Ekonomija

CEDIS: Planske adaptacije za pouzdano napajanje

CEDIS

Objekti vremenom gube svoju funkcionalnost što, samo po sebi, zahtijeva intervencije na njima kako ne bi bilo ugroženo postrojenje, a time i sigurnost napajanja električnom energijom.

CEDIS svake godine izdvaja značajna sredstva za adaptaciju objekata. Time se bavi Služba podrške održavanju i mehanizacije, koja radi u okviru Sektora za održavanje u Operativnoj direkciji. Tu se vrše poslovi održavanja građevinskog dijela objekata svih trafostanica 35/10 kilovolti (kV) koje su u vlasništvu CEDIS-a. Adaptacije podrazumijevaju građevinske radove od početnih pripremnih, zidarskih, krovopokrivačkih, podopolagačkih, pa sve do molerskih, fasaderskih i bravarskih.

Proces adaptacije energetskog postrojenja je specifičan i znatno se razlikuje od izgradnje novog objekta. Da bi se krenulo u proces adaptacije energetskog objekta sa visokonaponskim postrojenjem, osnovno je obezbijediti uslove za bezbjedan rad.

Najčešće je potrebno potpuno isključiti energetski objekat tj. obezbijediti beznaponsko stanje, a onda to znači da se i dinamika poslova mora ubrzati kako bi korisnici što kraće bili bez električne energije. Stoga se u isto vrijeme obavlja više faza građevinskih radova.

“Nekada se isključuju samo djelovi postrojenja i tada izvođači radova moraju da rade pod posebnim uslovima jer im je ograničeno kretanje u objektu, a i oko njega. Ima objekata koji zahtijevaju urgentne intervencije. One su potrebne na objektima kojima je ugroženo funkcionisanje postrojenja. Najveći problem nastaje kada dođe do prodora vode sa krova, bravarije ili fasade u objekat. Tada je potrebna hitna sanacija građevinskih djelova objekta. Da bi spriječili ovakve situacije, njih preventivno adaptiramo po prioritetima. Trudimo se da odvojena sredstva iz budžeta uložimo na najbolji način i samim tim obezbijedimo sigurnije napajanje korisnika sa predmetnih trafostanica”, kazao je glavni inženjer za građevinske radove Borisav Femić.

CEDIS u kontinuitetu i planski ulaže u procese adaptacije objekata, kako bi oni dostigli nivo koji zadovoljava propise i standarde njihove namjene.

“U proteklom periodu radili smo zamjene dotrajalih krovova objekata, zamjene bravarije, sanacije fasada, kao i zamjena oštećenih ograda oko postrojenja. Pomenuo bih završene adaptacije trafostanica TS 35/10 kV Mačak, TS 35/10 kV Žabljak, TS 110/10 kV PG4, TS 35/10 kV Medanovići, TS 35/10 kV Buljarica, TS 35/0,4 kV Sotonići, TS 10/0,4 kV Baošići, TS 10/0,4 Zelenika i kV TS 35/10 kV Kosanica. Posebno bih izdvojio poslove koji su se odnosili na adaptaciju TS 110/10 kV Podgorica 4. U tom objektu su adaptacijom osposobljene funkcionalne prostorije za dva dispečerska centra Regiona 2. Takođe su renovirane ostale kancelarije, komandna sala trafostanice i time su znatno poboljšali uslovi za rad”, naglasio je Femić.

Početkom godine izvršena je adaptacija trafostanica 10/0,4 kV Pristan potok, Bregvije fekalije, Pristan potok (Nova), Velje oko i još šest trafostanica u Baru.

“U toku su radovi na adaptaciji hale u kojoj će biti smješten Centar za obuku radnika, na površini oko 400 kvadratnih metara. Tu radimo zamjenu krovnog pokrivača, bravarije, sanaciju fasade, mokrog čvora, zidova i podova u objektu. Ove godine je u planu da se urade i adaptacije trafostanica 35/10 kV Končar, TS 35/10 kV Manastir Morača, Podgorica 4, Podgorica 5, Ts 35/10 kV Ubli, TS 35/10 kV Herceg Novi, TS 35/10 kV Igalo i još objekata do utroška sredstava izdvojenih za adaptacije trafostanica”, zaključio je Femić.

Na kraju je naglašeno da je i ove godine plan da se izdvoje sredstava za održavanje gromobranskih instalacija na trafostanicama.

Spriječiti posljedice pražnjenja

U prošloj godini priveden je kraju još jedan bitan projekat iz domena održavanja i zaštite objekata, a to je rekonstrukcija gromobranskih instalacija.

“Taj projekat prati radove na adaptacijama trafostanica 35/10 kV. Gromobranskom instalacijom se prvenstveno štiti oprema koja je u trafostanici, a time se smanjuje opasnost od štetnih posljedica pražnjenja po okolinu. Budžetom za prošlu godinu sanirana su goromobranska uzemljenja na objektima: TS 35/10 kV Novi Obod, TS 35/10 kV Stari Obod, TS 35/10 kV Ponari, TS 35/10 kV Barutana, TS 35/10 kV Šćepanica, TS 35/10 kV Žabljak, TS 35/10 kV Bioče, TS 35/10 kV Unač, TS 35/10 kV Mačak i TS 35/0,4 kV Ćeklići”, kazala je šefica Službe za podršku održavanju i mehanizaciji Margita Miljanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovanka
Gost
Jovanka

A maknite mi Cedis, njihove price i oznake…Cus Cedis, bogumi ka da prave rakete za Mars da se ide, a ne deru ovo naroda malo sto ima u CG na foru struja, gubici, ovo-ono, ludilo, skuplje 6%, skuplje 7%, investicije, mreza, aooo. Maxe.

Send this to a friend