Ekonomija INOSTRANI KREDITORI POTRAŽUJU VELIKI NOVAC OD LOKALNIH SAMOUPRAVA U CRNOJ GORI

Opštine dužne 118,5 miliona eura

Inostrani kreditori potražuju veliki novac od lokalnih samouprava u Crnoj Gori, piše Dan.

Prema podacima za 2019. godinu, opštine u zemlji duguju ukupno oko 118,5 miliona eura, a od tog novca 67,6 odsto predstavlja inostrani dug, dok je 32,4 odsto takozvani domaći dug.

To se može vidjeti u podacima objavljenim na novom sajtu https://lokalnefinansije.me, koji je od nedavno u funkciji.

Radi se o vebsajtu, koji je izrađen kroz projekat „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori” koji podržava Ministarstvo finansija Republike Slovačke, a sprovode Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP.

Podaci koji su dati na sajtu su podaci iz godišnjih izvještaja opština dostavljenih Ministarstvu finansija.

Ukupni dug lokalnih samouprava predstavlja 3,13 odsto u ukupnom javnom dugu Crne Gore, koji je u 2019. godini iznosio oko 3,7 milijardi eura.

On je u 2019. godini manji nego što je bio 2018. godine, kada je iznosio 151,3 miliona eura.

Dug lokalnih samouprava smanjivao se od 2015. godine kada je dostigao iznos od 177,5 miliona eura.

Na novom sajtu se nalaze i podaci o neizmirenim obavezama, koje su obaveze lokalnih samouprava koje nijesu plaćene u roku dospijeća.

U 2019. godini ukupne neizmirene obaveze opština u Crnoj Gori iznosile su 68,9 miliona eura.

U istoj godini spostveni prihodi lokalnih samouprava kretali su se oko 175,3 miliona eura, dok su ukupni primici bili 340,9 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija prije nekoliko dana je saopšteno da je u cilju jačanja odgovornosti i transparentnosti u upravljanju javnim finansijama razvijen novi informativni portal koji će građanima omogućiti lakši uvid u finansijske podatke lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Danijela Gašparikova kazala je prije nekoliko dana da „UNDP vjeruje da će ovaj portal doprinijeti transparentnijem i odgovornijem upravljanju javnim finansijama u Crnoj Gori.

“Takođe, nadam se da će pomoći građanima, organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim stranama da ostvare svoje pravo uvida u monitoring, planiranje, budžetiranje i izvršenje javnih finansija na lokalnom nivou. Očekujem da će ovaj značajni poduhvat otvoriti prostor za konstruktivan i otvoren dijalog između institutcija i građana o ekonomskim i društvenim prioritetima, koje ovi budžeti treba da podrže. Portal je dio šire podrške koju Vlada Republike Slovačke pruža na planu poboljšanja upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori”, rekla je ranije Gašparikova.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Kako jeBobijaRaki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kako je
Gost
Kako je

Brzo se to moze vratit samo trebaju novi izbori

Bobija
Gost
Bobija

Sto se krije koje opstine i koliko

Raki
Gost
Raki

Valjda ce nova vlada vratiti opstinama izvorne prihode jer su DPS tajkuni sve ukinuli i na kasicicu davali preko egalizacionog fonda…tu mislim na komunalne takse za postavljene stubove EPCG,porez na potrosnju,igre na srecu,t-Com i sl…gdje god je jak lobi ukinuti su prihodi opstinama po tom osnovu

Send this to a friend