Ekonomija U TURISTIČKOJ ORGANIZACIJI ZADOVOLJNI POSJETOM

Podgorica je sve privlačnija turistima

Podgorica

Za prvih šest mjeseci Podgoricu je posjetilo više od 75.000 turista, a ostvareno je oko 130.000 noćenja, što je oko 15 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine, kazali su za Pobjedu iz Turističke organizacije Podgorice. Oni očekuju da rezultati za jul i avgust budu nastavak trenda rasta posjete.

Prema podacima Monstata, u junu ove godine naš glavni grad posjetilo je 18.653 turista (8,83 odsto više u odnosu na isti period prošle godine), dok je ostvareno 31.273 noćenja, odnosno 17,37 procenata više u odnosu na uporedni period.

PONUDA

Iz Turističke organizacije ističu da evidentan rast broja noćenja govori u prilog tome da se turisti sve duže zadržavaju u našem gradu, te da Podgorica postaje sve sadržajnija turistička destinacija.

“Zadovoljstvo je istaći da Podgorica postaje dopadljiv i u turističkom smislu, kao glavni grad države kojoj je turizam glavna ekonomska snaga i strateško opredjeljenje. Ona se posmatra sa aspekta glavnog grada koji nema izraženu sezonalnost, koji je dinamičan tokom čitave godine, otvoren za sve posjetioce u duhu crnogorske tradicionalne dobrodošlice i gostoljubivosti. Svakako da je njegova profilacija MICE (kongresni turizam) destinacija, a dominantan profil posjetilaca su upravo biznis turisti, po čemu Podgorica sve više postaje prepoznatljiva”, navode iz Turističke organizacije.

Statusom članstva u ,,ECM/ European cities marketing”, dodaju oni, Podgorica se našla u društvu evropskih glavnih gradova i poznatih turističkih regija, što umnogome doprinosi njenom imidžu i dodatnoj promociji Crne Gore. Iz TOP-a iskazuju zadovoljstvo ostvarenim turističkom progresom u glavnom gradu u posljednih nekoliko godina, što je uslovio niz faktora razvoja, među njima i razvoj turističkog proizvoda Podgorice.

“Svi segmenti u lancu vrijednosti i ponude u glavnom gradu sve više imaju sinergetski karakter, teži se i oblikovanju novih sadržaja turističke ponude, shodno zahtjevima turista, njihovim ukusima i trendovima turističkog tržišta”, poručuju iz Turističke organizacije.

MANIFESTACIJE

Podgorica iz godine u godinu, naglašavaju iz TOP-a, privlači sve veću pažnju i tokom ljetnjih mjeseci, uprkos visokim temperaturama, upravo zbog brojnih sadržaja i manifestacija u tom periodu.

“Tu se svakako izdvaja Podgoričko kulturno ljeto, koje programski sadrži segmente muzike, pozorišta, filma, književnosti, likovne umjetnosti. Sve do 21. septembra, u okviru ove manifestacije, sugrađani i posjetioci naseg glavnog grada će biti u prilici da uživaju u brojnim predstavama, izložbama, promocijama knjiga, koncertima. Ono što takođe obilježava ljeto u glavnom gradu je manifestacija ,,Ajmo na Moraču“, koja se organizuje već petu godinu. S ciljem dodatne promocije i afirmacije Morače, ali i njenih potencijala za razvoj selektivnih oblika turizma i brojnih sportova, u četvrtak, 29. avgusta, organizovaćemo i Revijalnu kajak regatu Podgorica 2019, koja će okupiti veliki broj ljubitelja ovog sporta iz Crne Gore i zemalja regiona”, istakli su iz Turističke organizacije.

Potreban kongresno-sajamski centar

Iz Turističke organizacije kažu da je potreban inovativni i kreativni pristup u osmišljavanju organizovanih programa posjeta, kako za individualce tako i za grupe. Podgorica, ističu oni, ima šansu u kreiranju dodatne vrijednosti ponude, kada su u pitanju incentive/podsticajni programi u formi izleta i upoznavanja zanimljivosti i atrakcija grada, kroz autentičan doživljaj lokalne kulture, tradicije i gastro i vinske ponude.

“U pravcu razvoja grada kao MICE, odnosno kongresne destinacije, potreban je kongresni centar za održavanje sajmova i događaja, a koji bi ujedno bio podsticaj razvoju poslovnog turizma. Kroz inoviranje postojeće ponude i kreiranje razloga za dolazak gostiju, podizanjem kvaliteta ponude, jačanjem saradnje sa turističkom privredom, doprinijeće se pozicioniranju glavnog grada kao još atraktivnije turističke destinacije”, smatraju u TO Podgorice.

Skadarsko jezero omiljena destinacija

U Turističkoj organizaciji izdvajaju NP Skadarsko jezero kao destinaciju koja je najprivlačnija turistima.

“Posjetioci žele da uživaju i u brojnim sadržajima na tom lokalitetu, poput pješačenja, posmatranja ptica, krstarenja jezerom i drugim”, navode iz TO Podgorice.

Turistički atraktivna mjesta su i vinograd Plantaža, najveći u Evropi, vinski podrum Šipčanik, te arheološki lokaliteti Medun i Duklja.

– Pored interesovanja za eko i vinski turizam, postoji veliko interesovanje za vjerski turizam, a posebnu pažnju turistima 1 privlače lokaliteti u zaleđu grada, te forme aktivnog odmora, poput prve panoramske rute „Krug oko Korita” sa Bukumirskim i Rikavačkim jezerom i pješačko-planinarske staze „Gorica Malo brdo Duklja”. Turisti takođe žele da osjete i duh grada, posjećuju Staru varoš, Dvorac Petrovića, muzeje i galerije dodaju iz Turističke organizacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Kad nisam raspolozen ja samo svratim na cdm procitam vijesti i odmah se oraspolozim..vi se najbolji portal pa i kad lazete..nego nam ne javiste kako bi ispred delte danas..koliko je bilo praznih mjesta🤣🤣🤣

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

I Černobil je sve privlačniji turistima.

Ponos grada
Gost
Ponos grada

Mogli bi parkove osavremeniti, napraviti asvaltne staze u Njegoševom parku, ubaciti neke male štandove sa suvenirima i sladoledima, tako je barem u svim normalnim gradovima bez kod nas. Njegošev park je bez ljudi, a nalazi se u strogom centru grada. Ispod njega je plaža Galeb koja je prazna zbog toga što je objekat uzurpirao Furundzić iz Bijeloga Polja. To niđe… Više »

offshop
Gost
offshop

Da malo sumirano: Skadarsko jezero pripada Zeti, Plantaze pripadaju Tuzima i Zeti. Sipcanik pripada Tuzima. Medun za sada pripada pripada PG. Na zalost Rikavacko jezero mislim da pripada Tuzima. Bukomirsko naravno PG. Sta je ostalo od stare varosi bez sahat kula unutra sve nove kuce i novi bedemi? Ono sto ima sada PG da ponudi je ribarevine, beran selo pored… Više »

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Podgorica je jako interesantna turistima na + 45 stepeni. Svi se čude kako iko ostane živ na žaropeku.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Zahladilo je. Nego ne znaš ti to, jer nisi iz PG. 45C nije bilo u istoriji PG. Atina je treći najposjećeniji grad Evrope, a ima rekord 48C. Ne radi se o temperaturi.

Pomorac
Gost
Pomorac

Turisti koji dodju u Kotor pozele da vide i Podgoricu pa se vrate bez ikakavih lijepih utisaka

joko
Gost
joko

Znamo mi da je privlacna turistima i bez saopstenja YO.I to narocito ovima sa sjevera CG.Kad dodju nikako doma da se vrate ,no i svu rodbinu dovedu.

Sogo M
Gost
Sogo M

Reklo bi se da su interesantne kucke planine i malo skadarsko jezero, sama varos je turistima potpuno nezanimljiva !!!

Send this to a friend