Ekonomija proizvođačima dodatna podrška zbog korone

Otkup jagnjadi teče po planu

Ilustracija, foto: Pixabay

Program otkupa tržišnih viškova jagnjadi, koji je podržala Vlada, realizuje se ovih dana uspješno. Otkup je počeo u prvoj sedmici septembra, kako je i najavljeno, a na terenu ga realizuju MI Goranović (Nikšić), Mesopromet (Bijelo Polje) i HM Durmitor (Žabljak). Procjena je da će te kompanije otkupiti oko 14.000 jagnjadi od stočara širom Crne Gore, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako navode u tom resoru, Vlada je podržala taj program i ove godine, kao nastavak brige prema potrebama i penzionera i farmera, sa posebnim senzibilitetom u ovoj izazovnoj godini.

“Sprovođenje ovog programa omogućiće realizaciju tržišnih viškova jagnjadi i očuvanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, s jedne strane, i snabdijevanje penzionera kvalitetnim mesom po povoljnim cijenama, s druge strane”, ističu u Ministarstvu.

Ukazuju da otkup jagnjadi u ovoj godini ima posebnu važnost i značaj za poljoprivredne proizvođače, kada je, zbog pandemije COVID19, pristup potrošačima i plasman poljoprivrednih proizvoda otežan.

“Pored blagovremenog i sigurnog otkupa sezonskih viškova, značiće i podršku dohotku proizvođača jer će se jagnjad otkupljivati po cijeni višoj od prošlogodišnje, odnosno po 2,50 eura po kilogramu žive mjere. Cijena mesa za penzionere biće kao i u prošloj godini – 4,40 eura po kilogramu, uz plaćanje na osam mjesečnih rata”, dodaju.

Sprovođenje programa organizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Fondom PIO, Savezom udruženja penzionera, Investiciono-razvojnim fondom, i uz učešće privrednih subjekata.

Vlada će finansijski podržati program tako što će ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i rada i socijalnog staranja, kao i Fond PIO obezbijediti subvencije od 1,3 eura po kilogramu mesa.

“Solidarno sa 1,1 eura po kilogramu mesa, a preostali dio od 0,20 eura po kilogramu Ministarstvo poljoprivrede, zbog povećane otkupne cijene, kao vid podrške dohotku poljoprivrednih proizvođača, u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid 19”, precizirali u tom resoru.

Investiciono razvojni fond Crne Gore obezbijedio je kredit od dva miliona eura za finansiranje otkupa i blagovremenog plaćanje poljoprivrednim proizvođačima.

“U program su uključeni privredni subjekti iz sektora mesne industrije koji su ispunili uslove IRF-a za dobijanje kreditih sredstava, što će biti garancija blagovremenog i sigurnog plaćanja farmerima za otkupljenu jagnjad”, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xyz
Gost
xyz

Jadni.

Dr. Pg
Gost
Dr. Pg

Odlična akcija kao svoh ovih godina.

Svaka čast.

Send this to a friend