Ekonomija Ukupna vrijednost sve četiri faze radova iznosi oko 5,4 miliona eura

Potpisan ugovor o izgradnji trga i šetališta u Sutomoru

Direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić potpisali su danas u prostorijama Opštine Bar Ugovor o realizaciji projekta “Izgradnja trga i šetališta u Sutomoru” – II faza radova.

Ova faza podrazumijeva potpunu rekonstrukciju i popločavanje trga sa ugostiteljskim terasama i rekonstrukciju dijela saobraćajnice u neposrednom zaleđu trga.

Ugovorom je utvrđena vrijednost radova izgradnje početne faze (II faza po Glavnom projektu) koja iznosi 965.925,21 eura i vrijednost stručnog nadzora u iznosu od 40.000  eura.

Opština Bar će učestvovati u finansiranju početne faze radova sa 100.000 eura, JP za upravljanje morskim dobrom sa sredstvima u iznosu 425.000 eura, dok će preostali iznos u vrijednosti od 481.000 eura izdvojiti Vlada Crne Gore. Nosilac realizacije projekta ispred Vlade je Uprava javnih radova.

Potpisivanjem Ugovora stekli su se uslovi da Uprava javnih radova u najskorijem roku raspiše javni poziv za izbor ponuđača za izvođenje radova na početnoj fazi izgradnje šetališta i trga u Sutomoru.

Ukoliko javni poziv bude tekao planiranom dinamikom, očekuje se da ugovor sa najpovoljnijim izvođačem bude potpisan po završetku turističke sezone. Sastavni dio ugovora biće termin početka, dinamika i rok završetka radova.

Direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić, istakao je da su potpisivanjem ovog ugovora širom otvorili vrata za realizaciju jednog izuzetnog projekta, značajnog ne samo sa aspekta unapređenja turizma, već i poboljšanja života stanovnika Sutomora.

“Sutomore je već godinama među najpopularnijim primorskim destinacijama i domaćih i stranih turista i zaslužuje da kroz ovaj projekat dobije nove, moderne sadržaje.  Ukupna vrijednost sve četiri faze radova iznosi oko 5,4 miliona eura. Dio radova za koje smo danas potpisali ugovor planirani su na površini od blizu 5.000 metara kvadratnih i za njih će Vlada Crne Gore, Morsko dobro i Opština Bar izdvojiti blizu million eura”, kazao je Nuhodžić.

Uprava javnih radova će, kako je naveo, već narednih dana objaviti tendersku dokumentaciju i nadaju se da ćemo kroz postupak javne nabavke dobiti kvalitetnog, odgovornog izvođača radova.

“Posebno bih istakao da ova investicija predstavlja još jedan dokaz strateškog opredjeljenja Vlade da ulaže u valorizaciju turističkih potencijala države, kako na sjeveru, tako i u primorskim opštinama”, naglasio je on.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević zahvalio se  Morskom dobru na uspješno sprovedenoj prvoj fazi projektovanja trga i šetališta u Sutomoru i Upravi javnih radova, koji su, prema njegovim riječima,  prepoznali nastojanje Opštine Bar i Morskog dobra da kroz podršku iz kapitalnog budžeta Crne Gore opredijele značajna finansijska sredstva za ove radove.

“Naše jasno opredjeljenje je da idemo u pravcu unapredjenja trurističke ponude grada na dvije čarobne obale. Svi smo svjedoci sve značajnije turističke ponude našeg grada, a siguran sam da Sutomore kao jedan od primarnih generatora turističkih posjeta u našoj opštini zavredjuje jednu potpuno drugačiju definiciju. Trg i šetalište su garancija da ćemo o Sutomoru u narednim godinama govoriti kao o elitnoj tutističkoj destinaciji, koja će privlačiti sve veći broj turista veće platežne moći, a samim tim omogućiti i značajnije prihode od turističke privrede, kako samog Sutomora, tako i opštine Bar”, rekao je Raičević.

On je naglasio da su potencijali optšine Bar takvi da ovo može da bude model kako u narednom periodu možemo nastaviti saradnju sa Upravom javnih radova i Morskim dobrom.

Direktor JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić kazao je da je projekat uređenja Sutomora svakako jedan od najvažnijih projekata za opštinu Bar i jedan od najvećih koje sufinansira JP za upravljanjem morskim dobrom.

“Uređenjem obalne zone u Sutomoru nastavlja se strategija integralnog uređenja zone morskog dobra, slijedeći primjer Pina u Tivtu”, dodao je on.

Jelušić je zahvalio Opštini Bar kao partneru na istrajnosti u ovom poslu, kao i Upravi javnih radova koja preuzima radove na faznoj realizaciji projekta.

Jelušić je ovom prilikom najavio sledeći veliki projekat uređnja kompletne obalne zone u Budvi i Bečićima i raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno arhitektnsko rješenje na jesen tekuće godine.

Podsjećamo da je Izradu idejnog rješenja i Glavnog projekta za Sutomore, tokom 2017. i 2018. godine, finansiralo JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Uz intezivnu komunikaciju sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma, Opštine Bar, MZ “Spič” i nevladinih organizacija iz Sutomora, pri izradi projektne dokumentacije posebno se vodilo računa o racionalizaciji prostora na sutomorskoj obali i proširenju zelenih površina duž novog šetališta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

A šta bi sa Maljevikom i otvaranjem radnih mjesta iz Bara se bježi nema posla ali to ne interesuje foteljaše njima je najbitnije da prave tragove i pasarele dok druge zemlje dovode fabrike i tehnološke investicije e propala Cg

Perović
Gost
Perović

Sutomore treba da bude opština, bogatije je i izgrađenije nego Petnjica, Gusinje, Tuzi, Šavnik, Plužine, Andrijevica. Ali tamo ne žive DPS-ovce pa nema bato.

Emil
Gost
Emil

Po koji put?Gradite ga evo 20 godina,pa stvarno smo vjeverice a ne narod.

Mila K
Gost
Mila K

Obavezno bez drveća i sa što više betona i zastava… patriotizam iz interesa

Aco
Gost
Aco

Sve je bolje nego leskovacki roštilj i mućkalice sa turbo folkom !

Ivana
Gost
Ivana

Dobro su se sjetili, I treba bila sta dovesti u red, osevapili bi se kada bi srusili ruglo od standova preko puta hotela Sato.

Ekolog
Gost
Ekolog

Ljudi samo da vidite to “setaliste” i taj gadluk od muzike , smrada rostilja , (narod necu opisivat jer bi izbrisali komentar) , prostitutki koje ordiniraju i svega ostaloga.Sto je to sto nas tjera da pravimo primitivno vasariste umjesto turizma sa normalnim narodom pa i po cijenu da se malo manje zaradi mada mislim da bi i vise zaradili samo… Više »

Marko996
Gost
Marko996

Ziva istina

Rivijera
Gost
Rivijera

Što znam, od masovnog turizma koristi imaju svi, od tkz elitnog hoteli i restorani sa 4+ zvjezdice. U BD su radili na tom “pročišćavanju” klijentele zadnjih 7g pa “obični” turistički radnici zadnje 3g kukaju svake sezone da je pukla sezona, dok su jači hotelijeri nikad zadovoljniji. Naravno ti tamo živiš, to je na vama mještanima kakov oblik turizma želite. Samo… Više »

Perota
Gost
Perota

Mora se neđe i narod kupati, mi stanovnici CG možemo samo u taj masovni paradajz turizam, nikako ne možemo u elitni jer sa ovim platama možemo platiti jedan dan u hotelu a onih 29 da ližemo šape jer neće nam ostati ni za hljeb. Ili zabranite svim nama građanima siromasima pristup moru, pa vas 1% elitnih tajkuna se razbaškarite. Ovo… Više »

Smoto
Gost
Smoto

A gdje stoje prostitutke, jesu li čemu i je li cijena pristupačna?

Bnjj
Gost
Bnjj

Prećeruješ nije Sutomore loše pogotovo za mlade ljude ima onih diskoteka uveče

Animus
Gost
Animus

Bolje da regulisete guzvu na magistrali, kroz Sutomore. “Gospoda” turisti mogu na gomilu na setalistu, kao i do sad.

Send this to a friend