Ekonomija

Đurović: Prihodi od turizma 119 miliona eura, u Crnoj Gori boravi 42.264 turista, idemo ka rekordnoj sezoni

Crna Gora je, prema podacima Centralne banke, u prvom kvartalu od turizma prihodovala 119 miliona eura, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Goran Đurović

“Prošle godine je to bilo 45 miliona, a 2014. godine 47 miliona, što je jedan nevjerovatan rezultat. Na današnji dan u Crnoj Gori boravi 42.264 turista što je 26 odsto više od 2019.godine, što znači da idemo sigurnim koracima ka rekordnoj sezoni”, istakao je Đurović na današnjoj sjednici Vlade.

On je najavio da će se akciji “Stop inflaciji” priključiti tri proizvođača peleta. Navodi da do kraja jula traje akcija, pa tona peleta košta 230 eura sa PDV-om.

“Apelujem i pozivam građane da do kraja jula obezbijede sebi pelet, jer je to vrlo značajna ušteda. U oktobru i novembru to će biti skuplje”, poručio je Đurović.

Akciji “Stop inflaciji” će se, dodaje, priključiti i osiguravajuće kuće.

Na Vladi je saopšteno da će se u naredne dvije godine potpisati krajni ugovor za izgradnju vjetroelektrane Gvozd.

Pegazus od 22. juna leti ka Crnoj Gori

Državni sekretar Admir Šahmanović kazao je da kompanija Pegazus od 22.juna počinje sa avio-linijama iz Istanbula prema Podgorici.

“Linije će održavati tokom cijele godine, u pitanju su četiri linije. To je ozbiljan igrač iz te oblasti, pokrivaju preko 126 destinacija, i uveliko će uticati na smanjenje cijena karata. Našim građanima će biti omogućeno da putuju po mnogo nižim cijenama”, kazao je Šahmanović.

Kazao je da su se sa Pegazusom dogovorili da ta kompanija plaća naknadu za svakog putnika kojeg prevezu do Podgorice u iznosu od 10 dolara ToMontenegru, kako ne bi ugrozili biznis crnogorske aviokompanije.

“U narednih godinu dana to će biti praksa. Nakon godinu dana ako To Montenegro ne uspije da dobije jata kod, koji je nužnost u današnjim uslovima poslovanja, nastaviće još godinu dana isplate toga, što ostavlja dovoljno vremena da se To Monetenegro reorganizuje u najboljem slučaju”, objasnio je Šahmanović.

U opticaju su još neki modeli saradnje.

“Zakup aviona, dodjeljivanje nekog broja sjedišta To Montenegro Pegazusovim avionima, koji bi oni mogli direktno da prodaju preko svojih servisa”, istakao je Šahmanović.

Feribot do Barija od sredine ili kraja juna, Vlada će pomoći Institutu Igalo da premosti tešku situaciju

Dritan Abazović

Kada je u pitanju uspostavljanje feribota između Bara i Barija, premijer Dritan Abazović ističe da će on početi da saobraća sredinom ili krajem juna.

“Cilj je da kupimo naš feribot koji treba da radi 365 dana. Čak i da ne bude pun, on mora da održava liniju”, kazao je Abazović.

Vlada će, kazao je Abazović, u narednim danima pomoći Institutu Igalo da premosti akutnu situaciju.

“I to pitanje ćemo riješiti i ohrabrio bih zaposlene Instituta da daju svoj maksimum da odradimo kako treba turističku sezonu i da ćemo donijeti odluke koje će trajno riješiti to pitanje“, rekao je Abazović.

On je naveo da su svi svjedoci da Vlada nijedno teško pitanje nije izbjegavala.

“Samo da bude jasno da država nije vlasnik 100 odsto Instituta, ali cijenimo ljude koji tamo rade i pacijente i zato moramo da nađemo trajno rješenje”, rekao je Abazović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Ilija Vukčević, kazao je da su upoznati sa problemima i situacijom u Institutu i da im je cilj da do naredne sjednice Vlade sa resornim Ministarstvom iznađu prelazno rješenje za njegovo finansiranje, da mogu da izmire zaostale zarade i na dobar način uđu u ovu ljetnju sezonu kada će imati stabilnije finansiranje.

Dom zdravlja u Andrijevici zvaće se Doktor Tomislav Tomo Mićović, ulica u Plužinama Dr Petar Žulović

Vlada je dala saglasnost Opštini Andrijevica za podizanje spomen –obilježja davanjem naziva JU Dom zdravlja imenom Doktor Tomislav Tomo Mićović.

Takođe je dala saglasnost Opštini Plužine za podizanje spomen – obilježja davanjem naziva javnom objektu – ulici imenom Dr Petar Žulović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je potrebno ubrzati inicijative za davanje imena.

“Ne vidim razloge da se ne stave ploče”, dodao je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić predložio je da, ukoliko postoji mogućnost da se izdvoje novčana sredstva, nagrade policajci koji su učestvovali u organizacij inauguracije predsjednika Crne Gore i proslave Dana nezavisnosti.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Prosla sezona 500miliona a zavrsena sa 50miliona minusa🤣🤣🤣 malo bilo 500 pa ajde jos 50 da sklapimo

_dada_
Gost
_dada_

Pa e kad su cujene 3 put vece

Nana
Gost
Nana

Sve mrceni radnici u privatni sektor te milione stvara , a kako se ophodite prema njima vama se vracalo .

❤🇲🇪
Gost
❤🇲🇪

A da bi da ti odes vise

Eto tako
Gost
Eto tako

Predsezona pukla,a i glavna ce bit samo prazan broj jer ce doc pamidore i pastete

Andy
Gost
Andy

Koga si ti doveo? Zapalo te jos ovo malo i nazad u Cerovo strucnjaku.

Puksi
Gost
Puksi

Ti kraj sezone tu docekati neces.

Okle09
Gost
Okle09

Pokidace na izborima. Realno nije bilo ni tesko da naprave ovoliki akok u ekonomiji kada su nas krali 30 godina.

Alffa
Gost
Alffa

Znači možemo da se ne zadužujemo e lijepo li je zdravo živjet moj ,,Mićko,, 😆

Fanny
Gost
Fanny

Pozdrav
Od 11. Juna nema više laživina i izmišljotina!

Cheese
Gost
Cheese

Kao hotelijer koji je dugo u ovom poslu, moram da se slozim sa ovom konstatacijom uz jednu opasku koja je jako jako ozbiljna. Naime nasa Vlada koja ce uskoro bit proslost, u turiste racuna i Ruske, Ukrajinske, Turske i Albanske drzavljane koji su na privremenom radu. U CG se desava jedna tiha okupacija a razmjere ove krize su vec sad… Više »

Učo
Gost
Učo

Ne znam zasto potencirate priču o prihodima u turizmu. Nećete valjda reći da je to uspjeh ove vlade. Niti je bio uspjeh predhodnih niti ove vlade. Sasvim druge okolnosti utiču na posjećenost i priliv prihoda.

Maja
Gost
Maja

Opet varate i lažete narod ,Ukraina i Rusa ima preko 35000 u drzavi. Ocekuje nas haos u Boki zbog trajekta, kome sluzi i koji je efekat rekordne sezone ako je vanpansion nula, guzve ogromne ,udar na infrastrukturu itd. Ali ti veze nemaš sa turizmom pa te niko ozbiljno i ne shvata

Nole
Gost
Nole

Sitno brojimo 11. jun.

Zoran
Gost
Zoran

11.06.idemo svi svome poslu. Dosta je bilo.

100%
Gost
100%

Nijedna svjetska vlada nema ministra koji je nevaspitan kao ovaj gospodin. Toliko nadmenosti i nekulture nema ni na ulici.

Maja
Gost
Maja

Yacno tako , a vexe sa turizmom nema a Adzic koji je turisticki vodič,šef policije, i mislite da moze to bitinormalna drzava

100%
Gost
100%

Svaka čast! Ne znam što će nam izbori 11.juna kad je ova vlada ovako dobra-odlična, a uz to imaju i 2% biračkog tijela iz sebe

Valter
Gost
Valter

A sta kaze Drile sampion?

Caja
Gost
Caja

Pa pa druze

Festadjun
Gost
Festadjun

Od 11 nebitan

Darija
Gost
Darija

Idete vi sigurnim koracima u prošlost. Sram vas bilo

Send this to a friend