Ekonomija

Od tunela Sozina skoro deset miliona eura

Tunel Sozina

Državna kompanija Monte put, čiji je izvršni direktor Jonuz Mujević, a predsjedik Odbora direktora Aleksandar Žurić, za ovu godinu planira prihode od 40.425.810 eura, dok će profit iznositi 410.860 eura.

Kako se navodi u dokumentu koji je usvojila Vlada, ovo društvo sa ograničenom odgovornošću finansiraće svoj rad iz sopstvenih sredstava sa skoro 8,83 miliona, a 31,6 miliona eura namijenjeno otplati kredita za izgradnju sistema trajnog napajanja električnom energijom auto-puta Bar-Boljare, pišu Dnevne novine.

“Planirana sredstva za pokriće rashoda iznose 6,46 miliona eura. Rashodi za održavanje i upravljanje tunelom Sozina i pristupnim saobraćajnicama planirani su u iznosu 5,46 miliona eura, a za tekuće rashode Poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare planiran je milion eura”, precizira se Finansijskim planom preduzeća.

Plan je da cjelokupni prihodi ove godine budu nešto veći od deset miliona eura, pa će kompaniji, nakon plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), na raspolaganju biti 8,27 miliona eura. Ključni izvori zarade biće putarina od tunela Sozina i prilaznih puteva, izdavanje bilborda i ostali prihodi od zakupa.

“Prihod od naplate putarine za upotrebu tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica planiran je u iznosu 9,89 miliona eura i u ukupnim prihodima kompanije učestvuje sa 98,76 odsto. Monte put raspolaže sa 39 reklamnih panoa na putnom pojasu prilaznih saobraćajnica tunelu i prihodi od izdavanja planirani su u iznosu 58.000 eura. Planirani ostali prihodi od 65.000 eura odnose se na izdavanje prostora za postavljanje baznih stanica i izdavanja optičkog kabla mobilnim operaterima”, precizirano je u Finansijskom planu.

Uz to, iz prethodnih poslovnih godina biće preneseno 163.000 eura dobiti, te još 390.000 eura iz 2018. koje mogu biti odobrene nakon pozitivne revizije završnog računa.

Među planiranim radovima su stavljanje zaštitne čelične mreže na prilaznim putevima do tunela Sozina i žičane ograde od tunela do raskrsnice za Sutomore, a rok završetka je maj. U prva tri mjeseca ulagaće se i u novu LED rasvjetu, panele i radare, video-nadzor, mašinu za obilježavanje kolovoza i pranje zidova tunela, te u zamjenu sistema za automatsku detekciju incidenata u tunelima Raš i Sozina što nije učinjeno prošle godine. Oni koji putarinu za Sozinu plaćaju unaprijed, koristeći elektronsku TAG identifikaciju na rampama za brži prolazak, do kraja juna bi trebalo da dobiju mogućnost da svoj račun dopune ili provjere putem posebne aplikacije.

“Rashodi za održavanje i upravljanje tunelom Sozina i pristupnih saobraćajnica planirani su na nivou 2018. godine i iznose milion eura, a sredstva od 245.500 eura odnose se na rashode Poslovne jedinice za upravljanje projektom auto-puta”, stoji u usvojenom Finansijskom planu.

Biće završene izrade idejnih rješenja dionica auto-puta između Andrijevice, Berana i Boljara, revizija idejnog projekta obilaznice oko Budve, izrada tehničkih smjernica za projektovanje i izvođenje radova na putevima Crne Gore, te tehničko praćenje realizacije grantova za Brzu saobraćajnicu.

“Iz dobiti za 2018. godinu planirana je dogradnja dva sprata na objektu Monte puta u Bulevaru revolucije u Podgorici i izgradnja solarnog parka kod tunela Sozina za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, čiji je projekat urađen. Značajne aktivnosti u 2019. godini su realizacija aktivnosti na donošenju konačne odluke oko izgradnje mosta Verige i uopšte Brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja, sa akcentom na obilaznicu oko Budve. U ovom kontekstu svakako treba pomenuti idejno rješenje priključka Bijelog Polja na budući auto-put”, navodi se u planu.

Upravo za pripremu realizacije projekta mosta Verige i idejno rješenje priključne saobraćajnice od Bijelog Polja na budući auto-put namijenjeno je početnih 400.000 eura, dok će veći iznosi biti usmjereni nakon izrade završnog računa i konačne raspodjele dobiti. Za reviziju idejnog projekta obilaznice oko Budve određeno je 300.000 eura, a izradu Tehničkih smjernica za projektovanje i izvođenje radova na putevima u Crnoj Gori još 250.000 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo albatros
Gost
Dejo albatros

Zamisli tunel se plaća koja sramota zamisli da ti u inostranstvo naplate dva ipo eura sto metara tunela. Haha.

Korpa
Gost
Korpa

Ovo je onaj Jonuz sto uzima stanove za 5 eura mjesecno?

Ljuma
Gost
Ljuma

Pola piju,pola sarcu daju,Zašto drzavljanima crne gore se ne smanji naplatna putarina na 1,50 oduzili smo vise gradnju tunela.

Flojd
Gost
Flojd

Ne vjerovatno je da nema povlastica za ljude koji putuju svaki dan..

Pjer
Gost
Pjer

Prolaz sramotno skup i dje idu te pare

Ilinois
Gost
Ilinois

A za Rožaje ništa …..

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

A ne moze da se smanji putarina. Treba plate zaposlenima u Monteputu povecati. Evo se hvale godinama kako su se “uvalili” u najjacu firmu u CG. Ne radis nista, a plata min.hiljadu eura.

Jasen Đurmani
Gost
Jasen Đurmani

Da se na vrijeme rezevišu radna mjesta za barane na novoj dionici autoputa, jer ih na Sozini skoro i nema, a normalno i rukovodeća mjesta.Isto nas SUNCE grije, ili mi ostadosmo u ladovinu.Odvaja li se od te zarade za barsku opštinu, npr. za Crmnicu???

milos
Gost
milos

tunel je odavno isplacen ali se jos mora harac uzimat ..,. .tumacite kako vam se svidi..dok je ovaca bit ce i novaca . .

Hogar
Gost
Hogar

Je li rukovodstvo Monte puta razmisljalo da bar smanji cijenu prolaska kriz tunel, ako vec nece da ukine? Ovo je nevidjena pljacka.

Ilinois
Gost
Ilinois

Prolaz je minimalan, nego ne ptujete nigdje, pa ne znate………..

Lipovo
Gost
Lipovo

Sazreli su uslovi da se poveća putarina. Ovo je, inače, praksa EPCG.

xyz
Gost
xyz

Prvo,diskutabilno je da li je po zakonu dozvoljeno da se naplacuje putarina za poluautoput; drugo,tunel je otplacen i logicno je da se makar snizi cijena; trece ventilacija i rasvjeta u tunelu je veoma losa; cetvrto prilazni putevi su katastrofa,pitanje je vremena kada ce se pojaviti veliki odroni,iz pravca Pg vozila na dva mjesta bukvalno skacu,nemaju ni rasvjetu prilazni putevi.Zakljucak :… Više »

HN.
Gost
HN.

Kad će ga prodati podobnom privatniku? Kad može trajekt, može i tunel.

HNovi
Gost
HNovi

Ništa vam ne valja. Utekli ste iz Bosne, Hrvatske, ovjde našli mirnu luku, pa pljujete po državi, ništa vam ne valja. Sram vas bilo.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Alo! Sjasite vise ljudi. Ne mozete gradjanima Crne Gore da naplacujete tunel. Otplatili smo ga! Ima li ko normalan tamo???

Darko
Gost
Darko

Odmah Bokanu pola da se da !!! Da divede 3 NBA igraca !!! Odmah

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Bila je prica da ce se tunel naplacivati nekoliko god.dok se ne otplati.ali svidjese im se milioni.stvarno lopovski izgleda na sred magistrsle rampa i reket.

HNovi
Gost
HNovi

A kada odeš u inostranstvo, tamo ti je sve besplatno. Muči avetinjo,

To sam ja
Gost
To sam ja

A da se smanji putatina za ljude koji rade na jednoj strani a zive na drugoj strani tunela?

Send this to a friend