Ekonomija DIREKTOR PORESKE UPRAVE MIOMIR M. MUGOŠA

Poreski dug smanjen na 397,4 miliona eura

Miomir M. Mugoša

Prema analizi izvršenoj na kraju 2018. godine, ukupni dospjeli poreski dug iznosio je 397,4 miliona eura, što predstavlja smanjenje za preko 190 miliona eura u protekle tri godine, izjavio je za Dan direkor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

“Kada je u pitanju struktura dospjelog poreskog duga, najveći dio dospjelih neizmirenih obaveza odnosi se na obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, i to više od 40 procenata. Međutim, važno je pomenuti da je po ovom osnovu u protekloj godini dana zabilježeno značajno smanjenje dospjelog poreskog duga, što ukazuje da napori Poreske uprave i ostalih službi da se unaprijedi poreska disciplina na tržištu ra da postepeno daju rezultate. Imajući u vidu da se preko 200 miliona eura duga odnosi na poreske obveznike koji se prema kriterijumima Ministarstva finansija smatraju aktivnim, to Poreska uprava ulaže maksimalne napore da od istih naplati najveći dio poreskih potraživanja. S druge strane, jedan značajan dio poreskog duga pripada poreskim obveznicima koji čak i više desetina godina ne obavljaju djelatnost i ne stiču nikakve prihode, te mogućnost naplate potraživanja od ove kategorije gotovo da ne postoji”, rekao je Mugoša.

Koliko ste zahtjeva za uvođenje stečaja podnijeli ove godine i koliko je stečajeva uvedeno nakon vaših zahtjeva?

Mugoša: Posmatrajući period od početka 2019. godine, kada je Poreska uprava intenzivirala aktivnost predlaganja stečajnog postupka kod poreskih obveznika kod kojih su ukinuta rješenja o reprogramu ili kod kojih već duže vremena nije bilo moguće naplatiti poreski dug, Privrednom sudu podnijeto je ukupno 560 predloga, s ukupnim dugom u iznosu od 46,4 miliona eura.

Među poreskim obveznicima za koje je predloženo otvaranje stečajnog postupka nalazi se 461 poreski obveznik kojem su prethodno ukinuta rješenja o reprogramu poreskog potraživanja, čiji ukupni poreski dug iznosi 25,95 miliona, kao 99 poreskih obveznika koji nijesu bili u reprogramu, a kod kojih ostalim mjerama nije bilo moguće naplatiti poreski dug u iznosu od 20,44 miliona. Odlučni smo da stečajni postupak predložimo kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprogama, a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate nijesu dale efekat.

Koliko ste u ovoj godini raskinuli ugovora o reprogramu?

Mugoša: Primjenom Zakona o reprogramu poreskog potraživanja Poreska uprava do sada je prihodovala 53,8 miliona zaostalog poreskog duga, pri čemu se 42,8 miliona odnosi na uplate pravnih lica, 7,23 miliona na up late fizičkih lica, a 3,75 miliona na uplate javnih preduzeća s nivoa lokalne samouprave. U ovom trenutku stopa naplate reprogramirnih obaveza iznosi 72,77 odsto.

Od početka 2019. godine Poreska uprava sprovodi upravni postupak vezan za ukidanje 889 rješenja o reprogramu, i to za 595 fizičkih i 294 pravna l ica, a ukupna dospjela, a nenamirena potraživanja istih iznose oko 28,6 miliona eura.

Stečaju MA je krajnja mjera

Na koji način će Poreska uprava naplatiti 21 milion eura poreskog duga Montenegro Airlinesa? Postoji li mogućnost da PU ne naplati taj dug u slučaju uvođenja stečaja u tu kompaniju?

Mugoša: Prije svega, moram naglasiti da je poreski obveznik Montenegro Airlines (MA), tokom cjelokupnog perioda u kojem je akumuliran poreski dug, vršio plaćanja dospjelih poreskih obaveza u granicama mogućnosti zbog poteškoća u poslovanju, te da je u periodu od 2012. do 2018. godine Poreska uprava od kompanije naplatila iznos od oko 10 miliona eura, kao i da isti od 2018. godine redovno uplaćuje tekuće obaveze. Imajući u vidu navedeno, kao i podatke o rastu broja putnika i prihodima ovog obveznika koji ukazuju da on ina određeni finansijski potencijal, smatram da je u interesu cjelokupne države i našeg društva da se razmotri mogućnost obezbjeđenja opstanka kompanije, zbog čega će pitanje poreskog duga MA, kao preduzeća koje je u većinskom vlasništvu države, biti riješeno na nivou Ministarstva finansija i Vlade u najskorijem periodu.

Od rješenja koje se očekuje od Vlade zavisiće dalje mjere Poreske uprave prema ovom poreskem obvezniku, a eventualni stečaj, kao i kod svih drugih obveznika, predstavljao bi nepopularnu i krajnju mjeru, posebno imajući u vidu da bi u slučaju pitanja naplate poreskog potraživanja to zavisilo od brojnih faktora, kao što su obim stečajne mase, broj drugih povjerilaca i iznos potraživanja koji se nalaze u priiarnim naplatnim redovina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kako
Gost
Kako

Zalosno kad se sve svodi na ova tri mjeseca da se ne sto zaradi i izdaje iz dugova. Od kusura izdrzis do nove godine pa jopet u minus.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovaj ima dvije kuće a dobio je 40 000 stambenog kredita

Ida
Gost
Ida

Tih 40 000 je uzeo iz patriotskih razloga. Da neko ne pomisli da nije patriota. Od patriotizma su mu se prosto grudi napele. Kad je ovako poslušan, zaslužio je 80 000

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Zasto ne pisete o stanovima direktor ASK-a dobio stan koji nije prijavio.

Ida
Gost
Ida

U ove podatke ne spada Brković. On je mimo svih pravila, zakona…

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Bas onako malo.Pola autoputa.

Lideri u selu
Gost
Lideri u selu

Dobiješ “kredit” 40.000€, odmah ti odbiju kamatu 6.800€, a isplate na ruke 33.200€. To ti je poklon, malo sačekaš pa opet konkurišeš za “kredit”!

Mila K
Gost
Mila K

Da li je analizu radio DRI za reviziju završnog rč budžeta, kao što je najavljeno? Ili poreski sad već veoma loš direktor malo spinuje nakon kraha oko plaćanja ulaznog PDV-a tamo gdje nije bilo osnove? A oko MA više ni on ni ministar finansija ne umiju sastaviti suvislu rečenicu, koja nije laž.

inbox
Gost
inbox

Građanima i maloj privredi bukvalno gule kožu s leđa porezima, naknadama i taksama, kriznim porezima, komunalnim računima i taksama. Iz godine u godinu ih povećavaju da podmažu glasačku mašineriju i uguše konkurenciju biznismena bliskih vlastima. Prijete i kidaju vodu i struju ranjivim kategorijama stanovništva i penzionerima čija je godišnja penzija koliko ovome Mugoši legne za 15 dana plate na račun.… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo za komentar

Banja
Gost
Banja

I sto ćemo sade, malo su tanji, ako su uopšte, Mandi, Medu, Radunu..Djukanu. ….Biće jedu više leba.

Ida
Gost
Ida

Pa zakon (ovaj Mugijev) je mreža u koju se hvataju mušice, a zunzare prolaze

Djole
Gost
Djole

Ovaj aktivista Dps bi treba da je u zatvor

Delboj
Gost
Delboj

To nije uspjeh. To je jadjenje preduzeca. Poreske stope su ogromne i ako potraju zatvorice se vecina firmi u Crnoj Gori. Odrzavanje ogromnog drzavnog aprata je nemoguce. Vecina privrednika ne zaradjuje nista i nemaju mogucnost novih zaposljavanja i povecanja plata.

Radnik
Gost
Radnik

40 000
Dobio kredit
QQ

Marko
Gost
Marko

Nije kredit nego bespovratno.

Radnik
Gost
Radnik

40.000

BUD
Gost
BUD

Dokle se ne bude osiguravalo kako treba a ne na minimum pisi propalo…

Vujović D.
Gost
Vujović D.

Kada ce obi glavni na pr. VOLI i Carine doo prestati da doprinose plačaju ba minimalca a repto u gotovu…Direktore.

Bnjj
Gost
Bnjj

U državnim institucijama Crne Gore funkcije i položaji se prenose sa koljena na koljeno ima odličan tekst na portalu SPUTNIK đe se opisuje odlično stanje u Cg

Kotor
Gost
Kotor

Strasan uspjeh, a kad ce naplatit od ovijeh sto ne smije ni da ih obavijesti o dugu.

Enigma
Gost
Enigma

Samo jako Mugi 🇲🇪 dosta je pjeva ja uz himnu i ruku na srce, država se Voli plaćanjem poreza 😉

Micko
Gost
Micko

Koliko dobi ovaj kredita-po ,,kad vratis,, uslovima?

Ida
Gost
Ida

Pa i treba da uzmu ove “kredite”, oni najviše vole državu! Imate li šta protiv???
Za toliki patriotizam, ovi kreditići su bijedni. Da formiramo fond za pomoć superpatriotama!

Bnjj
Gost
Bnjj

Većina radnika je prijavljena na minimalac, zamislite državu đe se duguje za porez za zarade i šta to govori o PU jednostavno propala država

SIKTER EFENDIJA
Gost
SIKTER EFENDIJA

Kakoo se Mić(t)ko pravi lud…

Zasad
Gost
Zasad

Brvavo mugi doktoreeee 👏👏

Send this to a friend