Ekonomija

Prestrogi uslovi za preniske penzije

Ilustracija

Vlade mnogih država suočile su se sa krizom nacionalnih penzijskih sistema. Postojeća demografska situacija (živi se duže, a rađa se manje djece) dovela je do toga da je sistem državnih penzija, koji se u većini zemalja javlja kao osnovni vid penzijskog osiguranja, postao neodrživ. S jedne strane, sistem državnih penzija je preskup za državu. Sa druge strane, ne osigurava penzijske nadoknade koje mogu da obezbijede dostojanstven život u starosti.

U Crnoj Gori Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju se ponovo nalazi pred izmjenama i dopunama. To su 17. po redu izmjene od reforme penzionog sistema koja je uslijedila 2003. godine i tiče se svih građana Crne Gore.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost vladinih finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova 40 godina staža i 65 godina života. Ukoliko ne ispunjava ova oba uslova, zaposleni bi mogao otići u nepunu penziju sa 67 godina života i najmanje 15 godina staža, a ranije samo ako ispunjava strože uslove za invalidsku penziju.

Povodom aktuelnih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pokrenuta je i zajednička kampanja sindikalnih centrala pod nazivom ,,Za dostojanstveno treće doba“. Predstavnici sindikata su podnijeli brojne primjedbe i u petak započeli razgovore sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem oko pripreme sjednice Socijalnog savjeta na kojoj će biti odlučeno da li će biti prihvaćeni njihovi zahtjevi. Nadaju se da će razgovori trajati ne više od 10 dana i da će doći do kompromisa.

Kako je Purišić izjavio medijima, Ministarstvo je spremno da napravi kompromis, ali je apelovalo da se razumije sprovođenje reformi, koje su, kaže, često bolne.

Iako iz Vlade kažu da je nacrt urađen po standardima razvijenih zemalja, predstavnici sindikata ističu da se mi ne možemo porediti sa razvijenim zemljama, prvo zbog toga što u prosjeku umiremo tri godine ranije, a onda naši radni uslovi ne mogu se porediti sa uslovima koje zaposleni imaju u ekonomskim razvijenim zemljama. Sagovornici Pobjede saglasni su da novca u Fondu PIO nema, ali da načina ima i da država, odnosno Vlada neće da povuče sistemske mjere koje bi riješile ovaj problem.

Jedan od glavnih zahtjeva, kako je rekao generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica, je da 40 godina staža osiguranja ostane kao jedini uslov za odlazak u penziju, odnosno da se ne proširuje sa kumulativnim uslovom 65 godina.

“Zahtijevamo da se starosna granica za odlazak u penziju smanji na 65 godina za žene i muškarce. Da osnovicu za obračun penzija čini prosjek zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina i da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, odnosno da starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža ne može biti manja od 55 odsto prosječne zarade”, kazao je Zarubica.

Kako je istakao generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, ovo je trenutak da se zaustavi dalje urušavanje penzionog sistema.

“Suština dosadašnjih reformi penzionog sistema ogledala se u tome da se što više zaoštre uslovi za odlazak u penziju, odnosno da se što kasnije napušta tržište rada sa jedne strane, a drugo da se što više relaksira budžet Fonda PIO, tj. da je što manje novca potrebno za izvršenja obaveza prema penzionerima i drugima korisnicima naknada i drugih davanja. I ove izmjene koje je sada ponudio predlagač Nacrta zakona o izmjena i dopunama kreću se u tom pravcu. Ta ključna promjena je uslovljavanje sa godinama starosti. Do sada je jedini uslov za dobijanje starosne penzije po osnovu 40 godina staža osiguranje, sada predlagač želi da uslovi sa starosnom granicom od 65 godina života za žene i muškarce”, kategoričan je Keković.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović primjećuje da se dalje nastoji sa upornim pokušajima da se problem nedostajućih iznosa sredstava za isplatu penzija rješava postojanjem uslova za penzionisanje.

“A to svakako ne mora biti jedini i ključni mehanizam rješavanja ovog gorućeg problema. Problemi su faktički u tome što postoji konstantan deficit Fonda PIO, a on se rješava nizom sistemskih mjera koje država, odnosno Vlada neće da pokrene”, naglasio je Damjanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fahra
Gost
Fahra

Svuda po svijetu su protesti i neredi ako pokušaju da podignu granicu za penziju sa 55 na 60, ili sa 60 na 62 godine. Ako neka država proba da podigne na 65 tamo hoće da se zarati, narod masovno izlazi sa oružjem na ulice. A kod nas je odavno uslov 67 godina, evo sad uvode još teže uslove, a svi… Više »

Gost
Gost
Gost

E čuj, nema para. Da samo 20% ovog što su pokrali vrate eto 500 godina za najviše penzije i plate u regionu.

Jokas
Gost
Jokas

Samo da se zahvalim dpsu i vladi sto Crnu Goru u bijedu ocerase.

Gulag
Gost
Gulag

Neka privatnici uplacuju osiguranje na punu platu, neka se ukine benefit beskorisnim poslanicima d aposlije tri mandata imaju pravo na nacionalnu penziju od 1000 eura, neka s ene oprastaju porezi i doprinosi od po nekoliko miliona eura bjelosvjerskim hohstaplerima i eto para, ne moze da fali. Ovako, radise do skoro 70 godina, mladi ne mogu da se zaposle i zato… Više »

ismet
Gost
ismet

Znaci dozivi penziju pa onda umri.
jebes takvu penziju. evo rata u Crnu goru. ko ne vjeruje vidjecete. Ovo je cista sramota.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pošteni Crnogorac bi kad napuni 67 godina i 40 godina radnog staža izvršio harikiri kao Japanac, završio obavezu prema domovini, da se ne troši na njega i daje mu penziju koja bi nekome drugome bila potrebnija, oslobodi radno mjesto za mladjeg roba itd.

Animus
Gost
Animus

Znate li onaj vic: Taman sam naucio magrca da ne jede i crkao mi je. Tako ce i narod, cijedi se sve vise i vise, dok ne pukne. Al zilavi smo mi, ovoliko gazenja samo u Africi jos podnose, svuda u Evropi bi gorjele drzavne institucije. Ai kod nas ne…zilavi smo, ne damo se.

Animus
Gost
Animus

Radjanje djece nema veze u danasnjem sistemu, jer posla ima jedva i za postojece stanovnistvo. Problem je sto su sve drzave rasprodale resurse, privreda, finansije, zdravstvo su u rukama privatnika i drzava jednostavno ne moze da prezivi od inace previsokih poreza na sve i svasta. Isto tako se pare izvlace iz penzionog i zdravstvenog fonda, da bi se krpio budzet,… Više »

MONAKO
Gost
MONAKO

Da Anonimus potpuno si u pravu ..Opet je i tu DRZAVA da krene ..Makar da primjetimo jedan korak..Ali ubijaju sve svse i vise ..Do kada ???Ko zna???

JAAA
Gost
JAAA

Krcka se nesto oko ovih penzija..Meni se cini da ove majke koje se bore za svoja prava ipak uspjeti da u Strazburu postignu sva prava na penzije…Ujedno sam sigurna da ce se uvesti BRZI zakon da se sve to pobije ..Zato mislim da se nesto KRCKA… SRECNO MAJKAMA U BORBI ZA SVOJE DOSTOJANSTVO DA IM VRATE ONO STO SU STICALE… Više »

nikola nikolic
Gost
nikola nikolic

Da li imate novinara u vasoj redakciji da napise pricu o genocidu koji ova drzava sprovodi prema sopstvenom narodu.Kompanije koje okrecu meleone u Cg placaju svojim radnicima osiguranje na 190 eura i kada ovi mrcovi podju u penziju imace po 120 mjesecno penzije,Ako imali volite CG a znam da je volite pokrenite ovu temu , sprovedite kampanju ucinite nesto jer… Više »

TRGOVCI AROME
Gost
TRGOVCI AROME

Zaposlih dijete u AROMU..Naucilo dijete da zaradi i ako nema 18 god..Potpisah da dozvoljavam da radi..Dijete potpisalo ugovor na 280 eura platu.. Stigla prva …pa druga …te treca plata..Cutim a vidim dijete plakalo bi a ja vaspitavam red rad i postovanje..Na trecu platu sam podrzao svoje dijete da napusti AROMU… ZASTO???? Potpisana plata 280 eura…..Od tih 280 eura odbiju Vam… Više »

Bole
Gost
Bole

tu ima prostora tuzbi. racunam da je lako dobiti te slucajeve. pitate nekog advokata da dobije taj slucaj i troskove naplati od njih.

Mase avetinjo
Gost
Mase avetinjo

Aooo Bole a ko je izasa na kraj sa ovima VELIKANIMA trgovine..Platis advokata i ostade jos duzan i ako neko uspije da mu plate sto su duzni..A jos kada traze svjedoke..A radnici ispaventani da im sef otkaz ne da ako pricaju istinu…..Eh Bole Bole u pravu si ti sve ali dje zivimo..Ipak mislim da smo daleko od zakona ovih velikih… Više »

TRGOVCI AROME
Gost
TRGOVCI AROME

Bole .Da ima tu istine..Ipsk mislim da treba djecu skloniti iz “””mulja””i pustiti ih da idu bistrom vodom pa i ako im naidje kamen spoticanja samo im treba pomoci da ga sklone sa svoga puta…Sve je to vaspitanje koje se prenosi a dal je pogresno …ubi me ako sam pametan..

Subasa
Gost
Subasa

Trebalo bi staviti starosnu granicu 100 god zivota i najmanje 60 god staza. Ne sumnjam da bi kod ovog naroda i to proslo glatko

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Malo će nas koji ovo čitamo i komentarišemo dočekat penziju, a još manje moć od nje preživljavat.

Stari
Gost
Stari

Nije ni cudo daje sistem neodrziv.Pa zadnjih dvadeset i kusur godina iso je u prnziju ko god je htio.A sad ti isti penzioneri rade na divlje i zauzimaju mjesta mladim ne zaposlenim ljudima.Zacarani krug iz kojega necemo za dugo izaci.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Čuh skoro vic, kao pričaju dva studenta pa jedan kaže drugome: Ne možemo više da živimo od djedove penzije, moraćemo da ga zaposlimo!

Selendra
Gost
Selendra

Ljudi decenijama izdvajaju za penzije i onda neko odluci E sad cemo da ih smanjimo. Taj mi dio price nikad nije bio jasan. Moj novac koji cuvam za penziju godinama i da mi se od toga uzme. Odje je zapravo ideja da narod tegli do smrti i onda nema price o penzijama. Penzioneri su trosak za drzavu, resenje je eliminisat… Više »

nenad mne
Gost
nenad mne

Oli mi reći gdje si to uplaćivao i ko ti je uzeo?

Selendra
Gost
Selendra

Ruzo moja pametna, izdvaja li se od plate za penzije? Izdvaja. I te pare idu u fond. Kako bi u starosti imao primanja. I onda lijepo cujes obavjestenje o smanjenju penzija. Ili ti toliko odloze odlazak u penziju da je nikad ne docekas. Jesi li sad shvatio?

Gost
Gost
Gost

Pa meni se, npr. odbija 30% od bruto zarade na račun penzijskog fonda. Kad se to sve sabere i podijeli, ako odem u penziju sa 60 godina i živim 85 trebala bi mi penzija biti 600€. A biće 250. Tako da ne lupajte gluposti. Kad sam prije 10 godina otišao izrazivši želju da uplaćujem u privatni penzioni fond rečeno mi… Više »

Send this to a friend