Ekonomija

Porasli troškovi rada u EU

ilustracija

Troškovi rada u Evropskoj uniji (EU) blago su ubrzali u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pokazuje izvještaj evropskog statističkog ureda, Eurostata.

Na nivou EU kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,7 odsto, procijenili su u Eurostatu. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani su 2,4 odsto, prenosi SEEbiz.

Snažniji rast troškova rada na početku ove godine rezultat je najprije znatno snažnijeg povećanja troškova doprinosa, 2,9 odsto, u porećenju7 sa njihovim povećanjem od 1,9 odsto na kraju prošle godine.

Ubrzao je i rast troškova plata, na 2,7 odsto, u odnosu na 2,4-odsto na kraju prošle godine.

Među pojedinim sektorima najviše su u EU u prvom tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u građevinskom sektoru, 3,6 odsto. Slijedi industrija s 3,1 odsto i uslužni sektor s 2,9 odsto.

Eurozona je na početku godine zabilježila znatno brži rast troškova rada po satu na godišnjem nivou, dva odsto. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca uvećani su 1,4 odsto.

Brži rast je rezultat znatno snažnijeg povećanja troškova doprinosa na početku ove godine, 2,6 odsto, u odnosu na njihov 0,8-postotni rast na kraju prošle godine.

Troškovi plata porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,8 odsto, nakon 1,6-odstotnog povećanja u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca.

I u eurozoni je građevinski sektor prednjačio najizrazitijim povećanjem ukupnih troškova rada, 2,5 odsto. U industriji i uslužnom sektoru porasli su po dva odsto.

Među zemljama EU najveći je skok troškova rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca bilježila Rumunija, 12,7 odsto na godišnjem niovu.

Slijede Letonija i Mađarska s povećanjem troškova rada 11,2 odnosno 10,3 odsto.

Pad troškova rada po satu zabilježila je na početku ove godine samo Portugalija, 1,5 odsto.

2 Komentara na "Porasli troškovi rada u EU"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend