Ekonomija V0D0V0DN0-K0MUNALNIM FIRMAMA UVEDEN NAMET 0D STRANE VLADE

Opštinska preduzeća moraju da plaćaju naknadu Agenciji

Vodovodno-komunalna preduzeća, njih 23, od ovog mjeseca počeće da plaćaju naknadu kako bi finansirali rad Regulatorne agencije za energetiku i komunalne djelatnosti (RAE). Odluku o visini naknade usvojila je Vlada na sjednici početkom novembra. Iz Agencije su za Dan potvrdili da će vodovodno-komunalna preduzeća njima plaćati naknadu.

“Naknadu plaćaju sva vodovodno-komunalna preduzeća u Crnoj Gori, odnosno njih 23. Visina naknade se kreće od 10,4 eura na mjesečnom nivou za KD Petnjica do 6.388 eura za ViK Podgorica”, precizirali su iz RAE.

Pojasnili su da je Agenciji 2016. godine Zakonom o komunalnim djelatnostima povjerena dodatna oblast regulacije koja se odnosni na dvije regulisane komunalne djelatnosti, i to: javno vodosnabdijevanje i upravljanje komunalnim otpadnim vodama.

Istovremeno ovaj zakon je uredio i način finansiranja Agencije, i to od naknada koje plaćaju vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti.

“Stoga, odluka o iznosu naknada koju plaćaju vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti predstavlja sprovođenje koncepta finansiranja rada Agencije utvrđenog Zakonom o komunalnim djelatnostima. Istom se utvrđuje visina naknade koju u cilju pokrivanja troškova Agencije za obavljanje zakonom joj dodijeljenih nadležnosti u oblasti regulisanih komunalnih djelatnosti plaćaju vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti”, obrazložili su iz Agencije.

Zbog opšte situacije u Crnoj Gori izazvane virusom Kovid-19, Agencija je, kako su naveli, odložila primjenu naknade koja je bila planirana za drugi kvartal 2020. godine.

“U vezi sa ovim važno je navesti da je Agencija neprofitna organizacija, i u skladu sa zakonom jedini način njenog finansiranja su naknade koje plaćaju energetski subjekti za regulaciju energetskog sektora i vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti za regulaciju komunalnih djelatnosti. Vršioci će plaćati naknadu od novembra 2020. godine”, precizirali su iz Agencije.

Iz RAE su kazali da naknada koju će plaćati vodovodno-komunalna preduzeća neće biti nova stavka na računima za komunalije.

“Naknada koju plaćaju vršioci na godišnjem nivou predstavlja u prosjeku oko 0,7 odsto dosadašnjih godišnjih poslovnih prihoda vodovodno-komunalna preduzeća”, istakli su iz Agencije.

Na čelu Odbora RAE je Branislav Prelević, dok su u tom tijelu još Miroslav Vukčević i Dragutin Martinović. Direktorica Agencije je Milica Knežević, dok je njena zamjenica Željka Tomić.

Za regulaciju komunalnih djelatnosti preko 200 hiljada godišnje

Skupština Crne Gore je prethodnih godina odobravala Agenciji prilično ujednačen budžet za regulaciju sektora energetike, u prosjeku u visini od 1,45 miliona eura, što je trošak elektroenergetskih i naftnih kompanija u Crnoj Gori, kazali su iz RAE.

“Dodavanjem regulacije potpuno novog sektora sektora regulisanih konumalnih djelatnosti, već uspostavljenoj i preko 15 godina operativnoj instituciji, izbjegli su se značajni troškovi koji bi bili neminovni ukoliko bi se formirao poseban organ nadležan za regulaciju komunalnih djelatnosti. Uz korišćenje postojećih resursa Agencije, budžet potreban za finansiranje Agencije u dijelu vršenja poslova regulacije komunalnih djelatnosti predstavlja 15 odsto od ukupnog budžeta Agencije. Ostalih 85 odsto su kako je i prethodno navedeno, troškovi koji se odnose na nadležnosti Agencije u oblasti energetike i iste snose energetske kompanije”, naveli su iz Agencije.

Dakle, vodovodvno-komunalna preduzeća će za naknade na godišnjem nivou izdvajati preko 260 hiljada eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sve će se ovo prebiti na pleća i teret građana, kao i sve druge naknade,takse i druga lijepo smišljeni po nazivu nameti.Prvo se uvede namet,pa onda kada se raja smiri onda se malo poveća,pa onda kad raja miruje ili se malo smiri ponovo se uveća i tako redom.Neka,tako treba sa ovakvom rajom koja je sve ovo zaslužila.

Lipovo
Gost
Lipovo

Eto razloga za povećanje cijene kubika vode!

Široko
Gost
Široko

Da to namire, odgovorni će otpustiti višak radnika (a ogroman je taj broj), neodgovorni će podići cijenu vode i čudnih nameta, kao ,,priključak ” i ,,održavanje”.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

da samo zna narod što radi ova regulatorna agencija, svi bi digli glas protiv njih

Send this to a friend