Ekonomija

Povlašćenim proizvođačima lani 19,4 miliona eura

Ilustracija

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 19,42 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), koji su dostavljeni Pobjedi. Oni su ove godine proizveli 396,34 miliona kilovatsati, a podsticaji su isplaćeni za 32 elektrane u vlasništvu 20 preduzeća.

Od maja 2014. godine do kraja prošle godine povlašćenim proizvođačima je isplaćeno 52,25 miliona eura.

Vjetroelektrane
Prošle godine najviše novca 9,23 miliona eura za vjetroelektranu (VE) Krnovo dobila je kompanija Krnovo Green Energy, koja je lani proizvela 180,68 miliona kWh. Izvršni direktor ove nikšićke firme je Toni Karabatić, a vlasnici su podgorički Krnovo Holdco i Masdar iz Abu Dabija. Kompanija je od 2017. dobila ukupno 29,74 miliona eura podsticaja. VE Krnovo ima instalisanu snagu 72 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavatsati, a koštala je 120 miliona eura.

Kompanija Možura Wind Park, koja upravlja sa VE Možura, u prošloj godini dobila je 6,09 miliona eura podsticaja za 126,18 miliona kWh. Status povlašćenog proizvođača je dobila krajem 2019. godine, instalisana je snaga 46 megavata i godišnje proizvodnje 120 gigavatsati, a koštala je 90 miliona eura. Vlasnici su malteške državne kompanije Enemalta i Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti. Vlasnici Enemalte su malteška vlada i kineska kompanija Shangay electric, koja je bila izvođač radova na Možuri. Vlasnici Malta Montenegro Swind Powera su International Renewable Energy Development (70 odsto), of-šor firma Vestigo Clean Energy (20 odsto) i Envision Energy Internacional iz Hong Konga (deset odsto).

Male HE
Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najveći podsticaj od 1,08 miliona eura za prošlu godinu dobila je beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, koja ima osam mHE (Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spalevići, Šekular, Jelovica 1 i Jelovica 2). Vlasnici firme su Ranko Radović i Oleg Obradović.

Podgorička kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje za proizvodnju u prošloj godini dobila 695.282 eura. Vlasnici su Željko Mišković, Predrag Bajović, Mladen i Nikola Rabrenović.

Igma energy iz Andrijevice, vlasništvo Igora Mašovića, je za mHE Bradavec i Piševsku rijeku dobila 536.501 euro. Vlasnik ovog preduzeća je Igma Grand Igora Mašovića.

Kompaniji Synergy isplaćeno je 99.905 eura za mHE Vrelo, a vlasnici su Željko Đuranović, Vuk Rajković, Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Oni su, zajedno sa Florinom Krasnićijem i češkom firmom Vodni zdroje, osnivači kompanije Hydro Bistrica, koja je za mHE Bistrica Majstorovina dobila 299.442 eura.

Preduzeću Nord energy, vlasništvo Vlastimira Golubovića, za mHE Šeremet potok isplaćeno je 156.324 eura, a Simes inženjeringu, čiji je osnivač Slaven Milić, za mHE Ljevak 75.302 eura.

Preduzeću Small Hydro Power Mojanska za tri mHE Mojanska 1, Mojanska 2 i Mojanska 3 isplaćeno je 528.126 eura, firmi Small Hydro Power Kutska za mHE Kutska 1 i Kutska 2 260.196 eura. Osnivači andrijevičkih preduzeća su Slobodan Popović, Igor Mašović i Željko Savović.

Podgoričkom preduzeću BB Hidro je za mHE Lipovska Bistrica u prošloj godini isplaćeno 48.427 eura. Ova elektrana je prve kilovatsate proizvela lani. Vlasnici firme BB Hidro su Blažo Đukanović i Ivan Burzanović.

Kolašinska kompanija Power AB Group je na osnovu podsticaja za mHE Bukovica dobila 20.053 eura. Osnivač tog preduzeća je podgorička firma Tehno plus, čiji vlasnik je Dragan Andrijašević.

Kolašinskom preduzeću Virdi Progressum je za mHE Paljevinska isplaćeno 24.982 eura. Vlasnik ove fime je Aleksandar Mrdak, podgoričko preduzeće BMP Gradnja (vlasnik Božidar Bošković), hercegnovska firma Perla (vlasnici Igor i Ivan Popović) i preduzeće Tradewins Adriatic LLC iz Baltimora.

I danilovgradsko preduzeće Zeta Energy je sa svojom mHE ,,Slap Zete“ ušla lani u sistem podsticaja. Ova firma je dobila 83.455 eura. Kompanija je prošle godine od RAE dobila status povlašćenog proizvođača električne energije za ovu nedavno rekonstruisanu mHE. Status povlašćenog proizvođača važi 12 godina. ,,Slap Zete“ izgrađena je 1952. godine, a od 2010. godine posluju u sastavu kompanije Zeta Energy, koja je zajedničko preduzeće Elektroprivrede i norveške NTE.

Solarne
Od vlasnika pet solarnih elektrana najviše podsticaja 76.000 eura dobila je danilovgradska firma Eco Solar System za pogon u Martinićima, čiji je vlasnik Božidar Jokić. Preduzeće Bar kod, vlasništvo Miomira Mrvaljevića, naplatilo je 58.190 eura za elektranu u Donjoj Gorici, dok je podgorička Invicta, vlasništvo Ilije Gazivode i Željka Vukčevića za pogon u Bandićima naplatila 37.179 eura.

Podgorička kompanija Alliance, u čijem vlasništvu je istoimena solarna elektrana, počela je da dobija podsticaje od jula prošle godine, kada je pokrenuta proizvodnja u ovom pogonu koji se nalazi na krovu njihovog poslovnog objekta u Donjoj Gorici. Do sada je kompanija u vlasništvu Ratka Pavićevića dobila 6.870 eura.

Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije je posljednji put uvećana gotovo 100 posto početkom 2019. godine na 0,9439 centa po kWh.

Od juna 2019. godine domaćinstva za prvih 300 potrošenih kWh ne plaćaju podsticaje, već to radi Vlada od akcize na ugalj.

Fudbalski savez inkasirao 572 eura
I solarna elektrana Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) od avgusta prošle godine je počela proizvodnju i ušla u sistem podsticaja. Ovaj pogon instaliran je na upravnoj zgradi FSCG u podgoričkom naselju Stari aerodrom. FSCG je po osnovu prošlogodišnje proizvodnje isplaćeno 572 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Buc buc
Gost
Buc buc

Samo ih vi podrzavajte i barjacite ….

Animus
Gost
Animus

Zasto drzava nije vlasnik svega sto ima veze sa energijom, nego namjestaju ciste poslove privatnicima? Bolje uzet krdit za ovakav posao, nego za puteve i penzije, jer se barem mogu vratiti ulozene pare…

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno

Grunf
Gost
Grunf

Polovična informacija. Ovo su samo podsticaji koji se dodaju na osnovnu cijenu struje. Za male hidroelektrane i vjetrenjače ukupni iznosi su skoro duplo veći.

Send this to a friend