Ekonomija

Opštine kroz reprogram smanjile dug za skoro 20 miliona eura

Opština Budva

Šesnaest jedinica lokalne samouprave koje su rješenjima Ministarstva finansija poreske obaveze u ukupnom iznosu od 90.032.195 eura reprogramirale na period do 20 godina u prethodnom petogodišnjem periodu izmirile su obaveze veće od 19 miliona eura, te iste sada iste iznose 70.867.893 eura, saopšteno je iz Poreske uprave Crne Gore.

Najveći iznos obaveza izmirile su Opština Budva – 7.057.412 eura, Opština Bar – 5.373.127 i Opština Nikšić – 1.593.528 eura.

“Treba naglasiti da su zahvaljujući naporima Poreske uprave i pokazanoj odlučnosti da obezbijedi punu primjenu zakona i kod jedinica lokalne samouprave, tokom 2019. godine po prvi put sve opštine, uključujući i najveće dužnike među njima – opštine Pljevlja i Ulcinj, uspostavile dinamiku servisiranja reprogramiranih i tekućih obaveza”, dodaju u PU.

Kada je u pitanju 69 lokalnih preduzeća i javnih ustanova koje su obaveze u iznosu od 11 miliona eura reprogramirale shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, isti su do sada izmirili dug od 4.312.898 eura.

“U ovoj kategoriji ističe se sedam lokalnih preduzeća koja su u cjelosti izmirila reprogramirani dug, i to: JP “Komunalne djelatnosti” Bar, DOO “Komunalno” Andrijevica, DOO “Regionalni biznis centar” Berane , “Parking servis” Berane, “Opštinska organizacija crvenog krsta” Pljevlja, JU “Centar za kulturu ” Žabljak, JU “Ratkovićeve večeri poezije” Bijelo Polje”, naglasili su u Poreskoj upravi.

Kod pet lokalnih preduzeća koja su kasnila s izmirivanjem obaveza ukinuta su rješenja o reprogramu, a ista su bila i predmet mjera prinudne naplate, te je kod jednog preduzeća predloženo i pokretanje stečajnog postupka.

“Ova preduzeća obavezala su se da sprovedu planove reorganizacije i smanje broj radnih jesta u cilju servisiranja obaveza, kako bi se uspostavila dinamiku redovnog plaćanja dospjelih poreskih obaveza”, dodaju u PUCG.

Pojašnjavaju da opštine sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama predstavljaju poreske obveznike, kod kojih je, bez obzira na vitalni značaj istih za funkcionisanje lokalne samouprave, neophodno uspostaviti veći stepen poreske discipline kao i kod obveznika koji posluju u sektoru privrede.

“Među jedinicama lokalne samouprave izdavajaju se one sa izuzetno visokim stepenom poreske discipline, kao što su Glavni grad, te opštine Tivat, Herceg Novi, Kotor, Plužine, Gusinje i Petnjica koje redovno servisiraju sve dospjele obaveze”, zaključuju u Poreskoj upravi Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Dok je DPS pustosio Budvu dug Opstine je bio 60.000.000

Dvije godine od dolaska Demokrata dug je bio 0.

Send this to a friend