bio namijenjen za televiziju, odlukom Skupštine dodijeljen je RTV Nikšić i ona treba da ga opremi i rekonstruiše, za šta će biti potrebno oko 400.000 eura. Nadamo se da će i to tokom godine biti završeno”, rekao je Grbović.

Kako je istakao, ostaje im centralni dio Doma revolucije, oko 4.000 kvadrata, koje će tokom godine, kada se odluče za namjenu, dati u zakup.

“Tako da bi tim zaokružili čitav Dom revolucije i to bi bilo centralno mjesto okupljanja u Nikšiću”, dodao je Grbović.

Kako bi Dom revolucije bio u potpunosti funkcionalan lokalna uprava radi na uređenju parking prostora.

“Imaćemo dosta prostora za sve one koji budu željeli da dođu u Dom revolucije”, zaključio je Grbović.

Gradnja Doma revolucije, koji je zamišljen kao kulturno-informativni centar, prekinuta je 1989. godine zbog nedostatka novca i ukidanja samodoprinosa, tokom kojih su građani izdvajali po tri odsto od ličnih dohotka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Flojd
Gost
Flojd

Promijeniti mu ime u Dom Nezavisnosti!

Nagual
Gost
Nagual

Ovo je lažna vijest sa ovom slikom.. Dom revolucije ne izgleda ovako ni u najavi, već je urađeno u fotošop, a CDM predstavio kao da tako sad izgleda

Send this to a friend