Ekonomija INSPEKCIJA UTVRDILA

Poslodavci raskidaju ugovore na određeno, plate ne kasne

U vrijeme pandemije korona virusa poslodavci nijesu produžili veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme, što je njihovo zakonsko pravo kaže inspektorka rada Angelina Međedović.

“Mnogo je ugovora na određeno vrijeme, samim tim mislim da veliki broj ugovora sada nije produžen. Inspekcija je tu nemoćna jer je to u skladu sa zakonom”, saopštila je Međedović, za Jutarnji program TVCG.

Kaže i da poslodavci imaju rok do kraja aprila da isplate martovske zarade.

“Nemamo još pritužbi da je bilo neisplaćivanja martovskih zarada, ja se nadam da će svi poslodavi biti u prilici da isplate martovske zarade, jer se radilo do 15. marta”, navela je Međedović.

Ona navodi i da je generalno još uvijek stabilno stanje u dijelu radnih prava, za one zaposlene koji imaju validne ugovore o radu.

U početku pandemije i posebnih mjera, došlo je, navodi Međedović, do konfuzije oko primjene određenih zakonskih normi, posebno u dijelu plaćenog i neplaćenog odstustva.

U tom dijelu je i bilo najviše zahtjeva i upita, navodi inspektorka rada.

“Pitanja su se odnosila na način prestanak radnog odnosa, suočavali smo se sa tim problemom i na terenu, kao i sa nefomalnim radom. Najviše je bilo prestanaka radnog odnosa ugovora na određeno vrijeme”, ističe Međedović.

Bilo je, ističe ona i neregularnih aneksa ugovora o radu posebno u dijelu skraćivanja radnog vremene.

“Reagovali smo kod jednog velikog poslodavca i naložili da se aneksi ugovora stave van snage, jer nijesu bili u skladu sa zakonom”, ističe Međedović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daky
Gost
Daky

Ko je ova kad je inspekcija rada izasla u susret radnicima? Ovi kad dolaze u obilazak najave se 5 dana unapred .Sad za vaskrs svaki hiper market je radio a valjda je u znazi zakon da se za drzavne i vjerske praznike da se ne radi. Sad ce i prvi maj i opet nema slobodnog dana pojeo vuk magarca. Inapekciju… Više »

Mijo
Gost
Mijo

Ako je u neku firmu radilo 100 radnika a samo 10 osigurano I to po 3 mjeseca .sto je to?Ko je tu odgovoran.Treba zastititi radnika ,a poslodavce kazniti.ostetili su drzavu.Kad ih kaznite jednom bice odgovorni.

Đilo
Gost
Đilo

Samo ovi na drzavnu cuclu uživaju i primaju redovne plate. Za sad. Kad privreda krahira i oni će u bankrot 😉

Mirko
Gost
Mirko

Nas premijer je lijepo rekao u onom paketu mjera I omogucio poslodavcima da prijava nezaposlene I tim otvore radna mjesta I eto pomoci firmama.Ako to ne naprave vi kao inspekcija ukoliko utvrdite da rade sa radnicima na crno ili su radili ,Treba ih kazniti I zatvoriti te firme jer su OSTETILI I DRZAVU I RADNIKE.Znaci poslodavci prijavite radnike ili snosite… Više »

Radnja
Gost
Radnja

Mirko dragi, Premijer je obećao, a ne uradio.

Vile ct
Gost
Vile ct

Postovana gospodjo,trebalo je poslati inspektore ranije u mnoge firme koje su godinama tolerisane.Ja sam radio u jednu firmu u Cetinje I nikad nisam bio osiguran,pa mi nije jasno kako je ta firma tolerisana kad se znalo da je neko to morao da proizvodi .Mogu mislit sad kako ce proci ti radnici za koje cujem da nisu primili platu jos za… Više »

Djole
Gost
Djole

Sto ne kazete koja je to firma u cetinje.ja sam radio tamo.Ne osiguravaju radnike I sad ti radnici nece od drzave dobiti nista.Sramota

Shanana
Gost
Shanana

Pa sto niste prijavljivali da vas poslodavac drzi na crno, ne placa vam osiguranje i doprinose? Ljudi moraju da razumiju da sami treba da podignu nivo svijesti da im bude normalno da prijave kad ih poslodavac ne tretira po zakonu jer oni trpe stetu zaboga

obican crnogora
Gost
obican crnogora

Ta firma je tolerisana na isti nacin na koji si i ti tolerisan,Ti si isti prekrsio zakon radeci na crno!Ti isto treba da odgovaras kao i svi koji pristajete da radite na crno ili za “male”pare a poslije toga se zalite do neba!Zasto pristajete?Zato sto zelite posto poto da zivite u gradu,E ne mozemo svi u grad .u kojem ce… Više »

Mijo
Gost
Mijo

Koji izbor imaju radnici ako neces da radis na crno mozes da ides kuci.Poslodavac kaze kome se dopada neka radi kome ne neka ide.A radnika na crno je po onome sto kaze sindikat oko 35 000.

Cgc
Gost
Cgc

Ona se nada….
Ne budi smijesna

Boban
Gost
Boban

90 % poslodavaca osigurava zaposlenog na minimalac,samim tim u ugovorima je zarada naznacena nesto vise od 220e.Poslodavac je duzan da isplati 70% zarade,naravno, od iznosa po ugovoru o radu. Srednja zarada u CG se smatra 400-500 eura, sto znaci da su svi svjesni da dio novca se prima ,,na ruke”” ,jer ako bi se gledala zarada po ugovoru, 300 eura… Više »

Ovako je
Gost
Ovako je

Boban: Ako bih doprinose isplatio u punom iznosu, morao bih da zatvorim radnju ili da otpustim jednog od 3 radnika. Para nema. Nisam za to kriv nimalo. Oni što su odvukli stotine miliona u inostrane banke, neka makar pola vrate, pa će para biti, i punih doprinosa.

Insp
Gost
Insp

Raskid ugovora je jedno, neprodužavanje ugovora je drugo. Kada se daje naslov, treba pročitati makar dio teksta.

Send this to a friend