Ekonomija

Padaju cijene kvadrata u novogradnji

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2020. godine iznosila je 940 eura i manja je za 8,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je za 17,2 odsto manja u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu ove godine iznosila je 865 eura, u primorskom regionu 1363 eura, u središnjem regionu 641 euro, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 793 eura.

“Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, pojasnili su iz MONSTAT-a.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u prvom kvartalu iznosila je 1213 eura, a u kategoriji solidarna stambena izgradnja 614 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija
Gost
Rumija

e ne zejabavajte,a ovamo svi kuknete kako su nam plate po 300 eura,pa nesto ne razumijem?

Pobro4477
Gost
Pobro4477

Mislim da mnogi koji kritikuju ne svataju da je cijena srednja na nivou cijele opštine Podgorica a ne samo uži dio Podgorice.

Vječna ne bila
Gost
Vječna ne bila

Neka padaju…

LAUDA
Gost
LAUDA

U Tivtu u novogradnji ko ga nađe ispod 1800 neka pjeva..

medenica
Gost
medenica

U sljedecem saopstenju ce reći da je u drugom kvartalu , za vrijeme korone doslo do skoka cijena

Rumija
Gost
Rumija

Koga ste litali da bi ste o ovome pisali. Nazovite Zeta gradnju, Celebica, i druge graditelje pa provjerite ove cinene. Sve dok graditelji ne budu oporezovani za neprodate stanove kojima drze visoke cijene i godinama ih ne oporezuju, nece doci do obaranja cinena na realnu vrijednost. Pitam se ko dozvoljava neplacanje poreza na neprodate stanove i na taj nacin omogucava… Više »

JesK
Gost
JesK

Ocigledno da prodavci stanova rade utaju poreza pa prikazuju nize cijene od stvarnih ! Ionako vecinom placanja idu iz ruke u ruku !

Fenix
Gost
Fenix

Monsat nije odavle….

Petar
Gost
Petar

Istina je da padaju cijene, a prijatelj koji je profesionalno u prodaji stanova i kuća kaže da će zbog krize stanovi pasti za još 15 do 20 posto. Naravno oni to nikome ne govore da bi u medjuvremenu napravili profit

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Onome kome je “trka” vazda ga je od kad je svijeta prodavao jeftinije.
A onaj kome nije neće.
A onaj ko ima para će kupiti tamo đe mu se sviđa a ne ko zna đe jer nje beko spustio 100€, pa da ga mora za 5g podavat i doplaćivati za drugi

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Pa realno je da padaju al opet sa 20% pada cijena opet ce biti preko 1000€ prosjecna za podgoricu.

Svašta
Gost
Svašta

Petar: Ne izmišljaj. Probao sam, nema šanse.

Srećko
Gost
Srećko

O kojoj državi je ovdje riječ.

Duško
Gost
Duško

Do kad, monstat?

Qqq
Gost
Qqq

Sve preko 500€ odje je preskupo,nemojte kupovat nista unarednih god dana pa da vidite kako ce da padajus

Može li bolje?
Gost
Može li bolje?

Qq: Ti ga napravi za 500 (ali da platiš ne samo gradnju, nego i komunalije, regionalni vodovod, dovođenje i priključenje struje, vode, kanalizacije, telefona, da napraviš pristupni put i odradiš zemljane radove), ja ti svaki kvadrat plaćam 600 eura. Mislim da ti nije malo 100 po kvadratu. Je li pošteno?

Fakinerija
Gost
Fakinerija

Aj važi, dođi opet za godinu da vidimo kako su se nalupetao

Barba
Gost
Barba

Pa u satore da zivimo. Ili kao podstanari pa da skoci cijena iznajmljivanja.

Darko
Gost
Darko

Gospodo iz Monstata
Uvedite zakon da se stanovi kao i svuda kupuju preko shencija za nekretnine ( licenciranih) i onda nece biti varanja sa porezom nego ce biti realno stanje . Uz to vise poreza i PDV a
Ali to treba nekog da zanima i da puni bubzet !!!

Goran
Gost
Goran

A dobro, ako što ko što treba 2.65 eura dnevno da čovjek preživi tako vam je i ova informacija tačna. Veze s vezom…

Vaše ime
Gost
Vaše ime

ovi iz MONTSTAT-a kao da ne žive u Crnoj Gori

Pjer
Gost
Pjer

Svaka nam je istina ovakva
Ama bas svaka

Kontraš
Gost
Kontraš

865 eura? Nadjite mi u Master kvart, da odmah kupim jedan, a ovaj sto imam cu prodati po vecoj cijeni kvadrat nego sto je taj vas prosjek.

Boki
Gost
Boki

Ovaj Monstat bas treba rasformirati. Oni bas nista ne znaju. Cus prosjek 865 eura u Pg. Trenutno bas gledam stanove i prosto ne mogu da povjerujem da su ovo napisali.

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Mozda su mislili da 865€ bi trebala da bude realna cijena, mada i to pa je puno,

Fakinerija
Gost
Fakinerija

Ako je realna cijena u glavnom gradu NATO članice i prve buduće članice EU, rastućoj ekonomiji i turističkoj destinaciji, 865e, koliko bi onda bila realna cijena u jednoj Banjaluci ili jednom Nišu? 300e?

Fakinerija
Gost
Fakinerija

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu ove godine iznosila je 865 eura???

Convid 91
Gost
Convid 91

Trebali ste da se raspitate u Budvi ali obavezno prije toga vode i malo šećera popit da vam se ne zavrti.

Mirko
Gost
Mirko

Koje su ovo nebuloze i netacne informacije. Ne postoji cijena ni od 1000 eur po m2 za stan u novogradnji u Pg a kamoli 865 e. Monstat ne bavite se nekretninama i cijenama istih jer se ne razumijete ..

Vaše ime
Gost
Vaše ime

kakva nam je statistika…neka mi nadju stan za 865 € po m2 u Podgorici. Imače 865 je procječna cijena, znaci ima i jefrtinija…Koja sprdnja od MONSTAT-a

messar
Gost
messar

Crni Monstat, samo je on vidio ovaj pad cijena u prvom kvartalu.

Atos
Gost
Atos

Padaće na lošijim lokacijama i kod onih investitora koji nemaju novca

Kam
Gost
Kam

E koga kupi za 800€ u novogradnji u Pg ja ga castim dzabe

Roro
Gost
Roro

Neće ga niko kupiti ni za 800eura u izgradnji.

Ahahahaha!!!
Gost
Ahahahaha!!!

A ja ga ljubim đe se ne ljubi 🤣

TonyZ
Gost
TonyZ

Prosjek u Podgorici 865 eura, sto znaci da ga je bilo ispod i preko 865. Samo mi nije jasno dje su nasli ovako niske cijene kvadrata?

Dule
Gost
Dule

Nasli su i kupopradajnim ugovorima gdje vecina upisuje nize cijene zbog poreza, ali ima i dobra strana ovog, na osnovu ove cijene obracunavaju godisnji porez.

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Cisto zavaravanje javnosti sa statistikama,. Za nas smrtnike nema nikakve promjene a kamo li nekog pada cijena jer sad su ovoh dana mislim sudije dobile 140stanova po cijenama duplo nizim od trzisne o zato ovakvi “pad cijena”. Ali u realnom trzistu nema promjene. A i ta cijena od 600e sto placaju odabrani po povoljnim uslovima je laz zato sto ostatak… Više »

VisitorQ
Gost
VisitorQ

Tako je. Kad sudije, profesori i ostali povlasceni dobiju sansu da kupe stan u svojim zgradama, kvadrat ih ispadne 400-600 eura u zavisnosti od opstine. Evo i radnici vodovoda su sad placali kvadrat po 600e u PG. Neki stanovi se kod notara vode da su placeni 40000 a placeni su 60000, kada je npr dio dogovora i kompezacija sto je… Više »

Iz prve ruke
Gost
Iz prve ruke

Gluposti. Osim u Budvi i Podgorici, nema razlike između proizvodne i prodajne cijene i mnogo investitora je odustalo od daljnje gradnje.

Send this to a friend