Ekonomija

Od svadbi i rođendana prihodovano dva miliona eura

Ilustracija

Ukupno 50 ugostiteljskih objekata prošle godine je organizovalo 864 svadbena i rođendanska veselja, a iznos ostvarenog prihoda po tom osnovu i prometa evidentiranog preko poreske registar kase iznosi skoro dva miliona eura, saopšteno je Vikend novinama iz Poreske uprave PU.

Ugostitelji su, kako dodaju iz PU, na ostvareni prihod i promet uredno prijavili poreske obaveze. Kada je riječ o prvom ovogodišnjem kvartalu, prihod po osnovu svadbi i veselja je iznosio skoro 400.000 eura.

“U prvom kvartalu ove godine kod 28 poreskih obveznika su organizovana 143 svadbena i rođendanska veselja, a iznos ostvarenog prihoda po tom osnovu i prometa evidentiranog preko poreske registar kase iznosi 387.328 eura. Tokom prošle godine, taj iznos je za 50 poreskih obveznika bio 1.992.069 eura”, pokazuju podaci PU.

Realizacija aktivnosti na praćenju regularnosti poslovanja lica koja su uključena u organizaciju svadbenih i rođendanskih proslava počela je 2018.

U PU navode da pri oganizaciji manifestacija zabavnog karaktera, među kojim su i svadbena i rođendanska veselja, dolazi do prometa čitavog niza proizvoda i usluga, koji je oporeziv sa aspekta propisa koji su na snazi u Crnoj Gori.

Na pitanje da li je 50 ugostitelja za prošlu godinu realna brojka za Crnu Goru ili ukazuje da znatan broj njih posluje u sivoj zoni, ekonomski analitičar Vasilije Kostić odgovara da, uprkos mjerama PU, mora se mijenjati pristup rješavanju problema.

“Nužno se mora mijenjati koncept. Tim prije, što je jasno da postojeći koncept, i pored ozbiljnih napora koje nadležne službe ulažu, ne daje očekivane rezultate, odnosno nije u stanju obezbijediti ubiranje poreskih sredstava u iznosima koji odgovaraju obimu ekonomske aktivnosti”, smatra Kostić i dodaje da to u suštini znači prisutnost neformalne ekonomije.

On ističe da na taj način najviše gubi država.

“Država bi trebalo da smo mi i, kao što i jeste, najviše gube građani”, ukazao je Kostić koji je i profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom.

PU, kako navode njeni predstavnici, blisko sarađuje sa matičarskim službama lokalnih samouprava prilikom kontrolisanja svadbenih proslava.

“Poseban fokus je i na ugovorima između naručilaca fizičkih lica i poreskih obveznika u čijim ugostiteljskim objektima se takvi događaji organizuju, a što predstavlja i najznačajniji dio u lancu usluga vezanih za njihovu organizaciju. Kod sprovođenja inspekcijskog nadzora vrši se uvid u ugovore sačinjene u dijelu ugovorenog broja gostiju, cijene usluge po gostu, opsegu proizvoda i usluga obuhvaćenih ugovorenom cijenom”, kazali su u PU.

Poreska inspekcija, osim kontrole ugovora između naručilaca i poreskih obveznika u čijim ugostiteljskim objektima se proslave organizuju, obavlja i inspekcijski nadzor evidentiranja prometa, uplate dnevnih pazara, prijavljivanja radnika, obračuna i uplate poreza po odbitku na isplaćene honorare za izvođače muzičkog programa.

Na pitanje da li je to dovoljno strogo, Kostić govori da su inspekcijske službe stavljene u položaj koji nužno ne može rezultirati njihovom mnogo većom efikasnošću.

“Njihovi resursi zaostaju značajno za ekonomskim rastom i razvojem zajednice i tako će biti i ubuduće, a mi ćemo i dalje neopravdano u njih upirati prstom, nesvjesni činjenice da sistem ne stimuliše na poželjno već na nepoželjno ponašanje i da su oni pred tim apsolutno nemoćni”, naglašava Kostić.

On ukazuje da je potrebno napraviti stimulativniji poreski sistem, jer tada inspektori neće morati “da broje zvanice” na proslavama.

“Za ubiranje poreskih prihoda više će učiniti stimulativne poreske stope koje će svi rado da plate, od armije inspektora i inspekcijskih službi. Potrebno je samo da napravimo stimulativan poreski sistem. Tada inspektori neće morati da broje zvanice i što-šta drugog neprijatnog da rade, a ugostitelji da kriju događaje”, smatra Kostić.

Muzičari, fotografi, dekorateri obavezni da plaćaju porez

Muzički izvođači, fotografi i dekorateri na svadbama i rođendanima, kako su naveli u PU, treba da podnose godišnje prijave i redovno izmiruju porez na ostvarene prihode. Međutim, nijesu odgovorili koliko su do sada naplatili po tom osnovu u ovoj i prošloj godini.

“Kada je riječ o obavezama muzičkih izvođača, fotografa i dekoratera angažovanih na svadbenim i rođendanskim manifestacijama, a s obzirom da se uglavnom radi o fizičkim licima koje naručioci angažuju samostalno, naloženo im je da shodno propisima koji regulišu oblast poreza na dohodak fizičkih lica, podnesu godišnje prijave, te izmire porez na prihode ostvarene po ovom osnovu”, kazali su u PU.

Proslave organizovane bez ugovora

Prema ranijim operativnim saznanjima PU, značajan dio organizacija proslava nije dokumentovan ugovorima.

“Zbog toga i najznačajniji dio prihoda nije bio prijavljivan, odnosno nijesu plaćane pripadajuće poreske obaveze”, rekli su u PU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Staxe
Gost
Staxe

Po ovome ispada da njih samo 28 ima banket sale,ajde ne sprdajte se,pa u BP ih ima minimum 8 koji to rade u sivoj zoni..

Iha
Gost
Iha

A sve su kucali 🙂

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Samo me zanima sto hocete da kazete sa tim…
Mozda da ima narod para?😅😅😅

Baki
Gost
Baki

Znaci bilo je 10meleona!

Enigma
Gost
Enigma

Polako ali sigurno uvodi se u red svaki segment finansijske discipline. Dosta je bilo javašluka po zakonu kome god pripadali i partijski i verski 🇲🇪🇲🇪🇲🇪 Crna Gora se Voli poštujući zakone

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Tako je, gradjanska duznost i savjest cini drzavu boljom. Ili kako se kaze, prava i porezi svakome

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Daj Bože! No se bojim da je kasno.

Kemiš
Gost
Kemiš

Nemoj da si pesimista 😉

Send this to a friend