Ekonomija

Počela isplata zarada bivšim radnicima Vunka

Isplata zaostalih zarada bivšim radnicima nekadašnjeg vunarskog kombinata Vunko u Bijelom Polju, kojima se ukupno duguje oko 976.000 eura, počela je juče.

Predstavnik radnika Desimir Minić kazao je Dnevnim novinama da je, nakon rješenja Apelacionog suda kojim su odbijeni prigovori u vezi prodaje Vunka, stečajni sudija izdao nalog za isplatu zaostalih zarada.

“Uprkos svemu što ih je zadesilo, radnici su zadovoljni. Njihova potraživanja se kreću u rasponu od 500 do 9.000 eura”, rekao je Minić.

Radnici, kako je istakao, ne odustaju i od ostalih zahtjeva, a prioritet im je isplata otpremnina.

“To podrazumijeva isplatu po godini staža. Drugi zahtjev je da se Ministarstvo finansija i Vlada ne odreknu potraživanja u korist akcionara, već da se u korist radnika zatečenih u stečaju 2008. godine, radi namirenja otpremnina”, naveo je Minić, dodajući da su tražili od stečajnog upravnika da napravi listu namirenja povjerilaca po klasama na osnovu koje bi imali uvid u raspodijelu sredstva od prodaje firme.

Stečajni upravnik Radojica Grba prošle sedmice je kazao Dnevnim novinama da su radnici prioritetni povjerioci i podsjetio da je imovina Vunka prodata krajem juna za 2,22 miliona eura konzorcijumu Dulović-Bravera.

“Potraživanja 330 radnika iznose oko 976.000 eura na ime neto zarada prije stečaja, od 2002. do 2008. godine”, rekao je Grba, dodajući da su ta potraživanja ocijenjena kao nesporna tokom stečajnog postupka.

Send this to a friend