Ekonomija

Podgorica dobija prvu solarnu elektranu

Ukoliko odbornici u gradskom parlamentu usvoje Odluku o donošenju lokalne studije lokacije “Velje brdo – solarna elektrana”, Podgorica će u budućnosti dobiti prvi solarnu elektranu, javlja portal RTCG.

Naime, odluku o izradi Lokalne studije lokacije (LSL) “Velje brdo-solarna elektrana” donio je gradonačelnik Podgorice u aprilu 2016. godine. Površina zahvata oko 69 hektara u zahvatu katastarske opštine Velje brdo, a predviđenoo je 152.000 solarnih modula.

“Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je objekti elektroenergetske infrastrukture – lokacija za solarne elektrane”, navodi se u dokumentu koji je dostavljen Skupštini Glavnog grada.

U dokumentu se navodi da se područje obuhvaćeno Lokalnom studijom lokacije u PUP-u Podgorica nalazi u namjeni – šumske površine.

“Analizom planirane namjene površina u zoni zahvata predmetne LSL i postojećih i planiranih namjena u kontaktnim zonama konstatovano je da je buduća namjena ovog prostora u funkciji svih namjena sa zonama u okruženju. Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je objekti elektroenergetske infrastrukture (lokacija za solarne elektrane). Ukupan prostor, zahvaćen ovom LSL-om, obuhvata jednu urbanističku parcelu”, navodi se u dokumentu.

Prema pravilniku o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, u objekte elektroenergetske infrastrukture spadaju objekti za proizvodnju elekteične energije, solarne i vjetroelektrane, trafostanice svih nivoa transformacije, nadzemni i podzemni dalekovodi i niskonaponska mreža.

“Solarna elektrana proizvodi električnu energiju fotonaponskim kolektorima. Fotonaponski kolektori pretvaraju sunčevo zračenje u električnu energiju. Paneli su montirani na metalnu konstrukciju koja obezbeđuje odgovarajući nagib. Solarni paneli se postavljaju po grupama u pravilnim razmacima, po pravcu istok-zapad i orjentišu prema jugu. Predviđeno je ukupno 151.844 solarnih modula”, stoji u prijedlogu odluke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vaše ime
Gost
Vaše ime

Duša me boli kad vidim ove nove zgradurine bez ijednog panela, građene kao što se u razvijenom svijetu gradilo prije 50 godina…kako smo glupi i slijepi kod očiju, kao da ne vidimo dokle je nauka otišla i kako je lako dobiti energiju od sunca i šta se radi u svijetu, kao da ne postoji internet….Njemačka zadovoljava već sada iz solarnih… Više »

nebitno
Gost
nebitno

ovo ne treba da bivaju lokalni projekti

Opa
Gost
Opa

Nijesam siguran da je velje brdo dobar izbor lokacije, to moze biti sledeci beverli hils ili kakarcika gora2, a sad to nema sanse kad stave toliko solarnih panela…
Ima brda koja nijesu toliko blizu uzem gradskom jezgu, bez zezanja, podgorica bas i nema mnogo mjesta da se siri, a solarni paneli se prave da traju 20godina…

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Slažem se, zaista, Velje brdo može biti na mnogo boljih načina iskorišćeno za razvoj grada. Kod ovoliko golih brda oko nas, zauzimati toliki prostor u neposrednoj blizini grada je vrlo diskutabilno. Pitanje je i da li će ti paneli generisati refleksijom dodatne količine toplote i kako će to uticati na klimu grada, 152 000 panela je ogromna brojka…odavno već u… Više »

Mili
Gost
Mili

U BiH već godinama naplaćuju porez za gradnju takvih i sličnih izvora energije, ali njih nema ni na vidiku. Nikako da sakupe.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Bar se radi o ekološki čistoj proizvodnji…Koliko stabala stane na 69 hektara?

Mark
Gost
Mark

Imali smo medju prvima u evropi fabriku solarmih panela.Za neupucene i zaboravne to je bio Elastik.Dok nije dosao DPS na vlast i pozatvarao fabrike.I sad oni isti pametuju sa solarnim elektranama.Da uvozimo solarne panele i placamo drugima.Veoma pametno !Do sad je CG mogla biti sva pokrivena solarnim panelima,svako domacinstvo,sto bi smanjilo uvoz struje i ustedu u kucnom budzetu.Naknadna pamet…

vesko
Gost
vesko

ma kakav elastik i solarni paneli bolje je sto su na mjestu nekadasnje fabrike sada magacini

Mark
Gost
Mark

Vidi se da imas istu pamet kao DPS.Glasaj ti njih i nek ti je bog u pamet !

freeman
Gost
freeman

Meni se cini da je Elastik proizvodio panele za zagrijavanje vode. Valjda I solarna elektrana radi na slicnom principu, zagrijavanja vode u paru koja pokrece turbinu. Meni ovo lici na fsrmu fotonaponskih panela vise nego na elektranu.

Maestor
Gost
Maestor

I elektrane koje rade na principu fotonaponskog efekta i one kojima paneli sluze za zagrijavanje vode, oba tipa spadaju u solarne elektrane

vesko
Gost
vesko

Ovo o cemu se pise u tekstu nije solarna elektrana.

Maestor
Gost
Maestor

Nego Veseline?

Opa
Gost
Opa

Ima razlicitih solarnih elektrana ova je bazirana na PV panelima a ne na solarnim koncentratorima koje se jos zovu u termo solarne elektrane

Animus
Gost
Animus

Da nece Milov mali biti suvlasnik? Ipak je to “skupa” investicija da bi drzava sama investirala za sebe i narod, pa ce trebat “kapitalni” investitori, kao i za vetrenjace.

Vesna
Gost
Vesna

Pun pogodak.Solarne elektrane prava stvar.Samo tako

Cepurini
Gost
Cepurini

Nama će natovariti na račune za struju troškove za izgradnju, a profit će otići u nečiji (privatni) džep. Zna se čiji!

Nixon
Gost
Nixon

Један од.ријетких паметних предлога. Јес да ће се неко уградит дебело…

Lacky
Gost
Lacky

Podgorica već ima prvu solarnu elektranu tako da ako odbornici usvoje pomenuti plan to će biti druga solarna elektrana.
Da znate prva solarna elektrana u PG je na parkingu eko zgrada UN između moskovskog mosta i Milenijuma.

Opa
Gost
Opa

Tako je.

Hasan
Gost
Hasan

Naravno sve u saradnji sa BB SOLAR ….. Treba Blažo malo da se opari.

Send this to a friend