Ekonomija

Politički ključ: I pored bolje rangiranih kanadidata, Folić najvjerovatnije direktor Zavoda za zapošljavanje

Vesna Vujošević i Goran Folić

Na sjutrašnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, za direktora Zavoda biće najvjerovatnije izabran dosadašnji vršilac dužnosti u toj instituciji, profesor fizičkog vaspitanja iz redova Demokrata, Goran Folić, koji je trećerangirani na listi Uprave za kadrove koja je dostavljena Upravnom odboru Zavoda, saznaje CdM.

Naime, 31. marta je u Upravi za kadrove održana provjera kompetencija, znanja i sposobnosti po raspisanom konkursu za izbor direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na koji se prijavilo 10 kandidata, i to: Goran Bubanja, Aleksandra Mugoša, David Perčobić, Enesa Rastoder, Vera Medojević, Rajka Radonjić, Svetlana Krgović, Goran Folić, Dragan Marović i Mirza Medunjanin.

Uprava za kadrove donijela je rješenje o sastavu Komisije za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti. Za članove Komisije imenovani su: Vasilije Kostić istaknuti stručnjak u odgovarajućoj oblasti rada sa liste istaknutih stručnjaka, Jovana Nišavić direktorica Uprave za kadrove – starješina organa za upravljanje kadrovima i Hadži Vesna Vujošević, predsjednica Upravnog odbora Zavoda.

Članom 58 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (Službeni list CG, br.2/2018, br.34/2019 i 8/2021) propisano je da provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata vrši komisija koju obrazuje organ za upravaljanje kadrovima i čine je starješina organa za upravljanje kadrovima, istaknuti stručnjak u odgovarajućoj oblasti rada sa liste istaknutih stručnjaka i lice iz kategorije visoko rukovodnog kadra iz resornog ministarstva.

Imenovana članica Komisije, Hadži Vesna Vujošević, koja obavlja funkciju predsjednice Upravnog odbora Zavoda, stalno je zaposlena u Zavodu na radnom mjestu samostalne savjetnice I.

Mjesto predsjednika Upravnog odbora Zavoda nije profesionalna funkcija, pa samim tim ne pripada kategoriji visoko rukovodnog kadra. Takođe, radno mjesto samostalnog savjetnika I na koji je imenovana raspoređena ne pripada kategoriji visoko rukovodnog kadra, već pripada kategoriji ekspertskog kadra.

Prema saznanjima CdM-a, većina učesnika konkursa uložila je prigoovr na sastav Komisije, neposredno prije provjere kompetencija, znanja i kompetencija i tražili izuzeće članice Komisije Hadži Vesne Vujošević, navodeći u prigovoru navedene činjenice.

Uprava za kadrove nije odlučivala po prigovoru, uz konstataciju da će o tome odlučiti i da se provjera kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata mora održati.

Uprava za kadrove utvrdila je listu četiri najbolje rangirana kandidata i dostavila je Upravnom odoru Zavoda za zapošljavanje. Prvorangiranini je David Perčobić (42,33 boda), drugoplasirani Goran Bubanja (40,67), dok treće mjesto dijele kandidati Svetlana Krgović (38) i Goran Folić (38). Perčobić, Bubanja i Krgović su bivši pomoćnici direktora ZZZCG, od čega Bubanja i Krgović izuzetni poznavaoci tržišta rada, sa po 20 godina rada u Zavodu.

Posebno je intrigantno što niko od kandidata na bilo koji način nije obaviješten, ni telefonskim pozivom, ni dopisom niti objavom na sajtu UZK o rezultatima.

Ovo, kako kažu izvori CdM-a, budi sumnju da UO Zavoda želi da mimo pravnih i zakonskih normi, prvorangirane kandidate onemogući da dođu na čelo Zavoda, i po svaku cijenu, a po političkom ključu, a ne po osnovu kompetencija, izabere trećerangiranog Folića za direktora ZZZCG.

Kako tvrde izvori CdM-a, od imenovanja Upravnog odbora Zavoda, predsjednica Hadži Vesna Vujošević, kao zaposlena u Zavodu učestovala je u radu Komisije za izradu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, neformalno raspoređivala zaposlene unutar Zavoda, o čemu postoje svjedoci, pa čak i pisani tragovi, učestvovala u formiranju više radnih tijela Zavoda, konstantno izlazila iz okvira svojih nadležnosti predsjednice Upravnog odbora, faktički rukovodila ovom institucijom na dnevnom nivou, iako je dužna da svoju funkciju obavlja isključivo na sjednicama Upravnog odbora.

Prema tvrdnjama izvora CdM-a, sve ovo navodi na zaključak da imenovana nije obavljala svoje redovne radne zadatke kao samostalna savjetnica I.

Sve navedene aktivnosti i radnje imenovane ukazuju na mogućnost zloupotrebe funkcije predsjednika Upravnog odbora Zavoda, s obzirom da je članom 48 Zakona o držanim službenicima i namještenicima propisano kako se donosi odluka o izboru kandidata.

U konkretnom slučaju, Upravni odbor Zavoda obavlja razgovor sa svim kandidatima sa liste za izbor kandidata, vrši izbor kandidata, a dužan je da u odluci o izboru kandidata navede razloge za izbor kandidata.

Imajući u vidu sve okolnosti koje su vezane za proces izbora direktora Zavoda, a posebno da je imenovani član Komisije, Hadži Vesna Vujošević, u očiglednom konfliktu interesa, a prema tvrdnjama izvora CdM-s, direktno naklonjena kandidatu Goranu Foliću, a što se može vidjeti iz ocjene radova kandidata, postoji osnovana sumnja da će na sjednici Upravnog odbora izvršiti određeni pritisak na ostale članove Upravnog odbora, a što će za posledicu imati izbor za direktora Zavoda kandidata Gorana Folića, koji na provjeri kompetencija, znanja i sposobnosti dijeli treće mjesto sa još jednim kandidatom.

Ovakva odluka bi bila u suprotnosti sa pravnim propisima koji uređuju ovu oblast i predstavlja svojevrstan čin zloupotrebe funkcija u državnoj upravi.

Prema saznanjima CdM-a, donošenje bilo kakve odluke koja je u suprotnosti sa pravnim propisima, imalo bi za posljedicu pokretanje sporova pred nadležnim sudovima, što bi moglo da naruši ugled institucije Zavoda, kao i institucije Uprave za kadrove i Ministarstva ekonomskog razvoja.

Pitanja dijela zaposlenih za Vujošević i Folića

Dio zaposlenih ZZZCG obratio se CdM-u, nezadovoljni zbog postupaka rukovodstva. Imaju nekoliko važnih pitanja rukovodstvo ZZZCG.

Pitanja zaposlenih za Vesnu Hadži Vujošević predsjednicu UO i VD direktora ZZZCG Gorana Folića:

1. Koliko je od sredstava predviđenim budžetom Zavoda za zapošljavanje CG za 2021. godinu planiranim za mjere aktivne politike zapošljavanja ostalo neiskorišćeno i “vraćeno” u Centralni budžet, uprkos rekordnoj stopi nezaposlenosti. Da li ste na taj način uskratili zapošljavanje nezaposlenim licima?

2. Zašto ste realizaciju programa “Podsticaji za sezonsko zapošljavanje” koji je namijenjen poslodavcima koji pružaju usluge smještaja i ishrane započeli u tek u septembru 2021. godine tj. nakon završetka glavne turističke sezone.? Da li ste na taj način uskratili sezonsko zapošljavanje nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje?

3. Kako je moguće da su u 2021. godini uprkos obezbjeđivanju dodatnih financijskih sredstava za Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, subvencije za poslodavce koji zapošljavaju ova lica kasnile više od pola godine. Kašnjenje isplate subvencija ugrozilo je održivost radnih mjesta za lica sa invaliditetom. Negativan je primjer štrajka glađu poslodavca iz Mojkovca. Da li selektivno isplaćujete ove subvencije i vršite diskriminaciju poslodavaca, a samim ti i lica sa invaliditetom?

4. Zašto ste uvažena gospodo, jednostrano raskinuli ugovor o komisionom poslu sa jednom bankom za kredite iz programa samozapošljavanja koja je vršila naplatu i realizaciju dodijeljenih kredita iz prethodnog perioda? Kako mislite da naplatite ove kredite u visini od cca.2.500.000 eura koji su u porfoliu te banke?

5. Program “Stop sivoj ekonomiji” koji je realizovan zadnjih devet godina i dao odlične rezultate u 2021. godini je suspendovan i zaustavljen vašom odlukom. Zasto je to urađeno i da li na taj način podstičete sivu ekonomiju na tržištu rada Crne Gore?

6. Gospodine Foliću, na osnovu koje odluke i ko je potpisao, koristite službeni stan na Zabjelu koji je bio pod sporom u prethodnom periodu. Koliko je uloženo sredstava za adaptaciju predmetnog stana od strane Zavoda i da li je proces adaptacije prošao Institut javnih nabavki?

7. Poštovana gospodo, koliko ste novca potrošili na reprezentaciju od stupanja na funkcije, a posebno u ugostiteljskim objektima “Ivangrad” u Budvi i Stefanu u Podgorici?

8. Gospodine Foliću, da li je tačno da ste sami sebi potpisali varijabilu u decembru 2021. godinu i koji su to vanredni rezultati koji su vas preporučili za istu?

9. Gospodo Vujošević i Folić, da li je tačno da svakodnevno vršite pritisak na načelnike područnih jedinica rada Zavoda da na nezakonit način smanjuju stopu nezaposlenosti kako bi ostvarili manju stopu registrovane nezaposlenosti na nivou Crne Gore?

10. Kako ste sanirali štetu na službenom vozilu marke “Opel Moka” , 2019. godište koje je kasko osigurano, a koji koristi načelnica Zavoda u Beranama? Zašto opravka nije vršena u ovlašćenom servisu nego kod privatnika koji nema licencu za Opelova vozila i koliko je plaćena popravka istog?

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

Grabe demokrate 😆 prije nove vlade da sto vise zaposle

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Neljubaznije ekipe od ovih u Zavodu za zaposljavanje nijesam u zivotu vidio. Ne samo da ih nema na radnim mjestima, no i kad ih uhvatis pitaju te onako drsko: ” Sto si dosao?”. Pa nijesam sigurno da vas vidim no da trazim posao ili zbog zdravstvenog osiguranja. A da, ima li ikoga da se zaposlio preko Zavoda?

Oligrah
Gost
Oligrah

Folic ne da svetinju ni u 2022

Seka V.
Gost
Seka V.

Kakvo je zastiđe Vesna Hadzi unisti Zavod sa svojim neznanjem. Kazu da u Zavodu drugarice nema koja bi sa njom kafu popila

Ivan ivan
Gost
Ivan ivan

Nije joj onda mane ni da je DPS kadar Takve su i njihove rukivoditeljke bile,ni s kim normalno ni kulturno

Joanikije
Gost
Joanikije

Okle su Folici da mi je znat za to bratstvo jos nisam cuo u CG.

Send this to a friend