Ekonomija

Penzioneri će otkupiti 14.200 jagnjadi

Ukupno 14.200jagnjadi otkupiće penzioneri do kraja oktobra, u sklopu projekta Ministarstva poljoprivrede, čija je realizacija počela u petak, saopštio je Branko Vešović, predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

Po cijeni od 4,20 eura po kilogramu, 20 odsto niže nego na tržištu, penzioneri će u naredna dva mjeseca moći da kupe kvalitetno jagnjeće meso na osam rata, dok će poljoprivredni proizvođači realizovati tržišni višak jagnjadi.

“Savez je zadužio opštinska udruženja da počnu rad na otkupu. Već imam informaciju da je u petak, tokom prvog dana otkupa, otkupljen dobar dio mesa u Nikšiću. Očekujemo da će ono biti brzo isporučeno. Cijena se već više od decenije ne mijenja i iznosi 4,30 eura po kilogramu, uz subvenciju Vlade od 1,10 eura”, rekao je Vešović Vikend novinama.

Za realizaciju otkupa mesa zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja koje je, kaže Vešović, odmah reagovalo i izašlo u susret penzionerima. Uz ovaj resor, u otkup su uključeni i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond PIO i Investiciono-razvojni fond koji su subvencionisali dio otkupne cijene kako bi se ponudila stimulativna cijena farmerima i povoljna prodajna cijena za penzionere.

“SPCG je ove godine, usljed velike suše, ranije inicirao aktivnosti u vezi sa otkupom jagnjećeg mesa. Poslali smo poziv Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Fondu PIO, oni su odmah reagovali i na sastanku 28. avgusta dogovorili smo detalje u vezi sa ovogodišnjim otkupom. Prošle godine smo imali veliki problem oko obezbjeđivanja otkupa i zahvalni smo Vladi i resornim ministarstvima što su sada brzo reagovali”, istakao je Vešović.

Otkup će i ove godine realizovati kompanije Gradina, Mesopromet i “Goranović”, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, trenutni tržišni višak jagnjadi je oko 15.000 grla. U prošloj godini je kroz ovaj program otkupljeno 10.406 jagnjadi, a godinu ranije 13.132.

“Posebnu ulogu u realizaciji ovog programa ima mesna industrija koja obezbjeđuje glavnu logistiku i IRF koji obezbjeđuje kredit u iznosu od dva miliona eura za finansiranje aktivnosti otkupa i urednu isplatu poljoprivrednih proizvođača”, navodi se u Informaciji o otkupu jagnjadi, koju je Vlada usvojila u četvrtak.

Osim od kompanija, jagnjad će se otkupljivati i od manjih proizvođača koji imaju identifikovana grla u bazi podataka Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Osim otkupa jagnjadi po povoljnim cijenama, Vešović kaže da je SPCG nedavno obezbijedio i pomoć penzionerima lošijeg materijalnog položaja.

Zahvaljujući Fondu PIO, najugroženijim penzionerima dodijeljeno je ukupno 300.000 eura pomoći, tačnije između 30 i 50 eura po osobi”, rekao je Vešović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

sto ce biti preprodaje…???

ana
Gost
ana

sramota. kupuju da se hrane na kredit

Send this to a friend