Ekonomija PODACI PORESKE UPRAVE O MAKSIMALNIM ZARADAMA NA KOJE SE PLAĆAJU DOPRINOSI

Platu veću od 4,3 hiljade eura primilo 349 građana

Ilustracija

Tokom prošle godine povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje izvršenje za 349 fizičkih lica, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave. Ta lica su u 2017. godini ostvarila godišnju bruto zaradu veću od 52.308, odnosno 4.359 eura mjesečno.

“Imajući u vidu da se doprinosi za obavezno socijalno osiguranje uplaćuju na iznos izvršenog obračuna zarade od strane poslodavca, odnosno isplatioca bez obzira da li taj iznos prelazi najvišu godišnju osnovicu za obračun doprinosa, to lica kojima su uplaćeni doprinosi iz osnovice koja prelazi iznos najviše godišnje osnovice za kalendarsku godinu imaju pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa”, kazali su iz PU.

Predstavnici PU su istakli da kada je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica, lična primanja oporeziva su po tom osnovu u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica bez obzira na visinu primanja.

“U skladu sa Pravilnikom o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, najviša godišnja osnovica za plaćanje doprinosa za 2017. godinu iznosila 52.308 eura, a za prošlu godinu 53.302 eura”, precizirali su predstavnici PU.

Oni su objasnili da je oblast obračuna doprinosa za obavezno socijalno osiguranje regulisana Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilnikom o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa.

“Zakon i pravilnik propisuju najvišu godišnju bruto osnovicu za obračun, a ne iznos mjesečnog primanja na koji se uplaćuju doprinosi za socijalno osiguranje, pri čemu se najviša osnovica za obračun usklađuje godišnje prema kretanju prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj kalendarskoj godini, a prema podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike”, objasnili su predstavnici PU.

Prema podacima Monstata, prosječna mjesečna bruto zarada na nivou prošle godine iznosila je 766 eura, odnosno na godišnjem nivou 9.192 eura. Dok je 2017. prosječna mjesečna bruto zarada bila 765 eura, odnosno na godišnjem nivou 9.180 eura. Minimalna zarada u Crnoj Gori je do 1. jula bila 193 eura, a sada je povećana na 222 eura. Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je u maju ove godine kazao da je 12 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori primalo minimalac od 193 eura, a još između 42 i 45 hiljada zaposlenih imalo je zaradu između 193 i 222 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VOJO
Gost
VOJO

OPET TRUBITE ISTU PRIČU….. Nije problem u ZARADAMA radnika nego su VELIKI DOPRINOSI pa poslodavac neće da uplaćuje veću zaradu…. NEKA SMANJE DOPRINOSE KAO U BIH ,Makedoniji, Bugarskoj pa će minimalna zarada biti ne 222€ nego 444€ … POJEDOŠE DRŽAVU POLICAJCI; PISARČIĆI i ostala adninistrativna služba… TU JE PROBLEM…

VOJO
Gost
VOJO

A NAROD je stado ovaca….

Aloalo
Gost
Aloalo

Trosili je zasto im najzalije bilo.

Stari
Gost
Stari

Da je bar zasluze ni po jada
Obicno ove plate imaju ovi sto rade u firme koje su u debeloj buli iz godine u godinu.
Za mnoge je odje bolje no u Americi jer tamo nebi zaradili ni za papar koji su strucnjaci.

Окле
Gost
Окле

Управо из горе приложене статистике види се збо чега је просјечна плата толика 766€. Црној Гори је потребно повећање минималца, по тој статисици смо далеко најгори, једноставно имамо велики број грађана који су на минималцу.

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Ja ponovo glasam za dps nama dudukljanima je mnogo dobro

Mare
Gost
Mare

Zasluzeno, vi samo o zastavama, Georgijevu .. .aoni sebi stanove na vas racun i palte o kojim mozete da sanjate. Kakav narod takva vlast ..

Pik
Gost
Pik

Mare reci Brečiču da se izjasni, puštu ti tu priču

Mislioc
Gost
Mislioc

Aj ne pomamljujte narod

Aldijana
Gost
Aldijana

Ne može direktor da prima platu ko radnik to je vazda tako bilo. Isto tako ne može neko sa fakultetom da prima istu platu ka neko sa srednjom školom. Isto tako je bilo i u Jugoslaviju i svuđe je tako po svijetu. Ja kao inzinjer neću da primam 500-600 kad mi desetine poslodavaca nudi 1100-1200e da predjem kod njih. Takođe… Više »

El patron
Gost
El patron

,,inžInjer,,

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

Aaaaa evo je klasicna predstavnica Montenegra i branitelj sistema, tamo ti u Gusinje bez mene

Vlad
Gost
Vlad

Bote, radnik prima minimalac 192 € a ove radnice po marketima što im kožu odraše cijelo ljeto po 20 sati dnevno, prime 250-300. S fakultetom ljudi primaju 400-500. Ti kao “inžinjer” bi bez partijske knjižice bio na birou, a sa knjižicom DPS-a bi normalno bilo da primaš 350. Kao bot eto veliš da primaš 1100. Tvoj šef, koji bi trebalo… Više »

KLM
Gost
KLM

I ja sam inzinjer masinstva oil mi reci dje to nude i kome to trebaju inzinjeri i ko daje tako visoke plate
Da i ja konkurisem mozda me i prime
Nijesam bez iskustva

Jasarko
Gost
Jasarko

cak ovi sto primaju ovu platu veliku su najcistiji..

Ptice umiru
Gost
Ptice umiru

Ja svercujem cigare …Neda mi muz da pusim. Sto cu…Mora se 🤣🤣🤣🤣🤣

Crnogor
Gost
Crnogor

Posto je tesko utvrditi broj zaposlenih, negdje pise 180.000 negdje 250.000+ (sve podaci za istu/proslu godinu), hajde da kazemo da je 200.000 realan broj. Od toga je skoro 60.000 gotovo na minimalcu (izmedju 193 i 222 eura)! Dodajte sad i da velika vecina prima do 300 ili 400 eur. Takodje imamo 200.000 penzionera koje bi ovi prvi trebalo da izdrzavaju.… Više »

(18)➕
Gost
(18)➕

Velika je razlika između toga koju sumu poslodavac uplaćuje na račun a kolika je stvarna plata.

Tutko
Gost
Tutko

Ne treba da se glasa uopste.

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

No sto, sjedite kuci hrabri narode i neka se nekolicina nasklapa, bitno je da iskazujemo nezadovoljstvo na portale, to ce nam pomoc

NHM
Gost
NHM

Komentari su pogrešno usmjereni na političare i direktore po partijskog liniji. Skoro niko od njih ne prima ovoliku platu, oni svoje bogatstvo stiču drugim malverzacijama, ne preko plate. Možda guverner cbcg spada u ovu kategoriju, neko iz Plantaža, možda Agencija za elektronske komunikacije. Funckije toga tipa.

Dule
Gost
Dule

Direktor moj, koji je inace nesposoban, osim tih malverzacija sa tenderima i davanje poslova svojim prijateljima, sam sebi placa autorska prava, dnevnice, razne projekte o kojima pojma nema i koji se nikad nisu doveli do kraja, zaposljavanje svojih iz mojkovca, ima platu

369
Gost
369

Reci nam ko je pa cemo ga mi prijaviti, kad ti ne smijes.

Dzo
Gost
Dzo

55 000 radnika prima minimalac ili tako nesto, tj. Gazde prijavile na tu platu…
Znaci manje novca u budzetu
Znaci gazde se bogate na njihovoj grbaci
Znaci 55 000 nesrecnih penzionera za koju godinu

Bokelj
Gost
Bokelj

A plate manje od 300 eura prima vise od 60% svih zaposlenih

malo slov
Gost
malo slov

Koliko je tvoje primanje, budi iskren?

Lagano
Gost
Lagano

Sirotinjo, ajmo da pjenimo u komentarima jer smo prevelike p da išta uradimo po ovom pitanju.

Zubizareta
Gost
Zubizareta

I svi su dobili po stan od 100 kvadrata i bespovratni kredit.

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

Sto bi pokojna baba rekla, da nije manitija ne bi nikad pametni zivjeli

Tramp
Gost
Tramp

Gospodo iz CDMa znate li koliko gradjanja ima da ne primaju 430 a ne 4300 i jace?Onda mi MONSTAT izadje sa prosjekom od ovakvih plata i dodjete do prosjeka 766 prosjecna plata,a realnost je potpuno drugacija.Jedino se od MONSTATA obestinila jedna analiza a to je da gradjani mogu da prezive dan sa 2 eura.

IvanKO
Gost
IvanKO

50 % prima od 250 do 300 eura

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

Kako ne moze, jedan leb i dvije pastete i punana kapa i svi srecni 😲

Dule
Gost
Dule

pune se direktori koji su dosli po partijskoj liniji svaki i politicari. Em plata em dnevnice em razni projekti em poslovi koje nabace prijeteljima i rodbini em krediti po povoljnim uslovima a da im je prosto da sto znaju no upropastise svaku instituciju i Crnu Goru

Popi
Gost
Popi

Odmah gledajte jos jedan stan da im se nađe…da zive bolje..sigurnim korakom…godine inace pocinju januarom

Mrgud
Gost
Mrgud

Sta imamo komentarisat . . Ko ima daj mu jos a ko nema ne daj mu nista .e jadni li smo .

boki
Gost
boki

Znači onaj ko ima ovoliku platu njemu na kraju godine se vrati još par hiljada uplaćenog poreza???? Ko ima, daj mu da ima još više???

samo jako
Gost
samo jako

tako je…pribaci bogarasu da ne zafali ni unucetu

samo jako
Gost
samo jako

koliko rade za ovakvu kintu….sramota

Tehno
Gost
Tehno

Realno su je zasluzili.

Knjiga
Gost
Knjiga

Neka objave medijan platu. Od svih plata koja je u sredini. Npr. ako imamo plate 200, 200, 250, 450 i 900 eura, medijan plata je 250 a prosjecna je 400.

Bokelj
Gost
Bokelj

Medijan plata je cifra , npr . 400 eura , od koje tacno polovina gradjana ima vece a tacno polovina manje plate. Kad bi to objavili (a ne smiju) prosjecna plata bi bila 350 eura. Inace tako se racunaju plate po Zapadu.

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Nedavno procitah
ANKETA U PODGOTICI ..PITAJU PROLAZNIKA
” CIME PUTUJETE DO POSLA””
prolazinik PA METROOM
“PA DAL IMA METROA U PG”””
prolaznik
“”””
PA ZAR IMA POSLA U PODGORICI””””

Toliko o zaplijeni 😉

vox
Gost
vox

Vratite im, malo imaju.

Pitch Black @
Gost
Pitch Black @

Ovi i ministri (i opozicija krasna) vade nam prosek.

Zeko
Gost
Zeko

Ajde bote, zapelo ti je oko za 40 poslanika opozicije, a za 40.000 raznih uhljeba DPS-ovcovskih što su se namjestili po raznim službama, ne sjekiraš se. Evo maći ćemo i to malo poslanika opozicije, pa da imate vlast 100% i da budete srećni i zadovoljni. Samo nam se nemojte sjekirati, mila naša DRPS-BS družino, vidite ako je ostao neki uhljeb… Više »

Dule
Gost
Dule

Zeko ne znam jesi li svjestan da opozicija i vlast rade zajedno, samo se dopunjuju

Send this to a friend