Ekonomija

Prevoznici traže subvencije od grada

FOTO: Ilustracija

Autobuski prevoznici dostaviće Sekretarijatu za saobraćaj procjenu koliku su štetu pretrpjeli od kada ne rade zbog pojave korona virusa. To je prevoznicima juče na sastanku tražila Lazarela Kalezić, sekretar za saobraćaj.

Gradski autobuski prevoz u Podgorici ne funkcioniše od 17. marta, od kada su na snagu stupile mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

“Traženo nam je da izračunamo koliku smo štetu pretrpjeli i saopšteno nam je da će Glavni grad nastojati da nam pomogne da bi nastavili poslovanje. Kolika je šteta ne znamo još, jer nijesmo još počeli da radimo. Neophodne su nam subvencije, tražićemo bilo kakvu pomoć, a novčana pomoć je najbolja. Puno toga je stalo, treba krenuti, registracije ističu, pneumatici se štete kada vozila stoje. Počinje topliji period koji zahtijeva servis klima. Čim počnemo da vozimo, znaćemo. Za sada, saopšteno nam je da ćemo početi da radimo 1. juna, moguće je da ćemo i ranije”, naveo je Janko Bulatović, direktor BLT-a.

Bulatović navodi da im je na jučerašnjem sastanku prezentovana elektronska karta.

“Saopšteno nam je da će biti postavljeni probni uređaji za elektronsku naplatu karata za šta će vozači ići na obuku. Obuku će organizovati Sekretarijat za saobraćaj. Kada će biti postavljeni ti probni uređaji ne znamo još. Za nas je to prihvatljivo, a vidjećemo kako će to prihvatiti putnici”, navodi Bulatović.

Vlasnik Gradskog saobraćaja PG Haris Alivodić navodi da će zahtjev za pomoć uputiti Vladi i Glavnom gradu.

“Tražićemo da nam se na neki način olakša poslovanje. Predložio sam da nam se pomogne u smislu kao što je Vlada već uradila, a to je oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa za neki budući period, da plate budu minimalne ili da se vidi nekako da se oslobodimo dijela plaćanja akcize. Bez obzira na sve, ne može se uporediti jedan kafić ili kozmetički salon sa masovnim prevozom. Izričit sam u tome da u ovakvim momentima ne tražimo nikakvu zaradu, nego je najbitnije ostati zdrav”, naveo je Alivodić.

Navodi da je saglasan da treba uvesti elektronsku kartu radi modernizacije gradskog prevoza.

“Poremetio nas je virus korona sada, pa kada će to biti, vidjećemo. Kada će da zaživi elektronska karta ne zna se još”, naveo je Alivodić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sass
Gost
Sass

Neka glavni grad sadi drvece ..tu da se trose pare..to su mjesta gdje treba trositi pare..bicikala..trotineti..pjeske.Svaka familija ima po dva auta….

leaf
Gost
leaf

Redovno se vozim autobusima sva tri prevoznika, i evo da budem fer, reći ću da na 20 vozila možda u jednom radi klima ljeti. Možda. O kvalitetu autobusa je izlišno i pričati, jer svi vidimo u kakvom su stanju: dizelaši koji nas truju i koji ne ispunjavaju ni minimalne ekološke standarde. Oćemo li dočekati nabavku električnih autobusa, kao što se… Više »

Ana
Gost
Ana

I ja koristim gradski prevoz i polovinu plate moje dajemo za mjesečne karte. Kakva je situacija u autobusima znaju svi koji su makar jednom ušli u kombi koji Bulatović stavlja na liniju 10a,dje je uvijek puno putnika. Ovo može da potvrdi svako ko je u januaru koristio prevoz,kada je svaki dan umjesto autobusa saobraćao kombi u kome smo se gušili… Više »

Ablek
Gost
Ablek

Zabranite dizel raspale autobuse, otrovase nas!

Prč
Gost
Prč

Prvo imovinski kartoni pa inda subvencije ajde kako svi sto su se napunili oce i sad da cerupaju dje mene subvencija

Ja sam postar
Gost
Ja sam postar

Korisnik sam gradskog saobracaja. Vozimo se u neurednim autobusima, sa cast izuzecima, nekulturnim vozacima, s sto se klima tice, neznam ni da postoje. Gospodo prevoznici shvatite da koliko mi zavisimo od vas, zavisite i vi od nas. Svima nam je poznato kakav nam je standard, a cijene prevoza luksuz. Ja mjesecno cetvrtinu zarade dam za prevoz. A kakav je ne… Više »

Lovnik
Gost
Lovnik

Ne vidim razlog zasto bi vam opstina i drzava pomagala.
Prvo, za polise osiguranja dobijate ogromne popuste od osiguravajucih kuća. Drugo, otkud Vam pravo da trazite oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa koje ionako plaćate na minimalac, dakle već varate sistem od kog tražite pomoć. I treće, argumenti o trošenju pneumatika i servisiranju klima su smiješni…

Takuma Sato
Gost
Takuma Sato

Cus veli servis klima? A dje prijatelju kod tebe u kucu?

Yyy
Gost
Yyy

Odlicna slika. Prava slika naseg cijelog sistema

Cetaš
Gost
Cetaš

Servis klima!? Koje klime???

Anonimous
Gost
Anonimous

One što ih ne pale ni na +50

Penzija 128 e
Gost
Penzija 128 e

Mozda vam pomognu kao nama sa 50 e od 24 marta

Mackasta
Gost
Mackasta

O cemu vi pricate???Svaki autobus sto se Podgorive tice je raspad sistema!!!Pogotovo kombi prevoz tako da vam el karta nista ne znaci dok god ovaj narod vozite kao prasad!!!!

Eto tako
Gost
Eto tako

Bravo, autobusi stari, nesigurni opasni po ostale učesnike u saobraćaju da ne pričam o neudobnosti itd. Predajte to nekom profesionalcu koji ima para i program da to organizuje kako treba i da dovede to u red.
A vas dvojica tražite socijalnu i profesionalnu pomoć, evo 20 god. radite a sve ste gori i gori.

Ana
Gost
Ana

Koristim gradski prevoz i moram reći da su bili jako neredovni.Često preskoče polaske.Vozači,čast izuzecima,su neljubazni i nekulturni.Autobusi smrde i dotrajali su.
I još..platili smo mjesečne za mart koje zbog korone nismo koristili ni polovinu mjeseca.
Kada počnu da voze neka ne očekuju da im se plaćaju karte

Send this to a friend